Un cocktail numit ”Dorinta”

Nivelul cortizonului este responsabil de diminuarea sau cresterea libidoului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Un cocktail numit ”Dorinta”
Un cocktail numit ”Dorinta”

Dorinta nu este o stare care vine si pleaca atunci cand are chef. Sau avem noi chef. Ea este provocata sau stinsa de mai multi hormoni din organismul nostru. Unii dintre acestia ii afecteaza mai mult pe femei, altii mai mult pe barbati.

Estrogenul 
Acest hormon al sexului este foarte important pentru femei, desi, chiar si barbatii elibereaza o cantitate mica prin glandele suprarenale si testicule. Produs de ovare in timpul menstruatiei, estrogenul este esential pentru reactiile corpului, cum este lubrificarea vaginului si sensibilitatea clitorisului.

Testosteronul
Barbatii au mai mult testosteron decat femeile, dar el este un conducator major al libidoului pentru ambele sexe. Si totusi, nivelul inalt de testosteron nu duce in mod automat la o dorinta mai mare de a face sex pentru femei. Fluctuatiile de testosteron sunt influentate de genetica, sarcina, miscare fizica si chiar de alimentatie.

Cortizolul
Acest hormon este produs atunci cand organismul este stresat – atunci cand esti obosita, frustrata, suparata, simti anxietate, esti nervoasa sau deprimata. El iti slabeste sistemul imunitar facandu-te mai sensibila la boala. Tot el iti afecteaza si libidoul: daca nivelul de cortizon in organism este mare, adio pofta de sex!

Prolactina
Prolactina este hormonul responsabil de producerea laptelui la mame. Nivelul inalt de prolactina determina scaderea nivelului de estrogen si testosteron, cauzand uscarea vaginului si diminuarea libidoului. Si taticii in devenire reactioneaza la sarcina, eliberand o mare cantitate de prolactina. Iar aceasta duce tot la pierderea chefului de sex.

Dopamina
Cand esti indragostita, creierul tau este inundat cu aceasta substanta chimica ce ne regleaza reactiile la placere si recompensa. Dopamina este esentiala pentru dorinta. Diferentele de sex ce determina nivelurile mai mari sau mai mici ale dopaminei ar putea fi si motivul pentru care barbatii au mai mult chef de sex decat femeile.

Asadar, data viitoare cand nu ai chef sa faci sex, nu mai inventa dureri de cap, spune-i iubitului tau ca ti-a crescut nivelul de cortizon si prolactina. Si chiar nu ai ce face in privinta asta!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
3 motive in plus pentru a face sex
3 motive in plus pentru a face sex
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”