Secretele unui mariaj fericit

Compatibilitatea absoluta nu este decat o inchipuire. Este bine de stiut ca singura cale de a obtine fericirea in cuplu vizeaza atingerea consensuluiprin comunicare.
  • Publicat:
Secretele unui mariaj fericit
Secretele unui mariaj fericit

Compatibilitatea absoluta nu este decat o inchipuire. Este bine de stiut ca singura cale de a obtine fericirea in cuplu vizeaza atingerea consensuluiprin comunicare.

In linii mari
Expertii pe probleme de cuplu avertizeaza in legatura cu micile obiceiuri pe care partenerii le au, obiceiuri care pot insemna de multe ori punctul de plecare in declansarea unei dispute. Mariajele lungi, care dureaza in timp, alcatuite din cupluri fericite, au la baza o comunicare excelenta. De buna seama ca si aceste perechi se confrunta cu micile diferende firesti, insa cheia rezolvarii sta tocmai in putinta de a le aplana si solutiona, cu rabdare si tact.

Multe sedinte de terapie de cuplu se bazeaza pe principiul de „ascultare activa”, adica de acordare de feedback pozitiv argumentelor partenerului de viata. Totusi, chiar si sedintele de terapie nu sunt sunt suficiente pentru a rezolva anumite neintelegeri, considerate ireconciliabile de catre cuplu. Este nevoie de multa rabdare si disponibilitate spre comunicare. De aceea, in cazurile in care aceste cerinte nu sunt intrunite, mariajele se destrama, lasand un gust amar ambilor parteneri.

In perechile care se inteleg foarte bine, exista cateva aspecte care influenteaza bunastarea. In primul rand, gesturile marunte. Marunte, dar dese! In plus, conteaza si sentimentele de prietenie, de respect reciproc, de incredere, de intuire a nevoilor celuilalt. Daca unele dileme nu se pot, pur si simplu, rezolva, este bine sa stii cand sa cedezi. Afla cum sa identifici acele probleme asupra carora puteti rezona amandoi. Discutati despre ele si gasiti-le raspunsuri.

O relatie de lunga durata, fericita, se rezuma la dorinta de a-ti cunoaste partenerul foarte bine, de a fi un real sprijin pentru el, si de a asigura o atmosfera relaxata in doi. Este bine de stiut ca pentru orice lucru negativ pe care unul dintre parteneri il face, va fi nevoie de alte cinci fapte pozitive din partea lui, pentru a compensa. Fii amabila, chiar daca esti nervoasa. Este greu sa iti pastrezi cumpatul dupa ce a gresit de mai multe ori, insa daca nu este o problema majora, taactul si rabdarea pot ajuta la restabilirea echilibrului relatiei.

Un mariaj fericit inseamna respect reciproc
Cerecetarile au aratat ca in cuplurile fericite,  persoanele implicate sunt mult mai volubile, mai comunicative, stabilesc interactiuni mai usor si au un real succes in afaceri. Cheia succesului nunui mariaj fericit consta in abordarea pozitiva a aspectelor conflictuale. De cele mai multe ori exista certuri care nu isi gasesc niciodata consens, asa ca cel mai bine este sa le acceptam si sa fim mereu deschisi si optimisti.

Un alt aspect care este bine de stiut este acela ca barbatii nefericiti in cuplu sunt mai putin dispusi sa comunice si sa vorbeasca despre problemele lor, decat cei implicati in relatii fericite. Ei parasesc adesea camera in care are loc discutia, si se feresc sa se destainuie partenerei. Problema aceasta de comunicare trebuie solutionata deoarece ei pastreaza sentimentele de frustrare si de neputinta in interior, ceea ce nu face altceva decat sa amplifice starea de nervozitate.

Ce fel de cuplu alcatuim?
Testul Myers-Briggs este un instrument fioarte util atunci cand vine vorba despre diagnosticarea tipologiei relatiei de cuplu. Astfel, perechile pot determina daca sunt sentimentale sau pragmatice, incisive sau deschise, ori flexibile. Aceste aspecte odata stabilite pot oferi o imagine de ansamblu complexa asupra relatiei si modalitatilor optime de abordare a conflictelor. Alt aspect decisiv in atingerea fericirii de cuplu este privirea in perspectiva. Incercarea de a vedea lucrurile prin ochii partenerului poate face minuni. Deasemenea, un alt sfat prin care un conflict serios isi poate gasi solutionarea este discutarea neintelegerii prin telefon. Astfel, se evita toate indiciile nonverbale care ar putea indica dezgust, nervozitate excesiva sau indisponibilitate la dialog. Astfel, ea nu il va vedea pe el uitandu-se in tavan, iar el nu va vedea diversele grimase ale ei.

Rezolvarea problemelor pas cu pas
Conflictul este obisnuit, si o doza de conflict este chiar benefica, din cand in cand. De aceea, ceea ce este important intr-un mariaj, este maniera in care gasesti solutii, si nu felul in care se termina cearta, sau cum se stabileste vinovatul. Trebuie sa se pastreze calmul, pentru ca nicio neintelegere nu se rezolva atunci cand nervozitatea depaseste limitele admise. Este bine ca partenerii sa astepte o perioada si apoi sa reia discutia, potrivind lucrurile intr-o alta perspectiva.

Cum solutionam conflictele?
1) Initiaza discutia fara a parea amenintatoare! Fii amabila! Nu i te adresa direct, folosind apelative sau cuvinte jignitoare!

2) Puncteaza anumite aspecte ale  comportamentului lui, si nu ii reprosa anumite trasaturi de caracter definitorii! Invoca situatia in care a gresit, aducandu-i aminte ce anume te-a deranjat si ce anume ai vrea sa schimbi la atitudinea partenerului.

3) Formuleaza-ti opinia in mod neutru, fara a face apel la neajunsurile de comportament pe care le semnalezi! Nu acuza, ci mai degraba expune nemultumirile.

4) Pastreaza-ti calmul! Studiile arata ca, cu cat esti mai calma, cu atat vei fi luata mai in serios de catre partenerul tau. Nu intimida, chiar daca stii ca ai dreptate! Tactul poate fi solutia catre atingerea fericirii intr-o casatorie.

5) Cand simti ca te-ai enervat prea mult, ia cateva minute o pauza! Nu prelungi nejustificat de mult ragazul, pentru ca partenerul se va simti exclus, si va avea senzatia ca parerile lui sunt lipsite de importanta.

6) Nu ridica problemele seara sau noaptea! Oamenii sunt obositi, si simt nevoia sa se relaxeze, nicidecum sa gaseasca solutii pentru neintelegeri. Deasemenea, nu deschide o discutie aprinsa inainte de predarea vreunui proiect, la serviciu. Cearta te poate afecta neasteptat de mult, incomodand astfel putinta de lucru.

7) Tine mereu cont si de parerea lui, daca vrei ca totul sa mearga ca pe roate!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: