Sarutul ca o evaluare

Sarutul a fost numit „mijloc important de evaluare a partenerilor in scopul reproducerii”.
  • Publicat:
Sarutul ca o evaluare
Sarutul ca o evaluare

De cate ori n-ati zis „a fost doar un sarut”? Nimic mai gresit, sar cercetatorii americani care vin cu niste studii interesante.

Sarutul a fost numit „mijloc important de evaluare a partenerilor in scopul reproducerii”, dupa ce medicii americani au descoperit unele procese chimice si biologice „cheie” la nivelul creierului.

Hormonii si evolutia sarutului

Au analizat mai intai mostrele de saliva si sange prelevate de la cupluri, dupa ce acestea s-au sarutat 15 minute, in timp ce ascultau muzica. Au constatat schimbari im­por­tante la nivelul concentratiei de oxitocina (hormon responsabil de producerea laptelui in glanda mamara care actioneaza si asupra dorintei de a forma un cuplu).

Schimbari au fost si la nivelul concentratiei de cortizol (hormonul stresului). Naturalistul britanic Charles Darwin considera ca sarutul este un instinct natural. Iar acest act a evoluat catre un mecanism biologic capabil sa stimuleze cele 3 sisteme cerebrale care ges­tio­nea­za actul sexual si re­producerea.

Primul din­tre aceste sisteme este do­rinta sexuala, ali­­men­tata de tes­tos­teron, hor­mon care ii de­termina pe in­divizi sa isi caute parte­neri multipli. Cel de-al doi­lea con­tro­leaza dra­gos­tea pa­sio­nala sau ob­sesiva, con­cen­trata asu­pra unei sin­gure per­soa­ne, si pare sa fie legat de un nivel cres­cut al dopaminei.

Cel de-al doi­lea con­tro­leaza dra­gos­tea pa­sio­nala sau ob­sesiva, con­cen­trata asu­pra unei sin­gure per­soa­ne, si pare sa fie legat de un nivel cres­cut al dopaminei. Al trei­lea sistem, care con­­tro­lea­za atasamentul si care per­mite unui cuplu sa ramana impreuna suficient de mult pentru a creste copiii, este asociat cu un nivel crescut de oxitocina.

„Saliva con­ti­ne testosteron, iar faptul ca bar­ba­tii prefera sa sa­ru­te cu gura larg deschisa ne face sa credem ca ei in­cearca, instinc­tiv, sa transfere hor­monul in or­ga­­nismul femeii, ca sa-i declanse­ze dorinta se­xuala.”

„90% din oa­menii pre­isto­rici practicau sarutul la fel ca celelalte mami­fe­re, precum cimpanzeii sau vulpile, care isi ling boturile.”

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Din seria „Ce vor femeile?“
Din seria „Ce vor femeile?“
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”