Alarmant: Jumătate din tineri ignoră prezervativul

Când îşi încep tinerii din ziua de azi viaţa sexuală, cum percep ei fidelitatea, ce atitudine au faţă de metodele contraceptive, cu cine aleg să şi-o înceapă... pe scurt, cum se comportă tinerii români atunci când vine vorba de sex? Acestea sunt întrebările pe care ni le adresăm toţi din când în când - am vrea să ştim cum gândesc ei, care sunt plăcerile lor nevinovate şi, până la urmă, ce îi face fericiţi sau cum se raportează la propria persoană chiar şi atunci când vine vorba de sănătatea lor fizică.
  • Publicat:
Alarmant: Jumătate din tineri ignoră prezervativul

Când îşi încep tinerii din ziua de azi viaţa sexuală, cum percep ei fidelitatea, ce atitudine au faţă de metodele contraceptive, cu cine aleg să şi-o înceapă… pe scurt, cum se comportă tinerii români atunci când vine vorba de sex? Acestea sunt întrebările pe care ni le adresăm toţi din când în când – am vrea să ştim cum gândesc ei, care sunt plăcerile lor nevinovate şi, până la urmă, ce îi face fericiţi sau cum se raportează la propria persoană chiar şi atunci când vine vorba de sănătatea lor fizică.

Pentru că e interesant să fii tânăr, pentru că tinereţea, deşi infantilă uneori, e palpitantă. Şi pentru că sănătatea sexuală este vitală.

Aşadar, ce cred tinerii despre sex? Statistici realizate de către „Fundaţia Tineri pentru Tineri”:

•    65% dintre tineri (14-25 ani) au decis să-şi înceapă viaţa sexuală cu partenerii lor stabili. Debutul în viaţa sexuală se realizează – în medie – la vârsta de 16-17 ani. Aşadar, se pare că majoritatea tinerilor sunt mai ceva mai conservatori decât par!

•    Doar 13% din tineri (15-24 de ani) au făcut sex pentru prima dată la prima întâlnire. Iar 18% dintre elevi au avut prima experienţă sexuală la câteva zile după prima întâlnire.
 
•    Atunci când au fost întrebaţi despre utilizarea metodelor contraceptive la primul contact sexual, doar 16.3% dintre tinerii de 15-24 de ani au mărturisit că nu au folosit niciodată prezervativul.

•    Mai mult, tinerii români apreciază fidelitatea ca pe un stil de viaţă sănătos – trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener în ultimele 3 luni. Însă, alarmant este că doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale întâmplătoare au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte.

•    Sănătatea sexuală este foarte importantă pentru majoritatea tinerilor, dar din nefericire ei sunt insuficient informaţii despre infecţiile cu transmitere sexuală. Aproximativ 2 din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil. Mai îngrijorător este că 1 din 3 tineri nu a ştiut ce să declare, nu a avut nici o opinie despre infecţiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA. Circa jumătate dintre tineri (47% mai precis) consideră că infectarea cu HIV are în toate cazurile manifestări evidente.

Alarmant este că jumătate din tineri ignoră prezervativul, fără să conştientizeze riscurile la care se supun. Şi poate prea relaxaţi atunci când se confruntă chiar şi la nivel teoretic cu bolile transmise sexual, tinerii români au nevoie continuă de informaţii care să-i ajute să devină adulţii mulţumiţi de viaţa lor sexuală.

Citeşte şi: Mirosul neplăcut din timpul actului sexual şi prezervativ rupt

Despre negii genitali, sterilet şi iritaţiile de după sex

Delicatul subiect „folosim prezervativ?”
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân