Contraceptia trasa prin inel

Te-ai saturat sa traiesti mereu cu frica-n san ca poti uita pilula? Nu-ti surade deloc ideea de a purta un sterilet? Cei din industria contraceptivelor ti-au citit gandurile si au inventat inelul vaginal, un dispozitiv considerat o veritabila revolutie in
  • Publicat:
Contraceptia trasa prin inel
Contraceptia trasa prin inel

Inelul contraceptiv este un dispozitiv subtire, transparent, din plastic, care masoara 54 de mm in diametru si care este introdus in profunzimea vaginului, in jurul colului uterin. Implantarea lui nu este deloc complicata, intr-un sondaj realizat in Franta pe 2.300 de femei, 95% dintre acestea au spus ca punerea si scoaterea inelului vaginal sunt operatiuni extrem de simple. Prima oara ar fi bine sa faci „procedura” intr-un cabinet ginecologic, dar este la fel de simplu ca si introducerea unui tampon. O data pus, dispozitivul incepe sa elibereze cantitati mici de estrogen si de progestativ, hormoni care sunt absorbiti de mucoasa vaginala, ajung in circulatia sangvina si, asemenea pilulelor contraceptive, inhiba ovulatia. Inelul va fi pus in primele 5 zile ale ciclului menstrual, iar dupa exact 3 saptamani va fi scos in aceeasi zi a saptamanii in care a fost si introdus, pentru a permite declansarea menstruatiei. Dupa alte 7 zile, va fi inlocuit cu un nou inel, pe care medicii ne sfatuiesc sa il punem in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora ca si pe cel dinainte.

Cine nu poate folosi inelul contraceptiv?
Este un estro-progestativ, asa ca are aceleasi contraindicatii ca pilulele contraceptive: antecedente de tromboza venoasa sau arteriala, diabet, afectiuni hepatice severe, suspiciuni de tumori hormonodependente etc. De asemenea, nu poate fi utilizat de femeile care sufera de prolaps uterin sau de constipatie cronica, din cauza ca exista riscul de a-l pierde foarte usor. In cazul in care este pierdut accidental, inelul trebuie clatit cu apa calduta si apoi poate fi reintrodus, eficacitatea lui nu are deloc de suferit. Atentie! Daca au trecut mai mult de 3 ore de cand a iesit din vagin, eficacitatea scade. Sa nu crezi insa ca ratacirea inelului vaginal este frecventa, nici vorba. La fel de rar intalnite sunt si cazurile in care cele care l-au folosit s-au plans ca au simtit un corp strain in vagin sau ca le-a incomodat in timpul actului sexual. Poate fi folosit si in acelasi timp cu un tampon, un prezervativ sau lubrifianti.

Cat de sigur este?
Foarte. Are o eficacitate asemanatoare cu cea a pilulei. Inainte de a fi lansat pe piata, peste o mie de femei l-au testat timp de un an, iar rezultatele perioadei de proba au fost publicate in martie 2001. Eficacitatea a fost satisfacatoare, cu 6 sarcini in cazul celor 1.145 de femei. Inseamna ca o femeie care foloseste aceasta metoda de contraceptie ar ramane insarcinata mai putin de o data la fiecare 100 de ani, au calculat specialistii. De retinut: femeile care abia au devenit mame nu il pot folosi decat dupa doua luni de la nastere.

Ce efecte secundare are?
Cele mai des intalnite efecte adverse in cazul femeilor care au folosit inelul contraceptiv sunt: aparitia acneei, cefalee, instabilitate emotionala, scaderea libidoului, dureri abdominale, greata, crestere in greutate, senzatie de tensiune in sani, dismenoree, leucoree sau vaginite. Nu vorbim despre niste reguli, ci despre cazuri reduse ca numar, dar care au existat. Cele mai frecvente plangeri le-au primit cefaleea, vaginita si leucoreea – 5% dintre femei. Ginecologul este singurul in masura sa-ti spuna daca poti folosi inelul vaginal si te va supraveghea in lunile urmatoare ca sa vada cum se impaca organismul tau cu el. Printre avantajele inelului contraceptiv trebuie sa mai bifam disparitia micilor sangerari care pot aparea intre menstre. Iar pe langa faptul ca dozele hormonale sunt extrem de mici, ele sunt „asimilate” intr-un mod mult mai constant decat in cazul pilulelor. Inelul contraceptiv este destinat in principal celor care au tendinta de a-si uita anticonceptionalele. Sa nu uitam ca un sfert dintre sarcinile nedorite apar in urma acestui scenariu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân