Sexul oral duce la cancer in gat?

Cei care au contractat virusul HPV in forma orala au un risc de 32 de ori mai mare sa se trezeasca mai tarziu cu un cancer orofaringeal.
  • Publicat:
Sexul oral duce la cancer in gat?
Sexul oral duce la cancer in gat?

Sexul oral poate avea urmari dintre cele mai grave asupra sanatatii noastre, ne avertizeaza oamenii de stiinta americani care au descoperit ca prin intermediul acestuia se transmite un virus responsabil pentru cancerul orofaringeal (de gat).

HPV este virusul spre care cercetatorii arata cu degetul, dupa ce au descoperit ca este mult mai puternic chiar si decat tabacul si alcoolul cand vine vorba de declansarea bolii maligne. Iar cea mai frecventa tulpina a virusului, prezenta in circa 72% dintre tumorile canceroase orofaringeale, este HPV16.

Care sunt riscurile?

Cercetarile efectuate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, pe 300 de voluntari scoate la iveala elemente si mai interesante: riscul de cancer creste de 9 ori in cazul persoanelor care au facut sex oral cu mai mult de 6 parteneri.

De asemenea, cercetatorii spun ca cei care au contractat virusul HPV in forma orala au un risc de 32 de ori mai mare sa se trezeasca mai tarziu cu un cancer orofaringeal.

Infectia cu HPV sta in spatele celor mai multe cazuri de cancer cervical, 80% dintre femeile active sexual fiind expuse riscului de a o contacta de-a lungul vietii. Desi cercetatorii incrimineaza sexul oral drept principala cale de transmitere a infectiei bucale cu HPV, nici sarutul frantuzesc nu ar trebui scos din discutie.

Cat de aproape de noi e aceasta boala?

Totusi, specialistii spun ca nu ar trebui sa ne ingrijoram foarte tare intrucat incidenta acestui tip de cancer este foarte scazuta, iar cele mai multe persoane care au contactat virusul la nivelul gatului probabil ca nu vor ajunge niciodata la teribila maladie.

In plus, cele mai multe infectii bucale cu HPV prezinta putine simptome sau nu prezinta deloc si se vindeca de la sine, doar procent mic dintre acestea transformandu-se in cancer.

De retinut ca vaccinul impotriva infectiei cu HPV disponibil si pe pietele din Romania protejeaza fetitele de formele genitale ale bolii, nu si de cele orale.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cand e benefica abstinenta sexuala?
Cand e benefica abstinenta sexuala?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”