Tinerii, preocupaţi să evite sarcinile nedorite, în vacanţă

Tinerii adolescenţi nu se lasă duşi de val doar de distracţia din vacanţă, ci sunt preocupaţi şi de evitarea sarcinilor nedorite.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tinerii, preocupaţi să evite sarcinile nedorite, în vacanţă
FOTO: 123rf.com / Tinerii, preocupaţi să evite sarcinile nedorite, în vacanţă

Pentru tinerii adolescenţi, vacanţa de vară nu înseamnă numai distracţie, ci sunt preocupaţi şi de evitarea unei sarcini nedorite, în special în urma unui „accident” neprevăzut. Conform datelor din ultima lună de pe platforma www.planificaneprevazutul.ro, 70% dintre întrebările primite de către specialist s-au referit la modul în care se poate evita riscul unei sarcini nedorite în urma unui contact sexual neprotejat sau în urma unui „accident” în pat. În acest context, tinerii au nevoie să fie informaţi corect, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea lor sexuală.

Specialistul Planifică Neprevăzutul, Dr. Mirela Popa, medic primar de obstetrică şi ginecologie, avertizează asupra celor mai frecvente 3 „accidente” din vacanţă şi oferă mai multe informaţii despre cum se poate evita orice risc de sarcină nedorită.

Ruperea prezervativului. Unul dintre cele mai frecvente accidente care se pot întâmpla în timpul unui act sexual este ca prezervativul să se rupă. Nici folosirea a două prezervative în acelaşi timp nu asigură o mai bună protecţie, ci creşte riscul ruperii acestuia din cauza frecării. În astfel de cazuri, medicul le recomandă celor care întâmpină astfel de momente să apeleze urgent la pilula de a doua zi. Pentru eficienţă aproape maximă (99,9%), aceasta se administrează în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Deşi este singura metodă care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, specialistul Planifică Neprevăzutul atrage atenţia asupra faptului că prezervativul are o rată mare de eşec şi tocmai de aceea este indicat întotdeauna un plan de rezervă.

Partenera uită să ia o pilulă anticoncepţională. O altă situaţie frecventă este aceea în care partenera uită să administreze o pilulă anticoncepţională. În această situaţie, pilula se administrează imediat ce s-a observat greşeala, chiar dacă aceasta implică administrarea a două pilule în acelaşi timp, urmând ulterior să se continue în ritmul constant – una pe zi. O sugestie pentru a evita astfel de situaţii neprevăzute ar fi setarea unei alarme în fiecare zi, la aceeaşi oră. În cazul în care s-a omis administrarea a mai mult de 1 pilulă se recomandă utilizarea unei metode contraceptive suplimentare, cum ar fi prezervativul, în următoarele 7 zile. Dacă în această perioadă a avut loc un contact sexual neprotejat, atunci se administrează şi pilula de a doua zi, dar se continuă administrarea pilulelor anticoncepţionale până la terminarea foliei.

Sexul neprotejat. În categoria ”accidente” se încadrează şi sexul neprotejat, mai ales dacă cei doi parteneri sexuali nu planifică momentul şi se lasă duşi de val. Ca soluţie de urgenţă, se poate apela, bineînţeles, la pilula de a doua zi pe cât de repede posibil. Privind acest aspect, medicul îi informează pe tineri că orice contact sexual, chiar dacă e vorba despre o penetrare de doar câteva secunde, poate avea ca rezultat apariţia unei sarcini nedorite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”