Masturbare vs. Sex: riscurile şi beneficiile masturbării

Masturbarea este o activitate comună, normală şi sănătoasă, dar rămâne în continuare un subiect tabu.
  • Publicat:
Masturbare vs. Sex: riscurile şi beneficiile masturbării
FOTO: 123rf.com

Masturbarea este o activitate comună, normală şi sănătoasă. Este un mod natural şi sigur de a-ţi explora corpul, de a simţi plăcere, dar mai ales, de a elimina tensiunea sexuală. În ciuda miturilor apărute, nu există riscuri care să ne îngrijoreze, dar cu toate astea, masturbarea excesivă poate duce la dependenţă şi neglijarea vieţii sociale.

Să presupunem că te afli într-o relaţie de lungă durată şi descoperi că partenerul tău obişnuieşte să se masturbeze. Cum ai reacţiona? Potrivit cercetărilor, unele persoane se simt inconfortabil. Atunci când cineva care se află deja într-o relaţie continuă să se masturbeze, se presupune că nu are parte de suficient sex sau nu a fost mulţumit de partener şi alege să se satisfacă singur. Însă, uneori, masturbarea poate servi ca substitut pentru persoanele care nu au deloc parte de sex.

Pe de altă parte, există o altă categorie de oameni care nu se simt deloc deranjaţi de faptul că partenerul se satisface singur din când în când. Încă o dată, studiile arată că mastubrarea poate fi un semn bun pentru o viaţă sexuală activă şi relaţia cu partenerul.

Aşadar, cum stau lucrurile? Este masturbarea un substitut pentru lipsa sexului sau o semn al unei vieţi sexuale active? Sau puţin din amândouă?

Cercetătorii au examinat datele unui sondaj la care au participat peste 15.000 de adulţi americani, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. O parte dintre respondenţi au fost întrebaţi dacă s-au masturbat în ultimele două săptămâni, dar şi cât sex au făcut în această perioadă şi dacă au fost mulţumiţi. În mod surprinzător, se pare că atât cei care s-au masturbat, cât şi cei care nu, au avut parte de aceeaşi cantitate de sex.

Trebuie să menţionăm şi faptul că s-a descoperit că bărbaţii se masturbează mai mult decât femeile, iar persoanele nefericite mai mult decât cele fericite. Dar în timp ce bărbaţii fericiţi şi femeile nefericite se masturbează în mod egal, bărbaţii nefericiţi se masturbează mai mult decât oricare altă categorie.

Multe persoane experimentează o satisfacţie sexuală mult mai mare atunci când se masturbează, mai mult decât atunci când fac sex cu partenerul. Motivele sunt multe, iar unul dintre ele este acela că nu există niciun fel de tensiune. În timpul masturbării, nimeni nu se îngrijorează de felul în care arată sau dacă este bun la pat şi reuşeşte sau nu să-şi satisfacă partenerul. De asemenea, se ajunge mult mai uşor la orgasm şi nu trebuie să te mai preocupi şi de nevoile partenerului, ci doar de ale tale.

Masturbarea: efecte negative

Sentimentul de vinovăţie. Nu putem vorbi în urma masturbării de riscuri, deşi multe persoane se pot simţi vinovate când vine vorba de acest aspect, iar asta din cauza unor credinţe culturale, spirituale sau religioase. Masturbarea nu este un lucru greşit şi nici imoral, chiar dacă vei auzi vorbindu-se despre această activitate ca fiind ”murdară” şi ”ruşinoasă”. În cazul în care te simţi vinovat în urma masturbării, poţi apela la un specialist cu care să discuţi această problemă, să-i spui cum te simţi şi să te ajute să treci peste această stare.

Dependenţa de masturbare. Unele persoane pot dezvolta o dependenţă când vine vorba de masturbare. În cazul în care petreci prea mult timp făcând această activitate, poţi strica relaţiile cu cei apropiaţi, asta pentru că nu le oferi atenţia de care au nevoie. Dacă eşti îngrijorat în privinţa asta şi consideri că ai dezvoltat o dependenţă, vorbeşte cu un specialist care să te ajute să renunţi la masturbare. De ce nu, poţi înlocui această preocupare cu alte activităţi care să te ţină ocupat.

Sensibilitatea sexuală. În cazul femeilor care suferă de disfuncţii sexuale, masturbarea poate ajuta la creşterea dorinţei sexuale şi a sensibilităţii. În anul 2009, două studii au arătat că vibratoarele folosite atât de femei, cât şi de bărbaţi, au dus la o creştere a dorinţei sexuale şi excitării. Potrivit studiilor, în urma masturbării femeile se lubrifiau mai uşor, în timp ce bărbaţii se bucurau de o mai bună funcţie erectilă.

Masturbarea: beneficii

Masturbarea este o activitate sexuală sănătoasă, iar asta pentru că are numeroase beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental. Exsită numeroase studii care vorbesc despre aceste beneficii, printre care se numără:

  • eliminarea stresului;
  • un somn de calitate;
  • dispoziţie mai bună;
  • relaxare;
  • plăcere;
  • eliminarea crampelor;
  • eliminarea tensiunii sexuale;
  • sexul devine mai bun;
  • îţi înţelegi mai bine corpul.

Multe cupluri aleg să se masturbeze pentru a explora diferite plăceri, dar şi pentru a evita sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală.

Masturbarea şi cancerul de prostată

Există cercetări care sugerează că ejacularea regulată scade riscul apariţiei de cancer de prostată, însă medicii încă nu ştiu exact de ce. De exemplu, în urma unui studiu realizat în 2016 s-a descoperit că riscul de cancer de prostată a scăzut cu până la 20% în rândul bărbaţilor care au ejaculat de cel puţin 21 de ori într-o lună. Un alt studiu din 2003, arată o legătură similară între ejacularea frecventă şi riscul scăzut de cancer de prostată.

Masturbarea în timpul sarcinii

În timpul sarcinii apar schimbările hormonale, iar unele femei pot simţi o dorinţă mai mare de a face sex. Masturbarea este o modalitate sigură care te ajută să elimini tensiunea sexuală în timpul sarcinii şi, în plus, poţi preveni simptomele care apar în timpul sarcinii, precum durerile de spate, crampele sau contracţiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”