Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Sufar de vreo boala daca ma masturbez in fiecare zi?

Buna ziua, am o problema, ma masturbez constant de la 11 ani, acum am 14 ani. Nu stiu ce sa fac, va rog ajutati-ma, deja mi-e frica sa nu am vreo boala, nu patesc nimica?

Întrebare pusă de: ferike21

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist, psihiatrie adulţi
Clinica: Centrul de dezvoltare şi sănătate mentală “Mental Health Clinic”

Masturbarea in sine nu are cum sa reprezinte o boala. In general orice afectiune fizica sau psihica include mai multe manifestari, niciodata una singura.

Daca te gandesti la acest comportament ca la o problema de sanatate, este foarte important sa intelegi ca la 14 ani este absolut necesar ajutorul unui adult in care sa ai incredere – parinti, alte rude apropiate, psihologul scolar, etc.

Gaseste o astfel de persoana si spune-i despre ce te ingrijoreaza, dupa care arata-i si raspunsul primit la intrebarea ta.

Foarte multi copii si adolescenti au curiozitati legate de schimbarile pe care le traverseaza corpul lor, dar si fata de ceea ce inseamna  viata sexauala. Pentru acestia masturbarea este un comportament „secret”, o etapa in lungul proces de cunoastere a propriului corp si a organismului uman in general. Sunt foarte multe necunoscute, internetul este plin de mesaje cu tenta sexuala si atunci aceasta preocupare poate deveni foarte intensa, chiar suparatoare.

In unele cazuri, masturbarea si alte comportamente dificil de controlat pot avea legatura cu o educatie sexuala insuficienta, cu lipsa de cunoastere a ceea ce reprezinta sexualitatea si masturbarea, cu un conflict care se intampla acasa sau la scoala, iar uneori are legatura cu anumite boli endocrine.

Daca acest subiect ramane unul ascuns de toti ceilalti el poate deveni o problema dificila de suportat de catre cineva aflat la varsta de 14 ani. Uneori se ajunge la sentimente de vinovatie, la o stare de frica ce dureaza mai multe ore pe zi sau chiar la izolarea de colegi si prieteni. Daca te afli intr-o astfel de situatie, merita sa ceri ajutorul unui adult.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Costin Emilian Rovenţa
Anxietate si senzatie de greata (tulburare mixta anxios depresiva)
AM FOST DIAGNOSTICATA CU TULBURARE MIXTA ANXIOS DEPRESIVA.AM LUAT TIMP DE UN AN JUMATE ANXIAR(+CIPRALEX CATEVA LUNI,APOI ZOLOFT).Medicul mi-a zis ca ar fi cazul sa nu mai iau anxiar iar treptat l-am ...
Tratament pentru stres si reactii adverse
Buna ziua. De doi ani sufar de stres, iau tratament seroquel, lactimal, neurontin si am ajuns sa nu am simtul mersului deci nu pot merge, nu am echilibru, mereu ma impiedic, cad foarte des si am ...
Depresia in hipotiroidism
Buna ziua, de aproximativ un an sufar de depresie. Totul a inceput cu atacuri de panica, puterea mea de concentrare a scazut din ce in ce mai mult astfel incat, pe o scara de la 1 la 10, era la ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...