Ce înseamnă să fii gender fluid?

Există persoane care se identifică ca gender fluid, dar ce înseamnă asta mai exact? Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii.
  • Publicat:
Ce înseamnă să fii gender fluid?
FOTO: shutterstock / Ce înseamnă să fii gender fluid?

Cu siguranţă în ultima perioadă te-ai lovit de termenul ”gender fluid” şi te-ai întrebat ce semnifică. Ei bine, acest termen este folosit din ce în ce mai des din moment ce societatea devine tot mai incluzivă, iar multe persoane cred că identitatea de gen a unui individ poate fi mai mult decât bărbat sau femeie.

Înainte de a da o definiţie a termenului ”gender fluid”, trebuie să înţelegem ce înseamnă identitatea de gen. Cum ar fi, transgender, de exemplu, care se poate potrivi sau nu cu sexul de la naştere. De exemplu, dacă te indentifici cu sexul de la naştere, atunci intri în categoria cisgender. Dacă nu, în categoria transgender.

Practic, identitatea de gen ţine de ceea ce simţi şi trăieşti înăuntrul tău în ciuda cromozomilor, a organelor sau a fizicului extern care ţi-ar putea indica asta.

Fluiditatea de gen: el, ea, ei?

”Gender fluid” este acel termen care se foloseşte de indivizi pentru a-şi descrie genul. Cea mai comună formă este nonbinar, urmată de queer, agender, bigender şi multe altele. Niciunul dintre aceşti termeni nu semnifică acelaşi lucru. Fluiditatea de gen reprezintă o identitate de gen care se poate schimba în timp şi ai senzaţia că nu ai un gen definit.

Fluiditatea de gen poate fi complet diferită de la o persoană la alta. De exemplu, poate exprima masculinitate, feminitate sau o personalitate androgină în experinţa sexuală sau conceptul despre sine. Aceasta se poate schimba în cursul unei zile, săptămâni, luni sau chiar ani. Indiferent de forma pe care o ia fluiditatea de gen este important să-şi aminteşti că este o identitate de gen validă.

Pentru că în general implică schimbări ale genului, se folosesc diferite pronunţii, în funcţie de punctul de vedere al individului în acel moment legat de identitatea sa de gen. De exemplu, există persoane care folosesc ”ei”, în loc de ”el” sau ”ea”. Însă, pentru a evita o situaţie neplăcută, cel mai bine este să întrebi individul cum se identifică. Unele statistici realizate asupra populaţiei transgender includ identităţile fluide de gen, în timp ce altele nu o fac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”