Top 10 duşmani ai spermei

Când doi oameni îşi doresc să conceapă un copil, există zeci de impedimente care se pot ivi, printre care: calitatea spermatozoizilor, alergii sau efectiv spermă ineficientă.
  • Publicat:
Top 10 duşmani ai spermei

Când doi oameni îşi doresc să conceapă un copil, există zeci de impedimente care se pot ivi, printre care: calitatea spermatozoizilor, alergii sau efectiv spermă ineficientă.

1 din 10 cupluri sunt infertile, iar 30% dintre factorii care provoacă această afecţiune sunt de natură masculină.

Deşi bărbaţii produc milioane de spermatozoizi pe zi (comparativ cu cele 300 – 400 de ovule pe care le eliberează femeile în timpul vieţii lor), factorii externi pot afecta sănătatea acestor mici înotători.

Apoi, pentru că spermatozoizilor le ia circa 75 de zile pentru a ajunge la maturitate, ceea ce îi afectează poate duce la infertilitate.

Iată 10 factori surpinzători care au capacitatea de a afecta calitatea spermei:

 

1. Supraîncălzirea

Testiculele umane nu pot funcţiona în mod corespunzător decât dacă rămân mai reci decât restul corpului. Din fericire, anatomia corpului este proiectată în aşa fel încât testiculele să păstreze o distanţă rezonabilă faţă de restul corpului.

În cazul în care temperatura testiculelor se ridică la 36,7 grade, producţia de spermă încetează.

2. Băi cu hidromasaj

Există un grăunte de adevăr în mitul care spune că hidromasajul previne sarcina.

Căldura umedă nu este bună pentru testicule şi, conform unui studiu publicat în 2007, chiar şi 30 de minute într-un jacuzzi sau într-o cadă cu hidromasaj pot reduce temporar producţia spermei.

Cu toate astea, aceiaşi cercetători au declarat că efectele negative pot fi reversibile.

3. Febra

O febră mare poate avea acelaşi efect ca şi căldura dintr-un jacuzzi: concentraţia de spermatozoizi poate scădea cu până la 35% în urma unei stări febrile.

4. Laptopul

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New York, există o corelaţie directă între utilizarea unui laptop şi creşterea temperaturii unui scrot, ceea ce poate avea un efect nociv asupra spermatogenezei (procesul de formare al gameţilor de sex masculin).

Aşadar, dacă faceţi copii, nu utilizaţi laptop-ul pentru o perioadă.

5. Chiloţii bărbăteşti

De ce credeţi că se laudă scoţienii cu potenţa lor? E vorba despre chiloţii lor, spunea doctor Wharton, deşi diferenţa dintre tipurile de chiloţii nu este suficient de mare cât să afecteze grav feritilitatea.

“Boxerii sunt mai buni decât şorturile. Apoi, chiloţii foarte strânşi (ca cei special pentru biciclişti) creează un mediu nefavorabil pentru producţia de spermă”, a revenit dr. Wharton.

6. Vene varicoase

Aproximativ 15% dintre bărbaţi au vene varicoase extinse în scrot, de obicei în testiculul din stânga.

Deşi nu este foarte clar, varicele interferează cu producerea de spermă prin întreruperea fluxului de sânge şi supraîncălzirea scrotului.

Nu există dovezi care să ateste că, după vindecarea varicelor, se îmbunătăţeşte fertilitatea, dar unii medici cred ca o intervenţie chirurgicală poate îmbunătăţi calitatea materialului seminal.

7. Telefoanele mobile

Un studiu din 2008 a constatat că bărbaţii cu cel mai înalt nivel de utilizare a telefonului mobil (mai mult de patru ore pe zi) au raportat o rată mai mică de spermatozoizi, un nivel mai scăzut de motilitate a acestora şi forme anormale.

De aceea, medicii recomandă ca bărbaţii să transporte telefoanele mobile în genţile lor şi nu în buzunare, pentru a limita expunerea la radiaţii.

8. Obezitatea

Obezitatea a fost asociată cu creşterea producţiei de hormoni feminini (estrogen) şi scăderea numărului de spermatozoizi, disfuncţii sexuale şi infertilitate.

Bărbaţii obezi, comparativi cu cei care au o greutate normală, au funcţiile testiculelor afectate şi, implicit, produc un număr mai mic de spermatozoizi.

9. O viaţă de petrecăreţ

Tutunul, alcoolul, marijuana pot afecta funcţia sexuală, declară toţi medicii care îi sfătuiesc pe bărbaţi să renunţe la un astfel de stil de viaţă în timp ce încearcă să procreeze.

Abuzul de alcool afectează calitatea materialului seminal, în timp ce tutunul afectează motilitatea spermei şi ADN-ul spermei.

10. Infecţii, traumatisme, anomalii cromozomiale

Toate aceste situaţii fiziologice blochează sperma, diminuează producţia de spermă şi deformează forma spermatozoizilor.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Masturbarea te poate accidenta Iată cum!
Masturbarea te poate accidenta Iată cum!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”