Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Durere vaginala la controlul ginecologic

Buna ziua, problema mea e cam veche si cu multe amanunte, am cautat nenumarate raspunsuri atat la cabinete cat si pe internat dar fara rezolvare. Sper sa va captez atentia asa ca voi incerca sa scurtez cat mai mult povestea mea. In 2016 la controlul de rutina mi s a gasit o rana pe col si infectie cu Trichomonas+coci-bacili. Am urmat tratament cu ovule Macmiror(care imi dadeau o senzatie de arsura si durere), apoi Metronidazol pastile si ovule Terginan.

Nefiind in tara sotul meu, el a facut tratamentul cu Atrican la cateva luni. Mentionez ca inainte sa primesc acest rezultat si dupa Macmiror am facut la o alta clinica ex de secretie si a iesit curat, la fel si a 3-a secretie facuta dupa Metronidazol-curata. Dupa ce a facut si sotul trat am refacut analiza, la primul dr si am primit acelasi diagnostic, Trichomonas, Coci-Bacili, Candida, o jungla….concluzia a fost sa reptam tratmentul.

De aceasta data nu l am mai luat si am refacut controlul de rutina in Elvetia, in septembrie 2017, unde ma stabilisem de cateva luni. Aici au vazut o mica rana si nimic alarmant, drept urmare am primit doar eu tratament cu ovule Fluomizin. Intre timp, la inceputul lui 2017 am inceput sa am dureri usoare si permanente ca si cum ar trebui sa imi vina menstruatia si dureri la contact sexual si explorare vaginala cu speculum. Deja terminasem a3-a cutie de Macmiror(tratament de intretinere facut odata la 3 luni ptr ca nu eram in romania si dr de acolo urma sa imi faca conizatie, la fel cu reactii de usturime, durere) Aceste dureri continua si astazi.

Acum sunt insarcinata in luna a 8-a, in timpul asta am mai facut de 2 ori frotiu, ex de secretie, in elvetia, rezultatele au aratat o mica infectie cu Candida pe care am tratat o cu ovule timp de 3 zile. Secretie am avut din totdeauna, dar in ultimele doua luni de sarcina mi a dat batai de cap ptr ca era f multa si ma durea vulva, mancarime f usoara, culoare galben-verzuie si cu miros de acru pe hartia igienica. Aceste simptome apar indiferrent daca am contact sexual cu sau fara prezervativ. Din nou, dr meu ridica din umeri cand intreb de ce ma urc pe pereti de durere la controlul cu speculum.

Ma ingrozeste gandul ca voi naste natural si va trebui sa fiu examinata de f multe ori jos. Uneori ma gandesc daca e ceva in neregula cu laboratoarele din romania sau cu cele din elvetia. Ma intreb de ce sunt atat de diferite diagnosticele. Ne-am gandit amandoi la tot felul de scenarii, inclusiv ca as avea endometrioza….e f greu dpdv psihic sa constat ca, la nici 30 de ani, desi am mers la atat de multi dr, nu am gasit o rezolvare acestor probleme, nu stiu daca sa mai am incredere in ei. Nu mai vorbesc de gandurile ca as avea cancer.

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si recomandari. Vreau sa am o viata normala, fara griji de genul si nu stiu ce sa mai fac si unde sa mai merg. Va multumesc anticipat.

Întrebare pusă de: P. A.

Răspunsul specialistului

Specializare: Medic primar obstetrica-ginecologie
Clinica: Gynera Fertility Center

Buna ziua. Intr-adevar, istoricul dumneavoastra este destul de incarcat, dar o sa le luam pe rand. In primul rand rezultatele la examenele de secretie vaginala: se intampla destul de des ca rezultatele de la 2 laboratoare sa nu se suprapuna, ba chiar 2 probe lucrate la acelasi laborator, si asta nu inseamna ca laboratoarele respective nu au lucrat bine probele, ci pur si simplu ca infectia vaginala in cauza a trecut deja sau ca la respectiva analiza nu s-a pus in evidenta infectia respectiva (pentru ca examenul de secretie are si el limitele lui, ca orice analiza). Asta nu inseamna ca trebuie sa ramaneti cu o anxietate pe acest subiect sau sa luati tratament profilactic, ce trebuie sa faceti este sa mergeti la ginecolog atunci cand va deranjeaza secretia.

In al doilea rand, secretia vaginala mai abundenta este normala in sarcina, datorita statusului hormonal caracteristic graviditatii; ea nu trebuie tratata decat atunci cand apar simptome (de exemplu mancarime sau miros).

In al treilea rand, durerea permanenta si la contactul sexual poate fi datorata bolii inflamatorii pelvine (adica o anexita), care se investigheaza prin examen clinic si culturi din col pentru Chlamydia si Mycoplasma si se trateaza cu un antibiotic +/- un antiinflamator, sau endometriozei, care se poate decela la un examen clinic si o echografie transvaginala, se diagnosticheaza mai greu uneori, necesitand RMN sau interventie chirurgicala, iar tratamentul este, la momentul actual, doar simptomatic, daca nu luam in calcul o interventie chirurgicala.

In ultimul rand, este destul de clar ca ati dezvoltat o anxietate pe acest subiect, se poate ca dificultatile la examinarea ginecologica sa se datoreze sau cel putin sa fie sporite de frica dumneavoastra; nu va mai ganditi atat de mult la asta, sunt convins ca aveti o viata normala si ca o sa duceti la bun sfarsit sarcina fara probleme.

Sfatul meu este sa mergeti la doctor pentru durerea despre care vorbeati, iar secretia sa nu o investigati decat atunci cand va deranjeaza; va urez sanatate si succes in cariera de mama!
 

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Ioan Boleac
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...