Mit sau adevăr despre conceperea copiilor: fată, băiat sau gemeni?

Mai exista si multe alte mituri care circula printre cupluri, care privesc fie obtinerea unei sarcini, fie sexul copilului, fie obtinerea unei sarcini normale sau multiple. Este bine sa stiti care dintre ele sunt adevarate si care false.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mit sau adevăr despre conceperea copiilor: fată, băiat sau gemeni?

Mai exista si multe alte mituri care circula printre cupluri, care privesc fie obtinerea unei sarcini, fie sexul copilului, fie obtinerea unei sarcini normale sau multiple. 

Este bine sa stiti care dintre ele sunt adevarate si care false.

1. O anumita pozitie in timpul acului sexual te ajuta sa ai fata sau baiat.

Nu exista studii serioase care sa dovedeasca acest lucru cu certitudine, asa ca nu ar trebui sa va luati dupa acest criteriu. Cu certitudine, sexul copilului se afla in saptamana 17 a sarcinii.

2. O anumita pozitie in timpul actului sexual ii ajuta pe parteneri sa conceapa gemeni.

Nici acest lucru nu este adevarat in baza unor studii. Nu exista o pozitie anume care sa ii ajute pe parteneri sa aiba gemeni.

Gemenii apar atunci cand sunt fecundate doua ovule. Acest lucru poate sa apara din varii motive, unul dintre ele fiind hiper-ovulatia femeii.
Da, exista un sambure de adevar atunci cand vorbim despre faptul ca aparitia gemenilor poate fi ereditara, in sensul in care fiica poate mosteni aceasta tendinta de hiper-ovulatie de la mama si sa aiba si ea, la randul ei, gemeni in acest fel. De regula, astfel apar gemenii diferiti, adica dizigotii, cei care se dezvolta in saci amniotici diferiti. Sunt asa numitii gemeni diferiti.

Gemenii identici, monozigotii, apar atunci cand, desi spermatozoidul fecundeaza un singur ovul, acesta se divide in procesul de formare. Gemenii identici pot avea acelasi sac amniotic si aceeasi placenta sau pot sa se dezvolte in saci diferiti si sa se hraneasca din placente diferite. Ei nu pot avea decat acelasi sex, fiind indentici. 
Motivul pentru care ovulul se divide este necunoscut pana acum. Cert este ca gemenii identici nu apar ca urmare a unei ereditati. O sarcina cu gemeni identici apare o data la 250 de sarcini.

3. Daca mama este mai in varsta, este mult mai posibil sa nasca gemeni

Aici exista un mic sambure de adevar, deoarece o femeie care a trecut de 35 de ani va incepe sa secrete mai mult hormon FSH, ceea ce poate duce la hiperovulatie si, implicit, la obtinerea unei sarcini gemelare. Gemenii rezultati astfel vor fi dizigoti.

4. Cu ajutorul fertilizarii in vitro se obtin mai degraba gemeni decat in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala.

Si aici exista o parte de adevar. Pentru cresterea sanselor, la o fertilizare in vitro se pot implanta mai mult de un embrion, crescand astfel sansele de a obtine o sarcina gemelara.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”