Moartea pasiunii – ce faci cand libidoul este zero?

Ce ar mai fi de facut intr-o relatie care s-a nascut fara dorinta sexuala si se taraste asa de ani? Ne explica psihoterapeutul Emilia Potenteu.
  • Publicat:
Moartea pasiunii - ce faci cand libidoul este zero?
Moartea pasiunii
Ce ar mai fi de facut intr-o relatie care s-a nascut fara dorinta sexuala si se taraste asa de ani? Ne explica psihoterapeutul Emilia Potenteu.

„Am 27 de ani si de 4 ani sunt intr-o relatie „moarta” insa de la inceput din punct de vedere sexual. Libidoul meu este zero si nu reusesc sa gasesc o cauza reala. Am auzit la un moment despre asexualitate, poate este si cazul meu.”

Unei femei care si-a pierdut interesul pentru sex nu-i ramane decat nefericirea. Erotismul se invata, dovada stau toate marile civilizatii care au avut tratate in arta iubirii, in special cele orientale: taoismul, tantrismul, hinduismul.

A concluziona toata aceasta problema si a o reduce la termenul de „asexualitate” – caracterizata ca deficienta sexuala hipoactiva (in realitate un fenomen extrem de rar), este cel putin fortat. Inca de cand ne nastem, suntem fiinte sexuate si simtim mai intens sau mai putin intens dorinta sexuala.

Dorinta poate sa dispara din motive personale, ideologice, religioase sau fiziologice. Dar, pornind de la ideea ca organul sexual prin excelenta este creierul, concluzionam ca pierderea dorintei se datoreaza in principal unei hotarari, mai mult sau mai putin constienta la nivelului acestuia.

Este important sa identificam cu ajutorul specialistilor cauza dezinteresului sexual si daca, din punct de vedere medical, balanta hormonala se afla in echilibru. Numai apoi ne putem eticheta ca fiind „asexuali”, „homosexuali” sau „normasexuali” aflati intr-un context nepotrivit.

Citeste si: Pierdut chef de sex. Il declar esential!

 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Cat de des face lumea sex?
Cat de des face lumea sex?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”