Coșuri pe penis, iritații, pete: ce boli pot ascunde?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Coșuri pe penis, iritații, pete: ce boli pot ascunde?
Sursa foto: Shutterstock

Te îngrijorează apariția unor pete sau coșuri pe penis? Ai grijă, uneori pot semnala boli grave!

Semne precum coșuri pe penis, umflăturile, bubiţele, petele ori iritaţiile pot fi îngrijorătoare, însă acestea nu ascund întotdeauna o problemă gravă, cum ar fi o boală cu transmitere sexuală.

De cele mai multe ori, igiena precară, folosirea unor produse de igienă intimă care conţin parfumuri, infecţiile urinare, transpiraţia excesivă ori materialele sintetice sunt vinovate de aceste manifestări. Totuşi, dacă astfel de simptome persistă pe termen lung, se agravează sau apar şi alte manifestări, este important să vă adresaţi unui medic pentru aflarea cauzei. Iată mai jos câteva posibile cauze ale acestor simptome!

Papulele perlate peniene (glandele Tyson) sau petele Fordyce

Aceste umflături şi pete de diferite dimensiuni apărute pe pielea glandului penian (prepuţ) ori pe testicule, de culoare gălbuie, roz-pal sau albă, sunt glande sebacee considerate normale şi nu necesită tratament de specialitate, uneori dispărând de la sine. Deşi inofensive, aceste simptome sunt inestetice, motiv pentru care bărbaţii pot apela la tratamentul cu laser, crioterapie sau la cremele topice pentru îndepărtarea acestora.

În general, medicii nu recomandă înlăturarea acestor pete sau umflături decât dacă au un impact negativ semnificativ asupra stimei de sine a pacientului. La fel ca orice altă procedură medicală, şi tratamentele destinate acestor probleme pot avea reacţii adverse, aşa că se recomandă consultarea unui specialist înainte de a lua o decizie în acest sens.

Psoriazisul inversat

Potrivit statisticilor, până la două treimi din pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis se confruntă, la un moment dat, cu psoriazis inversat, una dintre cele mai comune forme ale psoriazisului în zona genitală, urmată de psoriazisul în plăci.

Durerile, mâncărimile, pielea uscată, iritată sau apariția de coșuri pe penis se numără printre simptomele comune ale psoriazisului inversat localizat la nivelul organelor genitale. Aceste manifestări pot fi însă ameliorate prin folosirea unor loţiuni fără parfum, blânde şi hidratante.

De asemenea, se recomandă purtarea de lenjerie intimă largă, lejeră, care să prevină fricţiunea agresivă cu pielea. Medicul poate recomanda şi folosirea unor creme pe bază de corticosteroizi, pentru reducerea inflamaţiilor, durerii şi mâncărimii, precum şi administrarea de injecţii sau comprimate orale.

Lichenul scleros

Această afecţiune dermatologică se manifestă prin apariţia unor coșuri pe penis, pete de culoare albă, uşor lucioase, uneori plate, alteori uşor ridicate, ca nişte umflături, care pot cauza mâncărimi sau durere în zona genitală, mai ales în timpul actului sexual. Un factor de risc în apariţia acestei afecţiuni este penisul necircumcis, adică absenţa prepuţului, porţiunea retractabilă de piele care acoperă capul penisului.

Potrivit specialiştilor, bărbaţii cu lichen scleros în această zonă sunt mai expuşi riscului de dezvoltare a cancerului de piele, de aceea se recomandă monitorizarea simptomelor şi consultul medical dacă acestea se agravează.

Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă igiena strictă a zonei intime, folosirea unor săpunuri blânde curăţare, care nu conţin parfumuri sau alte chimicale agresive, precum şi cremele topice cu steroizi sau medicamentele imunomodulatoare, care întăresc sistemul imunitar. În cazurile severe se recomandă circumcizia penisului.

Scabie (râie)

Scabia este o infecţie localizată la nivelul pielii, cauzată de acarianul Sarcoptes scabiei hominis, care afectează persoanele cu sistem imunitar deficitar, în special vârstnicii şi cei care suferă de boli cronice. Acest parazit se transmite prin contact sexual cu o persoană infestată, dar şi prin obiectele contaminate, folosite în prealabil de o persoană infectată.

Cele mai comune simptome ale scabiei la nivelul penisului sunt: mâncărimile care se intensivă în timpul nopţii, coșuri pe penis, umplute cu lichid, pielea uscată, iritată, şi mici şanţuri şerpuite (linii de culoare albă) săpate de paraziţii femele la suprafaţa pielii.

Tratamentul scabiei constă în aplicarea de creme sau loţiuni topice pe bază de permetrin sau crotamiton, care se eliberează doar pe bază de reţetă medicală. De asemenea, se recomandă igiena strictă a zonei genitale, purtarea de haine curate, dezinfectate la temperaturi ridicate.

Negi genitali

Negii genitali sunt cauzaţi de infecţia cu virusul Papilomma uman şi se manifestă prin apariţia unor umflături mici sau excrescenţe apărute pe penis, de culoarea pielii sau gri-alb, având aspectul unor mici bucheţele de conopidă. Mâncărimile şi sângerările sunt, de asemenea, simptome specifice negilor genitali.

Deşi există numeroase preparate medicamentoase care se pot elibera fără prescripţie medicală, acestea pot agrava deseori simptomele negilor genitali. De aceea se recomandă consultul medicului pentru prescrierea celui mai eficient şi lipsit de riscuri tratament.

De multe ori, negii genitali dispar de la sine în decursul timpului, putând să reapară la anumite intervale, în funcţie de capacitatea sistemului imunitar. Negii genitali care nu dispar pot fi îndepărtaţi prin intervenţie chirurgicală, precum crioterapia, electrocauterizarea sau excizia.

Herpes genital

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală frecventă, cauzată de infecţia cu virusul herpes simplex, care poate fi dobândită prin contact sexual neprotejat. Printre simptomele herpesului genital se numără: vezicule roşii sau albe, ulcere, sângerări sau secreţii purulente, mâncărimi, durere sau umflarea nodulilor genitali.

Din păcate, herpesul genital nu poate fi vindecat, însă există medicamente care pot ameliora durata şi severitatea simptomelor, precum şi pentru a preveni răspândirea infecţiei la partenerul sexual, cum ar fi comprimatele pe bază de aciclovir sau valaciclovir. De asemenea, se recomandă igiena strictă a zonei intime, evitarea produselor parfumate şi purtarea de lenjerie intimă din bumbac sau alte materiale naturale.

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o boală cu transmitere sexuală cauzată de infecţia cu un virus din familia Poxviridae (Molluscipox), cea mai frecventă formă fiind cea cu subtipul MCV-2, care infectează doar omul. Boala se manifestă prin apariţia unor aşa-zise coşuri pe penis, proeminenţe care pot avea dimensiuni diferite, de 1-2 mm până la 4-5 mm, rotunde, de culoarea pielii şi dure la pipăit.

Boala este considerată contagioasă până la dispariţia completă a acestor excrescenţe, de aceea se recomandă evitarea contactului sexual în timpul tratamentului, precum şi evitarea folosirii la comun a obiectelor precum lama de ras sau prosoapele, pentru limitarea răspândirii virusului. Tratamentul constă în înlăturarea acestor coşuri prin crioterapie, excizie sau alte metode recomandate de medic.

Balanita

Balanita este o afecţiune cauzată de obicei de o infecţie bacteriană survenită ca urmare a igienei intime precare. De asemenea, afecţiunea este mai frecventă în rândul bărbaţilor necircumcişi. Printre simptomele acesteia se numără: iritaţia glandului, durere la urinare, acumulare de lichid sau puroi sub prepuţ, fimoză (imposibilitatea retracţiei prepuţului).

De cele mai multe ori, simptomele balanitei se ameliorează şi dispar de la sine, dar numai dacă persoana în cauză are o igienă intimă ca la carte. Dacă simptomele persistă sau se agravează, e posibil să existe o infecţie, motiv pentru care se recomandă consultul medicului, care poate prescrie creme cu hidrocortizon, antifungice (cu clotrimazol) sau antibiotice (pe bază de metronizadol).

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o reacţie alergică a pielii la contactul cu un alergen, cum ar fi o substanţă chimică din detergenţii utilizaţi pentru igienizarea lenjeriei intime sau din loţiunile, gelurile de duş, săpunurile intime. Simptomele dermatitei de contact includ: umflături, mâncărimi, piele uscată, care se descuamează, vezicule pline cu lichid urât mirositor.

De regulă, simptomele dermatitei de contact la nivelul penisului dispar de la sine, dar anumite măsuri pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi: aplicarea de comprese reci, băile calde de şezut cu ovăz, administrarea de antihistaminice.

Infecţii fungice

Una dintre cele mai comune infecţii fungice la nivelul organelor genitale este candidoza, care afectează nu doar femeile, ci şi bărbaţii. Igiena precară, administrarea de antibiotice pe termen lung şi contactul sexual cu o persoană infectată se numără printre cele mai frecvente cauze ale candidozei.

Simptomele comune ale candidozei la bărbaţi constau în: pete roşii sau iritaţii pe penis, secreţii albicioase, brânzoase cu miros neplăcut, fimoză. Cremele şi comprimatele antifungice pe bază de clotrimazol ajută la ameliorarea simptomelor, la fel şi igiena corectă şi purtarea de haine lejere, din materiale naturale.

Tinea cruris

O altă infecţie genitală fungică frecventă este tinea cruris, cauzată de transpiraţia excesivă în zona genitală şi igiena precară. Simptomele comune ale acestei afecţiuni sunt iritaţiile la nivelul penisului, apariţia unor pete roşii, descuamarea pielii. La fel ca în cazul candidozei, simptomele acestei afecţiuni pot fi ameliorate cu ajutorul cremelor antifungice şi a igienei corecte.

Sifilisul

Sifilisul este o infecţie cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Treponema pallidum, care se manifestă prin apariţia unor pete roşii rotunde, nedureroase pe pielea penisului, care se pot răspândi pe corp odată cu evoluţia bolii. În lipsa unui tratament corect, sifilisul poate duce la complicaţii severe, uneori fatale.

Boala poate fi uşor tratată în stadiile incipiente cu ajutorul comprimatelor sau injecţiilor pe bază de penicilină. În timpul tratamentului trebuie evitat contactul sexual! Cu cât se amână mai mult tratamentul, cu atât boala este mai greu de tratat.

Cancerul penian sau de penis

Deşi este rar întâlnit, cancerul penian poate fi uşor confundat cu alte afecţiuni care pot prezenta manifestări precum cele menţionate mai sus. Modificarea culorii pielii penisului, în special la nivelul prepuţului, apariţia unor umflături pe capul penisului, subţierea pielii prepuţului, excrescenţele maronii în zona genitală, secreţiile sau sângerările şi iritaţiile sunt semne care pot ridica suspiciunea de cancer penian.

Mostrele de ţesut, analizele de sânge şi alte teste îl vor ajuta pe medic să stabilească un diagnostic corect şi un tratament în consecinţă. Dacă rezultatele acestor analize indică prezenţa cancerului de penis, tratamentul variază în funcţie de stadiul bolii. Intervenţia chirurgicală este tratamentul de bază al cancerului penian, însă, în funcţie de caz, se poate recurge la radioterapie, chimioterapie sau tratamente locale.

Aşadar, simptome precum umflăturile, iritaţiile, petele sau secreţiile neobişnuite la nivelul penisului nu trebuie ignorate! Chiar dacă uneori sunt cauzate de afecţiuni minore, sunt şi situaţii când pot ascunde probleme mai grave, care impun necesitatea unui tratament medical de specialitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”