Jocul de-a orgasmul

Considerata prea multa vreme un subiect tabu, frigiditatea este pusa acum din ce in ce mai des pe tapet de specialistii in sexologie. Potrivit datelor lor, foarte multe femei sunt macinate de aceasta problema – rareori vorbesc despre ea, insa ii pun
  • Publicat:
Jocul de-a orgasmul
Jocul de-a orgasmul

E important sa stii: nici o femeie nu se naste frigida! Cu toate putem avea o viata sexuala in al noualea cer, viata care „infloreste” incetul cu incetul inca din copilarie cand incepem sa intelegem ce e cu senzualitatea. Vei vedea ca frigiditatea poate avea diverse cauze atat pe plan psihologic, cat si fizic. Important e ca atunci cand simti ca actul sexual nu e (de mult) o placere pentru tine, sa cauti solutii. Frigiditatea nu e ireversibila, nu e o fatalitate. Trebuie sa gasesti curajul sa consulti un ginecolog ca sa te poti bucura (din nou) de o viata sexuala armonioasa. Studiile arata totusi ca din ce in ce mai multe femei isi iau inima in dinti si cer ajutor specializat. 

Definitie, tipuri, cauze
Specialistii nu au cazut de acord asupra unei definitii batute in cuie a frigiditatii. Unii sustin ca frigiditatea inseamna lipsa placerii in timpul actului sexual, imposibilitatea atingerii orgasmului fie el clitoridian sau vaginal. Pentru altii si o insensibilitate vaginala izolata inseamna frigiditate. Mai sunt si cei care includ in definitie lipsa dorintei sexuale – anafrodizia. In opinia unor sexologi, frigiditatea poate fi insotita si de alte tulburari de natura sexuala (altii considera ca acestea sunt de sine statatoare si nu trebuie confundate cu frigiditatea): vaginismul – contractia involutara a muschilor pelvieni care impiedica intromisiunea sau dispareunia – dureri violente in timpul contactului sexual. Exista doua tipuri de frigiditate: primara – femeia nu a avut niciodata orgasm si secundara – se instaleaza dupa o perioada in care femeia a simtit placerea sexuala, dar asta nu se mai intampla acum.

Frigiditatea primara
Cum ajung femeile sa fie diagnosticate cu ea? Cauze sa tot fie, specialistii vorbesc des despre: un divort traumatizat al parintilor pacientei care a marcat-o, o relatie-problema cu un tata prea rigid, disparitia prematura a parintelui in urma caruia ramane o durere ce o bantuie mereu, o educatie prea severa – parintii au repetat iar si iar ca sexul este un lucru murdar si rusinos – episoade traumatizante din copilarie (avansuri ale tatalui, vecinului etc.) – cu toate pot provoca aparitia frigiditatii. Conteaza si experientele sexuale traite (prima noapte de dragoste, infidelitati, avorturi etc.). Cate cazuri de frigiditate primara, atatea cauze…

Frigiditatea secundara
Este mult mai des intalnita decat cea primara, iar lista de cauze e si in acest caz lunga: poate fi consecinta unei interventii chirurgicale (de exemplu, o histerectomie – indepartarea pe cale chirurgicala a uterului), unor infectii ale aparatului genital, unei stari de oboseala cronica, unei maladii endocrine, unei modificari hormonale fie in perioada menopauzei, fie in perioada in care se folosesc pilulele contraceptive. La scaderea vertiginoasa a libidoului are un cuvant greu de spus si tratamentul cu anumite medicamente – antidepresive si tranchilizante, pastilele pentru cardiaci, sarcina, sterilitatea, avortul, problemele profesionale si personale care te macina enorm.

Pe drumul cel bun spre marele O
– Doctorii spun ca adevaratele cazuri de frigiditate, cele grave, sunt rare. De cele mai multe ori e vorba de lipsa placerii legata de un inceput cu stangul al vietii sexuale care poate fi „tratata” usor.
– Ce zici de faptul ca doar 32% dintre femei au orgasm numai prin penetrare?
– Cea mai sigura cale spre orgasm este sexul oral, marturisesc majoritatea femeilor. Roaga-ti partenerul sa „zaboveasca” la acest capitol. 
– Specialistii spun ca o mare parte din vina o poarta si barbatii care uita de preludiu, un studiu realizat recent vorbea de o medie de un minut preludiul! Vorbeste cu jumatatea ta despre asta.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
30% dintre romance fac sex protejat
30% dintre romance fac sex protejat
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân