Contraceptia de urgenta

Tot mai multe tinere se confrunta cu aceasta problema in ziua de azi. De aceea, este bine ca ele sa stie ce variante au la dispozitie pentru a evita o sarcina nedorita, desi au avut act sexual neprotejat.
  • Publicat:
Contraceptia de urgenta
Contraceptia de urgenta

Metoda despre care vom vorbi, este o metoda de contraceptie care se poate folosi dupa ce contactul sexual a avut loc; se mai numeste si contraceptie post-coitala; contraceptia cu pilule folosita in urma cu 10-15 ani se numea contraceptia „de a doua zi” (morning-after pill). Actioneaza in principal prin blocarea ovulatiei si/sau prin alte mecanisme care impiedica nidarea (modifica motilitatea trompelor uterine, modifica reactivitatea endometrului). Nu intrerupe evolutia unei sarcini deja aparute. Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit. Ea nu trebuie folosita cu regularitate în locul altor metode. 

Situatii in care se recomanda contraceptia de urgenta:

– Femeia a avut un contact sexual neprotejat;

– Femeia a avut un contact sexual impotriva vointei ei;

– Femeia utilizeaza o metoda de contraceptie, dar aceasta a esuat; de exemplu: prezervativul s-a rupt, diafragma a alunecat din vagin inaintea celor 6 ore,  pilulele au fost varsate la mai putin de 1 ora dupa administrare;

– Femeia nu a utilizat corect metoda de contraceptie; de exemplu: a ramas fara pilule sau a uitat sa le ia, a intarziat administrarea unei noi doze de contraceptiv injectabil, a facut spalatura vaginala la mai putin de 6 ore dupa folosirea unui spermicid etc.

Efecte secundare posibile dupa contraceptia de urgenta cu pilule:

– greturi; se pot prescrie antiemetice, care se vor lua cu Vz ora inaintea fiecarei doze si la 4-6 ore dupa dozele de pilule; se recomanda femeii sa manance dupa ce aluat pilulele;

– Varsaturi; daca apar la mai putin de 2 ore dupa luarea pilulelor, este nevoie de repetarea administrarii;

– Sangerari usoare la cateva zile dupa luarea pilulelor; nu sunt periculoase;

– Menstruatia poate sa apara mai devreme sau mai tarziu fata de data asteptata; acest lucru nu reprezinta un pericol, dar daca trec mai mult de 4 saptamani de la folosirea metodei si nu apare menstruatia sau aceasta este modificata (flux foarte redus, durerei neobisnuite) este posibila o sarcina.

Daca metoda esueaza si femeia ramane însarcinata dupa ce a folosit contraceptia de urgenta, ea poate decide sa pastreze sarcina.

Orice femeie poate folosi contraceptia de urgenta, cu conditia de a nu fi deja ansarcinata.

Daca femeia doreste, poate incepe folosirea unei metode de contraceptie imediat dupa ce a luat contraceptia de urgenta, de exemplu prezervative sau spermicide, sau poate evita contactele sexuale pana cand va incepe sa utilizeze metoda pe care o prefera (de exemplu pilule sau contraceptiv injectabil, pentru care este bine sa astepte venirea menstruatiei; astfel se exclude si o eventuala sarcina, aparuta în urma esecului contraceptiei de urgenta).

Articol exclusiv online
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce vor barbatii?
Ce vor barbatii?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân