Există super-femei care sunt mame, muncitoare, gospodine şi amante perfecte?

Cum reuşesc femeile tinere să se împartă între diversele provocări şi să mai ajungă şi pline de dorinţă în dormitor? Iată un subiect la care psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu, vine cu lămuriri.
  • Publicat:
Există super-femei care sunt mame, muncitoare, gospodine şi amante perfecte?

Cum reuşesc femeile tinere să se împartă între diversele provocări şi să mai ajungă şi pline de dorinţă în dormitor? Iată un subiect la care psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu, vine cu lămuriri.

„Sunt o tânără de 32 de ani şi vă scriu pe o temă delicată. Sunt şi mămică de un an şi soţie de 5 şi angajată de mai mulţi şi pur şi simplu nu mai găsesc timp în viaţa mea şi pentru sex. Ştiu că este problema multor prietene, dar rareori îndrăznesc să o verbalizeze şi să caute soluţii. Asta voiam să vă întreb. Există soluţii? Există super-femei care le fac pe toate şi îşi păstrează în acelaşi timp libidoul ridicat? Căci eu mă simt la capătul puterilor şi mă tem pentru căsnicia mea.”

Lipsa libidoului la o astfel de vârstă denotă o lipsă acută de înţelegere a alcătuirii sexuale a femeii, care confundă deseori simptomul cu afecţiunea. Incapacitatea de a răspunde sexual nu este un mod de viaţă pe care un psihic sănătos să îl tolereze natural. Acesta este impus de împrejurări, dincolo de controlul conştient, fără însă a i se anticipa consecinţele devastatoare, atât asupra psihicului şi fizicului, cât şi a relaţiei şi a rolului în familie (de mamă, soţie, fiică, soră etc.).

Eu cred că fiecare dintre cei dragi nouă necesită mai degrabă femeia din noi – soţul o soţie satisfăcută şi satisfăcătoare, copilul o mamă mândră şi echilibrată, părinţii un copil realizat şi fericit, fraţii o soră cât mai sex-simbol. O relaţie afectivă şi sexuală sănătoasă creează un climat propice pentru educaţia armonioasă a copiilor, un suport de mulţumire pentru părinţii noştri şi un model de urmat (şi invidiat) pentru toţi ceilalţi. Dintr-un exces de zel, sacrificându-se pentru priorităţi doar intuite, femeia se abandonează şi devine altceva decât trebuie.

Priorităţile unei femei de 32 de ani (şi nu numai) trebuie să se învârtă în jurul împlinirii sexuale. Sexul (mai ales în cadrul unei relaţii stabile) trebuie să fie cea mai strălucită idee. A fi soţie, mamă, doamnă nu înseamnă privarea de satisfacţii sexuale. Asta presupune înlăturarea obstacolelor cerebrale şi desfiinţarea pattern-urilor disfuncţionale din rutina zilnică. Înseamnă stimularea impulsurilor sexuale normale, privarea de gândurile distructive (vezi griji, proiecţii şi afecte negative, idei supărătoare axate pe gaura covrigului). Şi mai înseamnă câştig de cauză în favoarea propriei persoane. Căci nimic nu-i mai satisfăcător şi mai benefic decât o astfel de relaţie. Nu e păcat, sub tot felul de pretexte, să ne privăm de poate cea mai satisfăcătoare şi la îndemână şi mai ieftină plăcere a omului?

Emilia Potenteu: „Este evident că libidoul unei femei variază în funcţie de o mulţime de factori, dar poate cel mai important este felul în care aceasta se vede pe ea însăşi. Suntem ceea ce ne propunem să fim şi mai apoi ceea ce oglinzile din ochii oamenilor importanţi nouă ne arată. Dacă la un moment dat, suntem în primul rând mame, apoi angajate şi mai apoi neveste (demodate), este firesc ca femeii din noi să nu-i rămână loc de afirmare.”

Citeşte şi: Când atracţia sexuală dispare, ce mai rămâne?

3 motive pentru care viaţa ta sexuală scârţâie

Când vine toamna în dormitor

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: