Educaţia sexuală în rândul tinerilor români, între mit şi informare corectă

Educaţia sexuală este foarte importantă, iar tinerii români fac alegeri bazându-se pe mituri sau informaţii neverificate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Educaţia sexuală în rândul tinerilor români, între mit şi informare corectă

Suntem în secolul 21 şi două lucruri au devenit suficient de clare: 1. educaţia sexuală este foarte importantă şi 2. culturile care consideră că sexul este un subiect scandalos ne trag în jos. Uitându-ne la statisticile care implică sarcinile nedorite în rândul tinerilor, a bolilor cu transmitere sexuală şi a ratei avorturilor în România, arată că majoritatea tinerilor români consideră să sunt informaţi în ceea ce priveşte sănătatea sexuală, însă mulţi dintre ei nu ştiu că o parte din informaţiile pe care le-au acumulat din surse neverificate sunt mituri. De exemplu, o cercetare realizată în 2013 de Emergency Contraception Study, arăta că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an şi că 48% dintre ele folosesc ca metode contraceptive prezervativul şi ”retragerea la timp”.

Educaţia sexuală: mituri în privinţa metodelor contraceptive

Unlock Research a realizat pentru Gedeon Richter România în luna septembrie a acestui an un studiu despre educaţia sexuală în rândul tinerilor, care demonstrează că, deşi aceştia se consideră informaţi cu privire la sănătatea sexuală, mulţi dintre ei încă fac alegeri bazându-se pe mituri sau informaţii neverificate cu medicii specialişti. Mai exact, 50% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care susţin că sunt informaţi cu privire la sănătatea sexuală şi metodele de contracepţie, cred că pilulele contraceptive cauzează dezechilibrul hormonal, că administrarea pilulelor pentru o perioadă mai mare de timp duce la infertilitate, că prezervativele reduc plăcerea sexuală sau că femeile nu pot rămâne însărcinate dacă partenerul se retrage înainte de ejaculare. Dintre aceştia, 45% sunt activi sexual şi nu îşi doresc o sarcină, dar, cu toate astea, mărturisesc că nu folosesc o metoda contraceptivă la fiecare contact sexual, chiar dacă, peste 60% dintre tinerii intervievaţi, sunt conştienţi de riscurile la care se expun.

Educaţia sexuală: sursele de informare ale tinerilor români

Pentru a se informa în privinţa vieţii sexuale sănătoase, tinerii români folosesc în proporţie de 52% platformele web care conţin informaţii specializate, mediul online fiind locul în care îşi petrec cel mai mult timp. Pe locul doi se clasează sfatul medicului la care, 33% dintre respondenţi susţin că nu au apelat niciodată la o specializare medicală care are legătură cu sexualitatea (ginecologia, endocrinologia, urologia). Totodată, tinerii care îşi încep viaţa sexuală, în medie, la 17 ani, simt o nevoie mai mare de a fi informaţi în mediile în care îşi desfăşoară activitatea şi, 80% dintre aceştia susţin că şi-ar dori ca educaţia sexuală să se studieze în şcoli.

În felul acesta, campania Planifică Neprevăzutul, a lansat o platformă online care găzduieşte de mai bine de 5 ani articole, studii şi materiale informative legate de viaţa sexuală. Tot aici, tinerii pot adresa întrebări unui medic specialist legate de sănătatea sexuală şi metodele contraceptive.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Zone erogene: 5 locuri mai puţin ştiute
Zone erogene: 5 locuri mai puţin ştiute
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân