Testosteronul: între fabulaţie şi adevăr

Supranumit şi “hormonul dorinţei”, testosteronul a fost considerat de-a lungul timpului capul rautăţilor, atât la propriu, cât şi la figurat. Atunci când suntem “horny” şi avem chef de o partidă de sex, dăm vina pe armata de hormoni ai dorinţei, la fel cum, atunci când suntem lipsiţi de chef, testosteronul este cel asupra căruia va cădea toată vina. Ne-am propus ca în cele ce urmează să demontăm câteva mituri care circulă în jurul acestui subiect şi să lămurim, odată pentru totdeauna, care este rolul testosteronului asupra sănătăţii.
  • Publicat:
Testosteronul: între fabulaţie şi adevăr

Supranumit şi “hormonul dorinţei”, testosteronul a fost considerat de-a lungul timpului capul rautăţilor, atât la propriu, cât şi la figurat. Atunci când suntem “horny” şi avem chef de o partidă de sex, dăm vina pe armata de hormoni ai dorinţei, la fel cum, atunci când suntem lipsiţi de chef, testosteronul este cel asupra căruia va cădea toată vina.

Ne-am propus ca în cele ce urmează să demontăm câteva mituri care circulă în jurul acestui subiect şi să lămurim, odată pentru totdeauna, care este rolul testosteronului asupra sănătăţii.


Mai întâi de toate, o mică precizare: între 2-4 milioane de bărbaţi din Statele Unite se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron, afecţiune cunoscută sub denumirea de hipogonadism masculin.

Aceasta boală este specifică îndeosebi bărbaţilor în vârstă, însă nu este exclus ca aceasta să apară la orice vârstă dintr-o sumedenie de motive.
Din păcate, un foarte mic procent (5%) dintre bolnavi caută ajutor de specialitate care îi poate ajuta să amelioreze simptomele specifice hipogonadismului: interes scăzut pentru sex, oboseala nejustificată, slăbiciune musculară, disfuncţii erectile, creşterea în greutate, în special în zona abdominală, depresie, anemie etc.

Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza scăderii nivelului de testosteron, specialiştii în domeniu au descoperit, în urma unui studiu realizat pe 220 de bărbaţi, că diabetul este responsabil pentru majoritatea cazurilor de dezechilibru hormonal.

Din păcate însă, odată cu dezvoltarea noilor metode de reglare a nivelului hormonal, au apărut tot felul de pilule-minune care se eliberează fără acordul medicului şi care promit să trateze orice, dar care pot face în schimb mai mult rău decât bine.

Deoarece foarte mulţi bărbaţi apelează la terapiile de substituţie hormonală, deşi nu au nevoie cu adevărat de acest lucru şi îşi pun astfel viata în pericol, trebuie să aflăm care sunt motivele pentru care ei cred ca testosteronul (cu cât mai mult, cu atât mai bine) este benefic pentru sănătatea lor.


Testosteronul îmbunătăţeşte fertilitatea masculină
FALS: din contră, testosteronul în cantităţi foarte mari poate duce la infertilitate şi scăderea dramatică a calitaţii spermei. Cel mai bun exemplu îl avem la sportivii de performanţă care, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele, iau suplimente cu testosteron şi se confruntă cu astfel de probleme.
 

Greutatea nu este influenţată de testosteron
FALS: grăsimea în exces acţionează precum un burete, eliberând acest hormon în circulaţia sangvină şi reducând astfel libidoul şi nivelul de energie.


Exerciţiile intense pot mări producţia de testosteron
Nici fals, nici adevărat: această legătură între testosteron şi mişcare este destul de complicată. Da, se poate spune că exerciţiile fizice moderate pot ajuta întrucâtva la creşterea nivelului de testosteron, însă trecerea în cealaltă extremă, de mişcare făcută până la epuizare poate avea exact efectul opus.

De asemenea, ţineti cont că nivelul scăzut de testosteron poate reduce energia de care aveţi nevoie pentru a face mişcare, aşa că vă puteţi trezi într-un cerc vicios de sedentarism şi dezechilibru hormonal.
 

Depresia, cauzată de nivelul scăzut de testosteron?
Adevărat pe jumătate: majoritatea barbaţilor nu ştiu că depresia sau stările emoţionale negative au impact nu doar asupra psihicului, ci şi asupra nivelului hormonal. Deoarece mulţi bărbaţi nici măcar nu recunosc simptomele depresiei, testosteronul rămâne vinovatul din umbră care, netratat, cauzează nenumarate probleme.

Terapia de substituţie hormonală, doar un tratament de înfrumuseţare?
Cu siguranţă, NU! Pe lângă efectele benefice pe care le are asupra pielii, echilibrul hormonal ajută şi la minimizarea riscurilor de a face osteoporoză, boli de inimă sau chiar temuta boală Alzheimer, numită şi “boala bătrâneţii”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân