First time sex

A fost odata ca niciodata, dar uita-te la tine cum te rosesti si acum! Iar fluturii zboara ca nebunii in stomacul tau, daca clipa cea mare n-a sosit inca. Ramanem cu capul in nori si dam cuvantul cartilor si filmelor: primul pas in viata sexuala este o ex
  • Publicat:
  • Actualizat:
First time sex
First time sex

Cu tot tam-tamul orelor de sexologie care uite-le, nu-s, cu atata informatie din si inspre toate partile, romanii n-au vazut, n-au auzit cand vine vorba sa discute cu copiii lor despre debutul vietii sexuale. Asa acuza sexologii care au realizat studiul ingrijorator din care reiese ca viata erotica incepe gresit pentru 80% din tineri. Fie fac pasul fortat, impinsi de la spate de mass-media care geme de informatii cu tenta sexuala, fie grabit, din prea multa curiozitate si prea putina informatie. Varsta la care tinerii romani au primul contact sexual a scazut vertiginos in ultimii ani, in timp ce numarul adolescentilor care sufera de boli venerice a crescut vazand cu ochii. Concret, daca in 1996 fetele experimentau iubirea fizica in jurul varstei de 20 de ani, acum varsta medie este 12 ani. Baietii sunt si mai grabiti – 11 ani. Grabiti, dar din cale-afara de neinformati. Asa ca citeste pe nerasuflate randurile urmatoare – chiar daca ai trecut de mult de aceasta experienta (candva te vor lua copiii la intrebari) si, mai ales, daca te gandesti sa faci marele pas. 

Cu sexul nu e de joaca

Sondajele arata ca majoritatea adolescentilor isi pierd virginitatea in luna iunie. Explicabil, daca ne gandim la vacante, iubirile de-o vara, baluri de sfarsit de liceu. Ce nu stiu tinerii este ca prima noapte de sex nu este un capriciu de moment, ci trebuie planificata cu grija. Pe langa lumanarele, CD-ul cu Michael Bolton si petale de trandafiri, lista trebuie sa includa si mijloace de protectie – fara prezervativ, magia primei nopti de amor se va duce pe apa Sambetei, cand rezultatul unui test de sarcina va iesi pozitiv sau cand analizele pentru boli cu transmitere sexuala iti vor confirma temerile. In Romania, 1 din 8 avorturi este facut de o minora. Iar numarul liceenilor care sufera de boli venerice le da fiori specialistilor. Si in America situatia este alarmanta: anual exista 12 milioane de cazuri de infectare cu boli cu transmitere sexuala si peste 30% sunt la adolescenti.

Esti gata sa spui adio virginitatii?

Demult, tinerele nu isi bateau capul sa raspunda la aceasta intrebare. Exista o lege nescrisa: fata se pastreaza fecioara pana la nunta. Prea putini sunt cei care mai respecta aceasta lege astazi. Sexologii sustin ca fetele sunt suficient de mature sa faca acest pas in jurul varstei de 17 ani, când pot intelege anumite lucruri si pot fi responsabile. Multe fetite de 12 ani care se grabesc sa devina femei nu stiu nici macar ce inseamna o sarcina, HIV sau sifilis. Inceperea vietii sexuale la o varsta frageda mai are un minus: cancerul de col uterin.

Sfaturi pentru parinti:

Nu-ti forta copilul sa isi inceapa viata sexuala doar dupa o anumita varsta. Va face exact pe dos, poate chiar fara sa fie pregatit, dar dornic sa nu-ti faca pe plac.

Intotdeauna acorda-i atentie copilului tau, in special in ceea ce priveste subiectele sexuale. Sexologii americani au facut un studiu din care reiese ca 30% dintre adolescenti isi incep viata sexuala pentru ca nu au parte de suficienta atentie acasa sau se considera neintelesi de parinti.

Pregatiri pentru seara cea mare

1 Inainte de toate, gandeste-te bine daca esti pregatita sa iti incepi viata sexuala. Nu cumva te simti presata de colegii care se lauda deja cu asta?

2 Trebuie sa fii sigura ca baiatul ales este persoana potrivita. Poti avea incredere in el? Ce simti pentru el? Ce simte pentru tine?

3 Daca nu te simti pe deplin pregatita, nu ceda vorbelor dulci ale prietenului tau. Experienta ar putea fi traumatizanta pentru tine, daca nu ti-o doresti din toata inima.

4 Nu te astepta sa traiesti o experienta rupta din filme, in general primul act sexual iti ofera prea putina placere si ceva mai multa durere.

5 Nu incercati pozitii sexuale dificile, doar pentru ca le-ati vazut prin carti sau in filme. Cea mai recomandata pozitie pentru incepatori este cea a misionarului (baiatul deasupra fetei).

6 Cheia reusitei: relaxati-va! Nu luptati pentru o medalie la campionatul performantelor sexuale, ci incercati sa traiti o noapte de neuitat.

7 Sub nici o forma nu uita de prezervativ! Asta daca nu vrei sa ramai insarcinata sau sa iei o boala venerica.

8 Folositi un lubrifiant – este posibil ca din cauza emotiilor vaginul tau sa nu se lubrifieze foarte bine, iar penetrarea sa te doara.

9 E foarte important sa tii minte ca nu toate experientele tale sexuale vor arata asa: cu cat vei avea mai multa experienta, cu atat vei simti mai multa placere.

10 Informeaza-te! Televizorul si revistele nu sunt suficiente, trebuie sa stai de vorba cu parintii tai, care au trecut prin asta si stiu sa-ti explice cel mai bine. Daca ii vezi oarecum stanjeniti, preia tu fraiele discutiei, intreaba-i tot ce vrei sa afli, spune-le ca raspunsul lor este foarte important pentru sanatatea ta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Incurcatele fete ale infidelitatii
Incurcatele fete ale infidelitatii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”