Reaprinde flacăra pasiunii de sărbători!

Pasiunea poate exista în absenţa intimităţii. Probabil că ai trăit episoade de pasiune pe durata aventurilor de o noapte şi cu parteneri despre care nu ştiai mai nimic sau lângă care nu ai simţit prea multă intimitate. Iar intimitatea nu creează, în mod necesar, pasiune. Poţi avea o relaţie caldă şi apropiată de prietenie cu cineva faţă de care nu simţi atracţie sau pasiune sexuală.
  • Publicat:
Reaprinde flacăra pasiunii de sărbători!

Pasiunea poate exista în absenţa intimităţii. Probabil că ai trăit episoade de pasiune pe durata aventurilor de o noapte şi cu parteneri despre care nu ştiai mai nimic sau lângă care nu ai simţit prea multă intimitate.

Iar intimitatea nu creează, în mod necesar, pasiune.

Poţi avea o relaţie caldă şi apropiată de prietenie cu cineva faţă de care nu simţi atracţie sau pasiune sexuală, iar perioada sărbătorilor este momentul ideal în care să presari puţină magie şi în… dormitor!
 

Ecuaţia pasiunii

O relaţie sexuală grozavă fără intimitate este posibilă doar în cadrul relaţiilor noi şi pe termen scurt, când abia te îndrăgosteşti de iubitul tău. Pe măsură ce voluptatea se evaporă şi noutatea dispare, atracţia sexuală reciprocă se diminuează, iar intimitatea devine combustibilul care alimentează pasiunea de durată.

Dorinţa de a întreţine raporturi sexuale este indusă chimic – la bărbaţi şi la femei, testosteronul este responsabil pentru gândurile şi fanteziile sexuale sau pentru ceea ce numi dorinţa carnală. Această dorinţă sexuală difuză şi liberă se concentrează asupra cuiva anume atunci când întâlneşti o persoană care se mulează pe modelul preexistent al dorinţei tale sau corespunde cu harta personală a dragostei.

Atunci când se întâmplă acest lucru, creierul îţi inundă corpul cu neurotransmiţători – adrenalină şi dopamină –, hormonii excitaţiei şi ai bunei dispoziţii. Nu e de mirare că nu poţi mânca sau dormi şi că te simţi în al nouălea cer! Eşti îmbibată cu stimulente şi cu antidepresive naturale.

Însă toate lucrurile bune se sfârşesc şi la fel se întâmplă şi cu această perioadă a atracţiei şi a îndrăgostirii iniţiale, numită „lierenţă” (Dorinţă carnală (tesosteron) + Limerenţă (adrenalină şi dopamină) = Pasiune aprinsă). Odată ce aţi revenit cu picioarele pe pământ şi începeţi să vă cunoaşteţi unul pe celălalt în viaţa de zi cu zi, idealizarea care a alimentat dragostea romantică se risipeşte precum ceaţa dimineţii.

Inevitabil, timpul şi cunoaşterea mai bună a partenerului erodează noutatea poveştii voastre de dragoste şi încetezi să îţi mai idealizezi iubitul. Odată ce idealizarea ia sfârşit, poţi simţi că te „dezîndrăgosteşti”, că nu mai trăieşti acea chimie a atracţiei.

În acest punct, multe cupluri se despart şi numai cele care au dezvoltat o intimitate bazată pe ataşament vor continua să se bucure de compania reciprocă.

Crearea pasiunii prin cultivarea intimităţii

În relaţiile pe termen lung, pasiunea nu este atât de lipsită de efort pe cât a fost iniţial. Trebuie să creezi ambianţa romantică potrivită, să te porţi frumos cu partenerul tău şi să realizezi o conexiune conştientă, prin intermediul comunicării intime.

Focul pasiunii trebuie să fie aprins şi întreţinut pentru a arde cu aceeaşi putere ca la început. Intimitatea cu mare încărcătură erotică necesită atenţie, afecţiune, apreciere, afirmare şi admiraţie.

Sursa: „Terapie sexuală pentru cuplu”, Victoria Zdrok Wilson, John Wilson

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”