Pauza în relaţia de cuplu: benefică sau dezastruoasă?

"Aş vrea să vă rog să mă ajutaţi cu nişte păreri legate de atât de des pomenita pauză de relaţie. Aud tot mai multe cupluri că recurg la asta şi apoi ajung la concluzia că pauza este de fapt un sfârşit amânat", ne-a scris o cititoare la redacţie, cerându-ne opinia. Emilia Potenteu, psihologul de serviciu, ne lămureşe în această privinţă.
  • Publicat:
Pauza în relaţia de cuplu: benefică sau dezastruoasă?

„Aş vrea să vă rog să mă ajutaţi cu nişte păreri legate de atât de des pomenita pauză de relaţie. Aud tot mai multe cupluri că recurg la asta şi apoi ajung la concluzia că pauza este de fapt un sfârşit amânat”, ne-a scris o cititoare la redacţie, cerându-ne opinia. Emilia Potenteu, psihologul de serviciu, ne lămureşe în această privinţă.

Pauza de relaţie poate fi interpretată în două feluri: pe de-o parte, lipsa curajului de a rupe pisica în două sau, pe de altă parte, ea este apanajul celor care cred că timpul vindecă rănile şi omoară rutina. În fapt, de cele mai multe ori, este pasul hotărâtor către finalul cuplului. Pauza are sens unic, rareori identificându-se o cale de întoarcere.

Ea este în fapt, antreul despărţirii fără echivoc. Iar dacă totuşi se întâmplă să nu fie doar un pretext pentru a îndulci ruptura şi se doreşte totuşi continuarea relaţiei, dar într-un altfel de mod, pauza de relaţie nu este nicidecum alegerea isteaţă. Pauza, prin natura ei, presupune îndoieli, confuzii, cerinţe neonorate.

Tocmai atunci când cuplul necesită sudură şi comunicare, o astfel de hotărâre vine să sublinieze că despărţirea este cea mai bună soluţie de moment, că lucrurile nu sunt roz şi poate că ar fi mai bine să o apuce fiecare pe un drum al lui.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Telefonul mobil îţi afectează sperma?
Telefonul mobil îţi afectează sperma?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”