Cand placerea rimeaza cu sanatatea

Sexul e nemaipomenit pentru sanatatea ta- o spun atatia cercetatori care tot ii descopera beneficiile. Mareste speranta de viata, previne aparitia bolilor cardiace si, sustin unii, chiar a anumitor tipuri de cancer. Asa ca, pe langa sfaturile cu care ne b
  • Publicat:
Cand placerea rimeaza cu sanatatea
Cand placerea rimeaza cu sanatatea

Iubiti-va mult, ca sa traiti mult
Relatiile sexuale regulate ne ajuta sa traim mai mult. Un studiu realizat in 1981 in Suedia a aratat ca rata mortalitatii era mai mare in cazul barbatilor de aproximativ 70 de ani care incetasera de o buna perioada activitatea sexuala. In 1997, cativa cercetatori britanici au tinut patru ani sub observatie 918 barbati cu varste cuprinse intre 45 si 59 de ani. Cercetarea a demonstrat ca in perioada analizata, rata mortalitatii barbatilor cu cel putin doua raporturi sexuale pe saptamana era de doua ori mai scazuta decat in cazul celor care aveau mai putin de un contact pe luna.

Activitatea sexuala si cancerul
Sexul poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer? O intrebare care ii tot macina pe cercetatorii din toata lumea. Pana acum insa, rezultatele studiilor sunt contradictorii. In 1990, un studiu japonez efectuat pe 100 de barbati a demonstrat o scadere a riscului de cancer la prostata, pentru cei care aveau un numar mai mare de raporturi sexuale. Totusi, aceeasi cercetare a demonstrat o crestere a riscului in cazul celor cu o activitatea sexuala sustinuta intre 30 si 50 de ani. Un alt studiu, realizat la Washington, a aratat ca riscul aparitiei cancerului la prostata e direct proportional cu numarul partenerelor de sex. Un vast studiu realizat in Franta pe cateva mii de calugarite cu varste intre 50 si 84 de ani a scos la iveala o crestere a ratei mortalitatii legate de cancerul de san si aparatul genital. Putem insa considera abstinenta singurul vinovat? Unii specialisti spun ca da, altii ca nu tocmai. Acestia din urma cred ca explicatia ar fi legata de lipsa unei sarcini, nu neaparat a relatiilor sexuale regulate. Studiile continua…

Faceti dragoste si… pace cu arterele
Cativa medici din Tara Galilor au efectuat un studiu pe 2.400 de barbati, care voia sa demonstreze stransa legatura dintre un exercitiu fizic practicat regulat si bolile cardiovasculare. Echipa medicala a realizat un chestionar pe care participantii care nu sufereau de boli de inima l-au completat, iar una dintre intrebari se referea la frecventa raporturilor sexuale. Rezultatul: barbatii care au avut, in medie, trei orgasme pe saptamana pe o perioada aproximativa de zece ani prezinta un risc de doua ori mai mic de a suferi de o criza cardiaca sau un atac cerebral. Multe voci de doctori spun ca dragostea fizica este cea mai buna metoda naturala de prevenire a problemelor cardiace.

Sexul si tineretea fara batranete
In Marea Britanie, specialistii care au realizat un studiu pe 3.500 de persoane au anuntat ca acei care fac dragoste de cel putin trei ori pe saptamana par cu zece ani mai tineri. La experiment au participat voluntari cu varste intre 18 si 102 ani. Cercetatorii au vrut sa afle de ce unii par mult mai tineri decat ar fi normal pentru varsta lor. Au constatat ca personale respective aveau mai multe lucruri in comun (nu fumau, aveau o viata relativ lipsita de stres, aveau o alimentatie model), printre care si declaratia ca au avut, in medie, minimum trei raporturi sexuale pe saptamana. Acest efect benefic al sexului a fost confirmat, de altfel, si de numeroase studii ulterioare. „E mai mult decat un simplu exercitiu, vorbim despre orgasm, hormoni – de aici beneficiile”, a declarat initiatorul studiului.

Iar lista beneficiilor e si mai lunga…
1) Sexul reduce depresia – un studiu realizat pe 300 de femei din America a demonstrat ca acele ale caror parteneri nu foloseau prezervativul, erau mai putin predispuse la depresie, decat cele ale caror parteneri foloseau protectie. Responsabila de asta este prostaglandina, un hormon care se gaseste numai in sperma.

2) Sexul alunga durerile – dupa orgasm, nivelul de oxitocina creste cam de cinci ori, iar acest lucru duce la eliberarea endorfinelor, care lupta impotriva durerilor – de la migrene la artrita. Iar cresterea nivelului de estrogen reduce durerile menstruale.  

3) Sexul tine raceala departe – cercetatorii din Pennsylvania sustin ca cei care fac sex o data sau de doua ori pe saptamana au un nivel al anticorpului imunoglobina A cu 30% mai ridicat, lucru care intareste sistemul imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Spune DA pasiunii si NU rutinei!
Spune DA pasiunii si NU rutinei!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: