Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Mă îngraş foarte repede. Care poate fi cauza?

Am 35 de ani si problema mea de un an incoace o reprezinta faptul ca ma ingras foarte repede . Nu am fost niciodata grasa, recunosc ca am avut un pic de burtica pe care cu sport, aerobic mai precis, a disparut, nu complet .

De un an, cu un efort extrem de mare, in sensul in care, am observat ca ma ingras, am inceput sa alerg 2 dupa care 4 Km in fiecare zi, faceam abdomene 500 si aerobic 30 de minute, ceea ce nu este foarte usor dar mie una imi place si ma face sa ma simt extrem de bine.

In urma acestor activitati nu am facut decat sa ma mentin la 67-68 kg la o statura de 1,68. Am devenit frustrata si extrem de sensibila, nu-mi place ce vad in oglinda si simt ca mai mult de atat nu pot sa fac.

De doua saptamani trec prin anumite schimbari si nu mai pot face miscare, nu va spun ca tot efortul meu de un an de zile e ca si cum nu a existat, sincer. Din curiozitate m-am urcat ieri pe cantar si am vazut ca am ajuns iar la 72kg.

Ca si alimentatie, trebuie sa va spun ca mananc orice, nu am tinut in viata mea dieta dar va rog sa luati in calcul ca mananc de 3 ori pe zi si nu mananc seara. La masa consum de obicei legume fierte cu usturoi si carne la gratar, salate iar carnea in general de pui, vita, peste. La micul dejun mananc bine, oua cu o cana de ceai. Nu beau lapte decat foarte rar, unt imi place dar nu mananc. Paine cand mananc cand nu mananc e relativ si nu obligatoriu.

Ma vad o persoana sanatoasa, in general nu racesc, nu ma doare nimic, sunt ok doar ca am inceput sa iau in greutate intr-un mod incredibil. Mai mentionez ca nu fumez, nu beau alcool, nu sunt un personaj care se streseaza dar acum am problema asta si nu stiu cum sa-i dau de capat.

Ma gandesc cu groaza la faptul ca trebuie sa depind tot restul vietii mele de a face sport doar ptr a ma mentine la 72kg, ptr ca va spun, cred, ca sa ajung din nou la 67 kg va fi imposibil, am trait experienta asta in vara cand aveam 64 kg am plecat in vacanta 20 de zile, am revenit cu 67 kg si cu tot anul alergat, abdomene, aerobic si fara cina seara tot la 67 kg am ramas, acum am 72kg dupa 2 saptamani.

Va rog frumos sa ma ajutati, sunt intr-o situatie care ma deprima si ma cuprinde panica privind ceea ce se intampla cu corpul meu.

Întrebare pusă de: Angela

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

In cazul dvs. lucrurile nu sunt simple si din pacate nici oferirea unei solutii la o prima discutie sau vedere nu poate fi simpla , de aceea cred ca ar trebui sa va faceti  un screening complet al starii dvs. de sanatate:

1. Dozari hormonale- endocrinologice (tiroida, ovar, corticosuprarenala, etc) cu evaluarea rezultatelor de catre un medic specialist endocrinolog

2. Dozari metabolice- rata metabolica bazala, -evaluari ale starii de nutritie- analiza compozitiei corporale si – evaluarea stilului alimentar- aport de calorii zilnic, de minerale si vitamine  – se pot efectua in cabinetele medicale private de nutritie (mai putin in serviciul medical de stat)- cu evaluarea rezultatelor de catre un medic specialist nutritionist

3. Control ginecologic, ecografic si un bilant general al starii de sanatate ( analize de sange uzuale ).

Numai dupa ce aveti toate aceste lucruri stranse la un loc si interpretate corespunzator se va putea lua o decizie si se vor putea trage niste concluzii corecte – poate fi vorba de un dereglaj endocrinologic sau  este de vina alimentatia, sau poate descoperiti un sindrom de insulinorezistenta sau SOV ( sindrom al ovarelor polichistice)- ramane de vazut la final.

Va astept cu detalii si sfaturi ulterioare.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...