Pilula, vedeta contraceptiei

Sunt mai bine de 20 de ani de cand pilula contraceptiva este metoda aleasa de cele mai multe femei. In intreaga lume, 85 de milioane de femei folosesc anticonceptionale orale. Documenteaza-te temeinic despre cea mai comoda metoda hormonala de prevenire a sarcinii.
  • Publicat:
Pilula, vedeta contraceptiei
Pilula, vedeta contraceptiei

Sunt mai bine de 20 de ani de cand pilula contraceptiva este metoda aleasa de cele mai multe femei. In intreaga lume, 85 de milioane de femei folosesc anticonceptionale orale. Documenteaza-te temeinic despre cea mai comoda metoda hormonala de prevenire a sarcinii.

E adevarat sau fals ca…?
Pilula te face sterila – Nimic mai fals! Din contra, femeile care folosesc anticonceptionalele o perioada mai lunga, vor fi mai fertile. De asemenea, nu s-au dovedit interferente intre buna desfasurare a sarcinii si starea de sanatate a fatului, la femeile care au ramas insarcinate chiar din prima luna.

Pilula nu te protejeaza 100% de o sarcina – Adevarat! Eficacitatea pastilei este cuprinsa intre 85 si 97%. Sa nu uitam de eventualele „accidente” care se intampla frecvent: o pilula uitata, folosirea incorecta (nu tot timpul la aceeasi ora etc.).

Pilula te protejeaza impotriva cancerului ovarian – Adevarat! Anticonceptionalele te apara de acest tip de cancer, ca si de cel de endometru prin diminuarea ovulatiilor si variatiile hormonale pe care le produc. Efectul protector poate dura si pana la 15 ani dupa oprirea tratamentului, in functie de cat timp a durat acesta.

Femeile care folosesc pilula prezinta un risc marit de a face cancer la san – Fals! Multa vreme s-a crezut acest lucru, dar numeroase studii il contrazic. O cercetare recenta, realizata pe 12.000 de femei cu varste intre 42 si 63 de ani care au folosit sau nu pilula, a demonstrat ca aceasta nu influenteaza riscul aparitiei cancerului de san. Totusi, specialistii recomanda femeilor care au in familie (mama sau sora) cazuri de astfel de cancer sa opteze pentru o alta metoda contraceptiva.  

Tigarile si anticonceptionalele nu fac casa buna – Exact! Si asta din cel putin doua motive – in primul rand, consumul de tutun diminueaza eficacitatea pilulei si accelereaza eliminarea hormonilor prin ficat. Apoi, prin asocierea cu pilula combinata, tutunul fragilizeaza vasele sangvine si tesuturile si creste riscul aparitiei flebitei si emboliei, in special dupa varsta de 35 de ani. Fumatoarele inraite sunt sfatuite sa foloseasca steriletul sau implantul contraceptiv.

Anumite medicamente diminueaza eficacitatea pilulei – Adevarat! Una dintre principalele cauze ale esecului anticonceptionalelor este administrarea simultana a unui alt medicament. Anumite pastile favorizeaza distrugerea hormonilor din pilula combinata prin enzimele din ficat, altele distrug bacteriile prezente in tubul digestiv si impiedica absorbtia hormonilor. Medicamentele respective sunt numeroase si fac parte din mai multe clase terapeutice: antituberculoase, barbiturice, antiastmatice, antiepileptice, antiulceroase, psihostimulante si antibiotice. Medicul te va lamuri.

Anticonceptionalele ingrasa? – Fals!
Specialistii francezi sunt de parere ca e un mit care a ramas in picioare de acum 40 de ani de cand au aparut pe piata pilulele. Pe atunci, femeile luau in greutate in urma tratamentului pentru ca organismul lor retinea apa din cauza estrogenilor si a efectului anabolizant al progestativelor. Primele pilule aparute contineau doze mari de hormoni, dar acum dozele mici de estrogen si utilizarea unor progestative de ultima generatie reduc considerabil riscul cresterii in greutate. Totusi, medicii nu exclud ca unele femei sa castige cateva kilograme in urma tratamentului cu anticonceptionale si in acest caz trebuie facute investigatii.

Anticonceptionalele nu se intrerup la intamplare!
Indiferent de tipul de pilule – ca sunt trifazice, monofazice, ca sunt estoprogestogenice sau numai cu progesteron – acestea nu se intrerup la nimereala. Poti renunta la ele fara nici un efect secundar numai atunci cand ai terminat complet o folie. Daca vei intrerupe tratamentul aleatoriu, la jumatatea foliei, pot aparea probleme (de exemplu, se va produce o sangerare prelungita). Exista doua opinii legate de tratamentul cu anticonceptionale: unii ginecologi sustin ca trebuie facuta o pauza de o luna dupa doi ani si jumatate de folosire a contraceptiei orale. Alti specialisti sunt de parere ca nu exista motivatii serioase pentru intreruperea tratamentului. Este obligatoriu ca, la reinceperea unui nou ciclu de tratament, sa se faca o reevaluare medicala.

Cate o pilula pentru fiecare…
O greseala inca frecventa, potrivit medicilor, este aceea ca multe femei iau pilule dupa ureche. Daca au vazut la cea mai buna prietena un anumit tip de anticonceptionale, a doua zi merg la farmacie sa il cumpere, doar ele doua sunt ca doua picaturi de apa… Pilulele TREBUIE prescrise de un medic dupa un control amanuntit si mai multe analize. Mai ales ca exista cazuri cand pilula este interzisa: cand ai suferit de hepatita sau boli ale ficatului, cand prezinti o anomalie a coagularii sangelui etc.

Sfatul specialistului- Gabriel Lemnete, medic ginecolog
Daca acum 7-8 ani era indicata o pauza de pana la 6 luni de zile pana la dobandirea unei sarcini, un studiu facut recent arata ca femeia care a urmat un tratament cu anticonceptionale are probabilitatea de 42% de a ramane insarcinata in prima luna, de 87% in luna a doua si 100% in luna a treia.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum sa treci peste o despartire
Cum sa treci peste o despartire
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”