Cel mai bun indicator pentru un vagin sănătos

Obiceiurile care ţin de igiena intimă sunt şi ele un factor care influenţează mirosul vaginului.
  • Publicat:
Cel mai bun indicator pentru un vagin sănătos
FOTO: profimediaimages.ro / Cum miroase un vagin sănătos

După ce Gwyneth Paltrow a lansat o colecţie de lumânări la începutul anului despre care susţine că miros ca vaginul ei, actriţa a stârnit controverse în mediul online şi, mai mult, numeroşi fani s-au întrebat cum ar putea mirosi vaginul vedetei. Gwyneth Paltrow a fost cât se poate de specifică în privinţa acestui aspect, menţionând că este ”un amestec de note de muşcată, bergamot citric şi arţar cu nuanţe de trandafir de damasc şi zămoşiţă”.

Dacă te temi că vaginul tău nu are un miros similar celui descris de actriţă, te anunţăm că trebuie să încetezi să te mai gândeşti la acest aspect pentru că, aşa cum o spun şi specialiştii, vaginul nu este menit să aibă un miros de trandafiri. În plus, are un miros similar, care suferă schimbări în funcţie de perioada lunii, iar mirosul provine, de fapt, de la secreţia vaginală. În mod normal, trebuie să ştii cum miroase vaginul tău zi de zi, iar în momentul în care simţi o schimbare, aceasta poate fi un semnal de alarmă care să indice prezenţa unei infecţii.

De ce se schimbă mirosul vaginului?

Factorii care pot produce schimbări de miros la nivelul vaginului sunt utilizarea antibioticelor, spermicidele, prezenţa unui partener sexual nou sau frecvenţa cu care faci sex. De asemenea, putem reaminti şi schimbările hormonale cauzate de sarcină, alăptare sau manopauză. Infecţiile vaginale şi bolile cu transmitere sexuală pot fi şi ele vinovate pentru schimbarea mirosului vaginului, la fel şi faptul că nu schimbi tamponul la timp.

Cum ştii că schimbarea mirosului vaginului semnalează o problemă de sănătate?

În mod normal, o infecţie vaginală presupune şi mâncărimi în zona vulvei, arsuri, roşeaţă şi schimbări puternice ale mirosului. De exemplu, mirosul neplăcut poate semnala prezenţa vaginozei sau a trichomoniazei. În acest sens, este recomandat să mergi la cabinetul specialistului pentru diagnostic, teste şi tratament.

În altă ordine de idei, chiar şi schimbările alimentare pot produce schimbări în privinţa mirosului vaginal. Anumite alimente afectează echilibrul pH-ului, la fel şi obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool sau consumul insuficient de apă. Pentru a păstra un miros proaspăt al vaginului, recomandat este să te hidratezi corespunzător şi să eviţi alimente ca ceapa, usturoiul, menta, turmericul, blue cheese, sparanghelul, carnea roşie, oţetul şi conopida.

Obiceiurile care ţin de igiena intimă sunt şi ele un factor care influenţează mirosul vaginului. La fel ca oricare altă parte a corpului şi vaginul trebuie menţinut curat, mai ales că aici întâlnim glande şi foliculi de păr care atrag bacteriile şi contribuie la apariţia unui miros puternic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân