Cum îşi aleg bărbaţii partenerele sexuale?

Pe scurt, după chipul şi asemănarea lor, spun cercetătorii francezi. Bărbaţii sunt mai atraşi de femeile care seamănă cu ei - prin prisma culorii ochilor, a părului, dar şi a gropiţelor din obraji şi a altor trăsături -, se afirmă într-un studiu realizat de ei. Studiu extrem de interesant.
  • Publicat:
Cum îşi aleg bărbaţii partenerele sexuale?

Pe scurt, după chipul şi asemănarea lor, spun cercetătorii francezi.

Bărbaţii sunt mai atraşi de femeile care seamănă cu ei – prin prisma culorii ochilor, a părului, dar şi a gropiţelor din obraji şi a altor trăsături -, se afirmă într-un studiu realizat de ei. Studiu extrem de interesant.

Multe studii au fost făcute deja pentru a determina acele caracteristici care le fac pe femei să fie considerate atrăgătoare din punct de vedere fizic. Cele mai multe dintre aceste studii se concentrau asupra trăsăturilor care aveau legătură cu concentraţia de hormoni şi cu fertilitatea (coapse largi etc.).

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe ale Evoluţiei din Montpellier au avut o abordare diferită, interesându-se de această dată de caracteristici care nu prezentau niciun avantaj evident din punctul de vedere al selecţiei genetice, precum culoarea ochilor, grosimea buzelor şi a genelor.

Două ipoteze

Savanţii au încercat să evalueze două ipoteze evolutive. Prima este ipoteza despre homogamie, un fenomen observat la numeroase specii de animale, care face ca anumiţi indivizi să aibă uneori tendinţa de a alege partenere care le sunt apropiate din punct de vedere genetic – altfel spus, care le seamănă.

Cealaltă este ipoteza denumită „incertitudinea paternităţii”. Bărbaţii ar avea tendinţa să prefere, la femei, trăsăturile recesive (pe cale de dispariţie). Astfel, un bărbat ar prefera ochii albaştri sau buzele fine, care sunt caracteristici recesive în raport cu ochii maro sau buzele groase.

Teoria câştigătoare

Savanţii francezi au cerut mai întâi unui număr de 100 de bărbaţi să aleagă din mai multe fotografii care prezentau chipuri feminine pe acelea pe care le considerau atrăgătoare. Rezultatele au arătat faptul că bărbaţii aleg de preferinţă chipurile cu care ei au în comun anumite trăsături fizice.

În a doua etapă, savanţii au analizat fotografiile unor cupluri reale, care aveau cel puţin un copil, pentru a determina dacă aceste preferinţe genetice aveau o influenţă asupra alegerii partenerului de viaţă. Rezultatele au arătat şi în acest caz faptul că partenerii de cuplu au mai multe trăsături faciale în comun decât doi indivizi luaţi la întâmplare din populaţia totală. În schimb, datele obţinute nu au putut să certifice ipoteza „incertitudinii parternităţii”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”