Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer

Un nou studiu arată că un număr de 10 sau mai mulţi parteneri sexuali cresc riscul de cancer.
  • Publicat:
Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer
FOTO: shutterstock / Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer

Un nou studiu arată că dacă ai 10 sau mai mulţi parteneri sexuali cresc şansele de a te confrunta cu cancerul. Cercetătorii au descoperit în urma unei statistici o asociere între numărul de parteneri sexuali şi riscul de apariţie a cancerului, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Studiul a fost, de fapt, un proiect condus de Universitatea Anglia Ruskin şi experţi din Austria, Turcia, Canada şi Italia. Studiul a avut la bază datele a 5,722 de participanţi cu vârste de 50 de ani sau mai mult, din Anglia.

Comparativ cu femeile care au raportat că nu au avut parteneri sexuali sau mai mult de un partener sexual, cele care au menţionat că s-au culcat cu 10 sau mai mulţi bărbaţi erai cu 91% mai predispuse să fie diagnosticate cu cancer. În cazul bărbaţilor care au raportat că au avut 10 sau mai multe partenere, erau mai predispuşi cu 57% să fie diagnosticaţi cu cancer faţă de cei care nu au avut contact sexual sau au avut o singură parteneră. O cincime dintre bărbaţi şi 8% dintre femei au raportat 10 sau mai mulţi parteneri sexuali. Studiul nu a oferit însă niciun motiv pentru asocierea dintre cancer şi activitatea sexuală, dar face referire la studiile anterioare asociate infecţiilor cu transmitere sexuală şi HPV (human papillomavirus) cu cancerul.

”Cercetările anterioare au arătat că infecţiile cu transmitere sexuală specifice pot duce la diferite cancere”, explică pentru Reuters Lee Smith, unul dintre autorii studiului.

Numărul mic de participanţi diagnosticaţi cu cancer a însemnat că cercetorii nu au fost capabili să analizeze rezultatele în funcţie de tipurile de cancer. Cercetarea a avut la bază datele unui sondaj organizat de English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), unde participanţilor li s-a cerut să spună câţi parteneri sexuali au avut şi cum şi-ar descrie starea de sănătate.

Media de vârstă a participanţilor a fost 64 de ani, iar trei pătrimi dintre aceştia erau căsătoriţi. Cei care aveau mai mulţi parteneri sexuali erau participanţi tineri, fumători, consumau frecvent alcool, menţionează cercetătorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”