Sexul, o raritate. Cum revitalizăm libidoul?

Libidoul este un aspect complex – o combinaţie între creier, sentimente şi hormoni.
  • Publicat:
Sexul, o raritate. Cum revitalizăm libidoul?

O relaţie atârnă de un fir de păr din cauza unui libidou anormal de mic. Însă ca întotdeauna psihologul nostru consultant, Emilia Potenteu, le oferă protagoniştilor soluţiile de care au mare nevoie.

„Am o mare problemă cu partenera mea care înţelege într-un fel cu totul aparte importanţa intimităţii într-un cuplu. De la o vreme, avem contacte sexuale doar o dată pe lună. În rest, în fiecare seară găseşte câte un pretext să nu ne apropiem fizic. Încerc să abordez subiectul, însă îmi spune că este mult prea solicitată de serviciu şi de boli (are unele probleme medicale) şi nu se mai poate gândi şi la sex.”

Cauzele care duc la lipsa libidoului sunt numeroase, variind de la deteriorarea relaţiei cu partenerul până la probleme medicale sau o scădere a cantităţii hormonilor.

Putem afirma fără să greşim, că libidoul este un aspect complex – o combinaţie între creier, sentimente şi hormoni.

Multitudinea sarcinilor de peste zi, stresul în exces declanşează schimbări hormonale importante şi diminuări ale libidoului. De asemenea, anumite medicamente influenţează semnificativ libidoul (anticoncepţionalele, cele pentru tensiunea arterială, antianxioliticele, cele pentru reflux gastro-esofagian, antidepresivele etc.).

Depresia, de orice natură, scade semnificativ libidoul. Un tratament, câteva şedinţe cu un psiholog sau psihoterapeut şi exerciţiile fizice făcute în mod regulat pot ajuta foarte mult în această privinţă.

Emilia Potenteu: „Şi femeile care au boli cronice, cum ar fi anemie, diabet, fibromialgie, artrită reumatoidă, pot avea o dorinţă sexuală scăzută. Apoi, factorii psihologici care ţin de perceperea propriei persoane într-un fel pozitiv sau negativ sunt decisivi în dinamica apetitului sexual.
Dacă femeia nu se mai simte atrăgătoare, dacă resimte ‘’greutatea psihologică” a câtorva kilograme în plus de exemplu, aceasta va ezita în a iniţia sau a accepta actul sexual.”

Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?

Citeşte şi: Cat de des face lumea sex?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: