Tot ce trebuie sa stii despre anorgasmie

Anorgasmia este incapacitatea femeilor de a atinge orgasmul, fie prin stimulare vaginala, fie prin cea clitoridiana.
  • Publicat:
Tot ce trebuie sa stii despre anorgasmie
Tot ce trebuie sa stii despre anorgasmie

In conditiile in care toata lumea vorbeste despre tehnicile de imbunatatire a vietii sexuale si modalitati prin care se pot obtine orgasme cat mai intense, exista si femei care nici macar nu au atins vreodata culmile placerii. Sunt acelea care sufera de anorgasmie.

Ce este anorgasmia?

Anorgasmia este incapacitatea femeilor de a atinge orgasmul, fie prin stimulare vaginala, fie prin cea clitoridiana. Dupa faza de excitatie normala, cand femeia reuseste sa resimta placere, in timpul actului sexual propru-zis, orgasmul nu se declanseaza.

Totusi, asta nu inseamna ca femeia este frigida, intrucat ea manifesta dorinta si resimte placere intr-o oarecare masura, pe cand persoanele frigide sufera de absenta totala a placerii si dorintei sexuale.

Din pacate, atat frigiditatea cat si anorgasmia ating aproape 10% din femeile din intreaga lume, iar una din 3 au recunoscut ca au avut aceasta problema la un moment dat in viata lor.

Specialistii au clasificat anorgasmia in doua tipuri, in functie de modalitatea prin care au reusit femeile sa resimta placere;

– anorgasmia primara, este atunci cand femeia nu a reusit sa simta vreo placere niciodata, nici prin penetrare vaginala, nici prin masturbare.

– anorgasmie secundara, atunci cand femeia reuseste, indeosebi prin masturbare, sa simta placere si sa aiba orgasm in acest mod.

Care sunt cauzele?

Ca orice problema de natura sexuala, anorgasmia se poate declansa din cauze organice, comportamentale sau psihologice:

– raporturi sexuale dureroase (vaginism, dispareunie).
– incapacitatea partenerului de a o stimula sau chiar brutalitatea acestuia.
– lipsa dorintei sexuale sau pierderea libidoului cu partenerul actual.
– instalarea rutinei in relatie sau disparitia sentimentelor care ii leaga pe parteneri.
– experiente traumatizante in trecut, nedepasite inca (viol, abuz sexual).
– imagine proasta fata de propria persoana si de propriul corp.
– educatie ce devalorizeaza sexualitatea.

Dar solutiile?

Din fericire, solutii exista, trebuie doar ca femeile care sufera de anorgasmie sa discute cu cine trebuie. Si anume, daca problema este legata de sanatate, ea trebuie sa discute cu medicul ginecolog, daca problema este de natura psiho-comportamentala, psihoterapia da rezultate uimitoare in aceste probleme.

Bineinteles, daca problema este undeva in cuplu, femeia trebuie sa discute cu partenerul ei si sa gaseasca impreuna o solutie.

 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”