Cum sa combati infertilitatea masculina

Infertilitatea este cauzata de mai multi factori.
  • Publicat:
Cum sa combati infertilitatea masculina
Cum sa combati infertilitatea masculina

Tratamentul pentru infertilitatea masculina depinde in primul rand de cauzele care o provoaca. Uneori acesta functioneaza cu succes, alteori e nevoie de timp si rabdare. Dar se poate intampla ca tratamentul sa nu ajute deloc.

1. Cand motivul pentru infertilitate este de natura psihologica, ea este tratata de un psihiatru. Daca faceti sex prea des sau prea rar, puteti apela la consiliere specializata pentru a va putea face un program care sa valorifice la maxim perioadele fertile ale amandurora.

2. Barbatilor supraponderali li se prescrie un regim alimentar adecvat (o dieta pentru slabit). Cei care fumeaza si consuma alcool sunt sfatuiti sa pastreze o limita moderata. Pentru barbatii care lucreaza foarte mult (in mod special fizic) este recomandat sa isi faca mai mult timp liber.

3. Barbatilor care fie sunt prea slabi, fie au o dieta incorecta le sunt prescrise vitamine si minerale corespunzatoare.

4. Diabeticii trebuie sa mearga la o clinica pentru a fi examinati si tratati ca atare. Infectiile noi si cronice sunt tratate de obicei cu antibiotice adecvate.

5. Tratamentul cu hormoni masculini (testosteron) are rareori succes. La inceputul terapiei si cateva luni dupa aceea, cand se stopeaza administrarea hormonilor, materialul seminal al barbatilor este de o calitate slaba. Uneori, celulele de sperma pot chiar disparea in totalitate.

Exista si cazuri in care materialul seminal se imbunatateste dupa 3 sau 6 luni de tratament, fie in ceea ce priveste numarul spermatozoizilor, fie in ceea ce priveste mobilitatea lor. Atunci cand valoarea materialului seminal creste, tratamentul permite conceptia.

6. Tratamentul cu pastile ce au o compozitie similara hormonilor feminini (estrogen) are un succes mai mare. Aceste medicamente nu pot fi insa obtinute de la farmacie, pentru ca sunt folosite foarte rar. Tratamentul se administreaza numai in cazuri speciale si sub supraveghere medicala avand in vedere ca poate determina consecinte neplacute.

7. In unele cazuri nu foarte rare, se poate intampla ca testiculele sa ramana in canalul inghinal si sa blocheze canalul deferent de eliberare al spermei.

Testicolele aluneca prin canalul inghinal in scrot chiar inainte de nastere. In cazul in care acest lucru nu se intampla, ele raman in cavitatea abdominala sau coboara doar pe jumatate si se opresc in partea extinsa a canalului inghinal.

Atunci cand sunt partial coborate, de multe ori se poate intampla ca testicolele sa se retraga in canalul inghinal, mai ales daca un barbat este in pozitie culcat. Iar diferenta de temperatura (2-3 grade C) intre scrot (mai rece) si cavitatea abdominala (mai calda) este suficienta pentru a dauna spermogenezei.

Un copil care sufera de o asemenea problema trebuie operat inaintea varstei de 5 ani. In cazul in care anomalia este descoperita la pre-pubertate, exista posibilitatea administrarii unui tratament hormonal. Daca nu, este nevoie de operatie. Astfel, un urolog transfera testicolul la locul potrivit, adica din cavitatea abdominala sau canalul inghinal in scrot.

O asemenea operatie poate avea succes, dar valoarea materialului seminal sa nu fie suficient de buna. Alteori, operatia poate avea succes doar partial (testiculele raman foarte aproape de deschiderea canalului inghinal), dar spermograma sa aiba valori pozitive.

8. Venele marite, in special din testicolul stang sunt, de asemenea, corectate printr-o operatie efectuata de un urolog. In unele cazuri e vorba de o singura vena, alteori de o artera si o vena ce sunt legate (artera interioara si vena spermatica).

Operatia nu este periculoasa, iar pacientii pot pleca din spital dupa cateva zile. Apoi sperma este verificata la 1, 3, 6 si 12 luni. Valoarea materialului seminal se imbunatateste din punct de vedere al numarului de spermatozoizi si al mobilitatii lor in aproximativ 60% din cazuri.

9. Azoospermia. Daca nu exista celule de sperma in materialul seminal, dar biopsia testicolelor confirma ca acestea sunt produse, inseamna ca tuburile sunt undeva blocate.

In acest caz, urologul elibereaza unul sau amandoua tuburile printr-o operatie chirurgicala. Rezultatele nu sunt foarte incurajatoare intotdeauna, desi exista si cazuri in care conceptia a fost ulterior posibila.

In concluzie, tratamentul pentru infertilitatea masculina este un proces indelungat, iar succesul acestuia nu este garantat. El necesita multa rabdare din partea tuturor celor implicati: barbatul, femeia si medicul.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”