Totul despre sex

Cercetatorii din intreaga lume sunt nesatisfacuti: nu au reusit inca sa cada la un acord in privinta a cum sa defineasca si sa trateze disfunctiile sexuale la femei. Ce stiu sigur este ca in cazul femeilor, sexualitatea se extinde mult dincolo de eliberarea neurotransmitatorilor, de influenta hormonilor si de vasocongestia organelor genitale. Sunt nenumarati factori psihologici si sociali care le influenteaza enorm viata sexuala. Care sunt ofurile lor cele mai intime? Si ce posibile solutii exista pana acum?
  • Publicat:
Totul despre sex
Totul despre sex

Cercetatorii din intreaga lume sunt nesatisfacuti: nu au reusit inca sa cada la un acord in privinta a cum sa defineasca si sa trateze disfunctiile sexuale la femei. Ce stiu sigur este ca in cazul femeilor, sexualitatea se extinde mult dincolo de eliberarea neurotransmitatorilor, de influenta hormonilor si de vasocongestia organelor genitale. Sunt nenumarati factori psihologici si sociali care le influenteaza enorm viata sexuala. Care sunt ofurile lor cele mai intime? Si ce posibile solutii exista pana acum?

Sa luam ultimul sondaj realizat in State pe aproximativ 20 de mii de femei de toate varstele. Pe primul loc intr-un clasament al problemelor sexuale se afla lipsa dorintei. Le lipseste tot mai multora pofta de a face sex. Le nemultumesc apoi absenta orgasmului, lubrifierea insuficienta si durerile pe care le simt in timpul penetrarii.

Toate aceste date le aveau in teorie si sexologii de cand s-au intalnit in 1998 la Conferinta Internationala Disfunctiile Sexuale Feminine si au impartit problemele in 4 mari grupe: disfunctii ale dorintei (absenta persistenta a dorintei pentru activitate sexuala), disfuctii ale excitarii (incapacitatea persistenta de a obtine si mentine un nivel suficient al excitarii), disfunctii ale orgasmului (dificultate in obtinerea orgasmului dupa o stimulare suficienta sau absenta lui) si disfunctii legate de durerile care apar in timpul actului sexual, in cursul penetrarii ori pe perioada stimularii.

La unele dintre aceste disfunctii, cauzele sunt usor de identificat si de tratat, altele insa raman un mister pentru specialisti, care nu au nici pe departe toate raspunsurile. Au incercat o clasificare a motivelor care le provoaca femeilor aceste probleme. Dincolo de factorii medicali, rar de vina, au bifat factorii socioculturali, politici sau economici – ca educatia sexuala inadecvata sau oboseala din cauza obligatiilor familiale si profesionale, factorii care tin de partener si de problemele in relatie si factorii psihologici – abuzuri in trecut, depresie, teama de sarcina.

Au un top inca provizoriu al factorilor psihologici care afecteaza viata intima a femeilor: 1. relatia cu partenerul; 2. experiente sexuale negative in trecut; 3. o parere proasta despre sexualitatea lor;4. o parere proasta despre trupul lor; 5. lipsa sentimentului de siguranta; 6. emotii negative asociate cu excitarea; 7. stresul; 8. oboseala; 9. depresia si anxietatea.

Ce spun cele mai noi studii?

Unul dintre ele sustine ca teoria potrivit careia barbatii cu hipertensiune prezinta un risc mare de a suferi de o disfunctie sexuala este valabila si in cazul femeilor. Potrivit celor care s-au ocupat de cercetare, femeile cu o presiune sangvina ridicata au de 2 ori mai multe riscuri sa dezvolte o disfunctie sexuala, in comparatie cu cele care au o tensiune normala. Prea multe date nu au insa.

Mai este si cercetarea care vine oarecum cu o solutie pentru cea mai des mena­tionata problema sexuala a femeilor – lipsa dorintei sexuale. Expertii din Texas sustin ca dupa ce consuma cafeina, femeilor le creste libidoul.

Au facut studiul pe soareci si intrebati daca ar putea cafeina sa revigoreze si viata sexuala a oamenilor, au raspuns: „Probabil, dar este prea devreme sa ne pronuntam”. Cum prea devreme este si pentru cei care lucreaza de ani si ani la o pilula cu adevarat minune, care ar trebui sa le redea femeilor pofta de sex, asa cum exista in cazul barbatilor pentru potenta. „Este mai complicat, pentru ca ele nu seamana catusi de putin cu ei, din acest punct de vedere, iar experimentele cer timp”, raspund cercetatorii.

Ar mai fi de mentionat studiul facut de americani un­deva la inceputul anului, in urma caruia au aflat ca acei copii care sunt in copilarie batuti frecvent de parinti prezinta riscuri uriase sa sufere de probleme sexuale mai tarziu. Se lucreaza in laboratoare si la analizarea mai multor tipuri de pilule contraceptive, care au fost aratate cu de­getul in ultimii ani si acuzate ca scad libidoul.
Un diagnostic greu de pus

Nu exista o definitie batuta in cuie a vietii sexuale „normale”. Fiecare cuplu are ritmul lui in viata intima si se confrunta cu diverse probleme. Pentru anumite persoane sexul o data pe saptamana, pe luna sau chiar de cateva ori pe an, poate fi perfect normal. Apoi, o experienta sexuala poate sa nu includa intotdeauna penetrarea, iar partenerii pot sa nu aiba orgasm de fiecare data.
Si toata lumea trece prin perioade cand interesul in legatura cu sexul este scazut.

De aici si dificultatea de a spune clar daca cineva are sau nu o „problema”. Sexologii spun ca au incercat sa formuleze 3 intrebari ale caror raspunsuri pot lamuri o persoana daca dificultatea pe care o intampina este de fapt o problema sexuala.

Este o situatie care izolata, ocazionala sau persista de ceva vreme? Provoaca anxietate, este o sursa de stres permanent, disconfort? Afecteaza negativ relatia cu partenerul? Ultimele doua aspecte sunt cele mai importante pentru ca multi oameni au fluctuatii dese de dorinta sexuala, care insa nu le provoaca disconfort, nu au un impact asupra relatiei si nu intra asadar in categoria „probleme sexuale”.
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Homosexualii si femeile gandesc la fel
Homosexualii si femeile gandesc la fel
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”