Noua luni fara sex? Nici vorba!

Un subiect despre care multa vreme s-a vorbit in soapta: sexul in timpul sarcinii a fost proscris de mai multe religii sau culturi. E un pericol pentru viitoarea mamica si pentru copilul pe care il poarta, poate declansa indata nasterea prematura...
  • Publicat:
Noua luni fara sex? Nici vorba!
Noua luni fara sex? Nici vorba!

Asta s-a crezut o lunga perioada. Acum, specialistii se lupta cu toate aceste prejudecati: o activitate sexuala regulata in timpul sarcinii normale nu poate sa-ti faca decat bine.

Cum se impaca sarcina cu activitatea sexuala
Graviditatea inseamna pentru o femeie tot felul de schimbari psihice si fizice: nimic nu mai e la fel! Nici sexul… Aveti de explorat o fata cu totul noua a sexualitatii – e normal ca viitorii parinti sa simta o oarecare nesiguranta, dar momentele intime ii leaga si ii fac sa dea uitarii orice incertitudine, plus ca rutina dispare complet din peisaj. E pacat sa ratati ocazia! Si retine ca in cele mai multe cupluri se produce o ruptura pe plan intim in timpul sarcinii, care, mai tarziu, duce la probleme. Un studiu recent contrazice total ideea ca sexul provoaca nasterea prematura – ba din contra, te fereste de ea, au aflat medicii de la Universitatea din Carolina de Nord. Ei au luat la intrebari 187 de femei care au nascut inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina si 409 de femei care au nascut la termen. Concluzia principala: viata sexuala nu afecteaza o sarcina normala, iar probabilitatea unei nasteri premature este mai mica la femeile care au facut amor in cele noua luni. Cercetatorii le-au inchis si gura celor care sustineau ca orgasmul ar declansa nasterea inainte de termen: 63% dintre femeile care au nascut la termen au declarat ca au avut orgasm, spre deosebire de 52% in cazul celor care au nascut prematur. E important sa stii ca sexul nu dauneaza nici mamei, nici copilului, ci chiar este recomandat. Insa vorbeste cu ginecologul tau despre noua viata sexuala, ca sa afli daca ai contraindicatii. Daca nu, bucura-te de intimitate cu iubitul tau!

Despre libidou si pozitii recomandate
Libidoul va fluctua de-a lungul celor noua luni: de obicei scade in primul trimestru din cauza oboselii, a senzatiilor de greata sau a fricii de avortul spontan. In plus, in aceasta perioada vei acuza dureri de san in timpul actului sexual, de care vei scapa insa in urmatoarele luni. In al doilea trimestru de sarcina, libidoul creste, senzatiile se schimba (in mai bine) fiindca orificiul vaginal se micsoreaza in urma cresterii vascularizarii zonei micului bazin, orgasmul duce la contractii ale uterului, contractii diferite de cele din timpul travaliului, fara urmari in cazul unei sarcini care se desfasoara normal. Al treilea trimestru inseamna acte sexuale cam inconfortabile din cauza burticii femeii, dar raporturile sunt posibile. Pozitiile din timpul actului sexual trebuie sa fie acum comode pentru partenera (el nu trebuie sa o penetreze prea adanc). Misionarul devine dezagreabil (barbatul trebuie sa nu preseze sanii partenerei, chiar sa nu-i atinga deloc, dupa o anumita perioada de sarcina). In functie de stadiul sarcinii si de sfatul medicului, se vor prefera pozitii de tipul: femeia deasupra, „lingurita” (intinsi pe o parte), „doggy style”… Pe scurt: nu veti mai putea face dragoste din pozitiile obisnuite, asa ca dati extemporal la imaginatie!

Sexul in timpul sarcinii este interzis cand exista:
1 Un risc crescut al unei nasteri premature (contractii uterine dese si puternice).
2 Un diagnostic de placenta praevia (se afla aproape de cervix sau il acopera), caz in care riscul provocarii unor sangerari este mare.
3 Scurgeri de lichid amniotic si raporturile devin astfel imposibile, pentru ca riscul infectiilor este urias.
4 Un risc de avort spontan.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tot ce trebuie să ştii despre punctul G
Tot ce trebuie să ştii despre punctul G
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân