Prima vizită la medicul ginecolog: când se face, de ce şi reguli pe care trebuie să le urmezi

Începând cu vârsta de 15 ani, vizita la medicul ginecolog este esenţială pentru o mai bună informare şi o viaţă sexuală sănătoasă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prima vizită la medicul ginecolog: când se face, de ce şi reguli pe care trebuie să le urmezi
FOTO: shutterstock / Prima vizită la medicul ginecolog: când se face, de ce şi reguli pe care trebuie să le urmezi

Vârsta adolescenţei vine cu multe provocări, de la cele obişnuite cum ar fi relaţii, prieteni noi, drame cu părinţii şi până la cele  legate de sănătate – menstruaţie, dureri, dezvoltarea corpului, dorinţa de a începe viaţa sexuală şi multe altele. Cu toate astea, pe lista priorităţilor în această perioadă ar trebui să se afle şi vizita la medicul ginecolog. Despre ce presupune un consult pentru adolescente, de ce este necesar, dar şi alte aspecte esenţiale ne vorbeşte Mirela Popa, Dr. primar obstetrică-ginecologie şi specialist al platformei Planifică Neprevăzutul.

De ce e important să mergi la medic?

Multe dintre tinere evită să meargă la ginecolog fie pentru că le este ruşine, fie pentru că sunt minore şi le e teamă să ceară ajutorul părinţilor sau pur şi simplu consideră că nu este nevoie.

Înţelegem grijile şi emoţiile de dinaintea consultului care sunt normale, de altfel. Însă, un control de sănătate e despre grija pe care o porţi corpului tău. Dincolo de asta, gândeşte-te că medicul ginecolog se confruntă zilnic cu astfel de situaţii şi sunt subiecte normale, iar scopul nu este să te judece, ci să te ajute. Dacă tu consideri că e potrivit, poţi discuta cu mama, cu prietenele sau alte persoane de încredere despre acest subiect. E posibil să devii mai relaxată.

În plus, doar prin vizitele de rutină poţi avea o viaţă sănătoasă din punct de vedere reproducător şi sexual. Poţi fi consiliată în diverse situaţii şi mult mai important este că poţi preveni apariţia unor afecţiuni/ boli etc. Oricât de facil şi uşor este să cauţi soluţii pe internet, răspunsuri pentru problemele tale specifice poţi afla doar de la medic.

Ce se întâmplă la un consult ginecologic?

În prima parte a vizitei medicale are loc o discuţie între medic şi pacient prin care specialistul îşi ia informaţiile necesare cum ar fi motivul vizitei şi date despre istoricul medical al persoanei respective. Posibile întrebări ar putea fi legate de vârsta primei menstruaţii, durata acesteia şi a ciclului menstrual, întrebări specifice despre sângerări, momentul începerii vieţii sexuale sau despre metodele contraceptive folosite. Toate acestea pot diferenţia de la caz la caz, bineînţeles.

Următorul pas al consultului este examenul clinic. În această etapă, medicul evaluează organele genitale externe, apoi cu ajutorul unui dispozitiv medical din plastic de unică folosinţă se evaluează mucoasa vaginală şi colul uterin. Iar ultima procedură constă în palparea uterului, a zonelor anexiale prin palparea bimanuală, se introduc doua degete în vagin iar cu cealaltă mână se palpează pe abdomen zonele de interes.

Daca se impune consult ginecologic la virgine, palparea bimanuală constă în introducerea unui deget în canalul anal iar cu cealaltă mână se palpează uterul şi zonele anexiale. Tot în cadrul consultului ginecologic se examinează şi sânii.

În funcţie de cele constatate de medic se pot oferi sau nu recomandări de analize, investigaţii sau tratament. Atât de simplu este şi toate astea doar pentru sănătatea ta.

Când e nevoie să mergi la ginecolog?

În primul rând, nu e nevoie să aştepţi începerea vieţii sexuale ca să-ţi faci o programare la ginecologie. Astfel, medicii recomandă ca prima vizită să se efectueze în jurul vârstei de 15 ani pentru o examinare de rutină şi cel mai important, pentru informare asupra mijloacelor de contracepţie şi de evitare a unei sarcini nedorite, respectiv a bolilor cu transmitere sexuală. Ulterior, conform specialiştilor, indicat este ca în decursul unui an să aibă loc cel puţin un consult de rutină, în afara cazurilor care necesită control special.

Situaţiile patologice care impun consult ginecologic sunt: întârzieri de menstruaţie mai mult de 10 zile, dureri puternice în timpul menstruaţie sau în timpul contactelor sexuale, infecţii, secreţii vaginale modificate, interpretare de analize, dorinţa de a fi consiliată în privinţa alegerii unei metode de contracepţie eficiente şi ori de câte ori simţi nevoia de opinia specialistului în legătură cu sănătatea ta sexuală.

Consultul la medic şi contracepţia

Dacă ai în plan să-ţi începi viaţa sexuală curând şi nu ştii ce metodă contraceptivă ţi s-ar potrivi, ei bine, asta e o ocazie perfectă pentru a merge la ginecolog. Faci un consult obişnuit şi, în acelaşi timp, poţi fi consiliată în alegerea celei mai bune soluţii pentru tine.

Dacă intenţionezi să iei anticoncepţionale, vizita medicală e obligatorie pentru că doar astfel specialistul îţi poate spune ce tip de pilule ţi se potriveşte. În cadrul consultului se pot depista diverse contraindicaţii absolute sau relativei, iar opinia medicului este cea validă, nu a prietenei sau a cunoştinţelor. De asemenea, în unele situaţii sunt indicate şi analize înainte de recomandarea anticoncepţionalelor ca metodă de contracepţie.

Ce trebuie să faci înainte de consult?

Primul pas este să îţi alegi un medic ginecolog. Poţi cere recomandări de la medicul tău de familie, de la mamă sau prietene care au mers.

Apoi, fă o listă cu toate întrebările şi curiozităţile pe care le ai despre corpul tău, despre sex, contracepţie şi orice alte lucruri despre care vrei să te informezi.

Şi alte aspecte de care trebuie să ţii cont ar fi să eviţi cu o 48 de ore înainte de consult contactul sexual,  spălăturile intravaginale sau introducerea de ovule în vagin.

Reguli legate de vizita la medic

Ca adolescentă, e posibil ca vârsta să fie un impediment pentru tine în ceea ce priveşte vizita la medic. Aşadar, ar fi bine să ştii că dacă ai sub vârsta de 16 ani e nevoie ca la consult să fii însoţită de un părinte sau tutore. În schimb, dacă ai depăşit vârsta de 16 ani, îţi poţi programa o vizită la ginecolog singură, fără a fi nevoie de prezenţa unuia dintre părinţi.   

Pentru informarea ta, e bine să ştii că de la 15 ani îţi poţi da acordul pentru un contact sexual, după 16 ani poţi merge la ginecolog neînsoţită de un părinte, însă pentru orice intervenţie ai nevoie de acordul părinţilor până la vârsta de 18 ani.

Aşadar, fie că aveai deja în plan sau nu să-ţi suni medicul pentru programare, acum ai aflat cât de important este acest lucru. Nu uita că sănătatea e prioritară, iar soluţiile pentru situaţii specifice vin de la medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”