Credeai că nu poţi rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei?

Cel mai mare şi cel mai periculos, aş completa. Pentru că, din cauza lui, numeroase femei, dacă nu chiar toate, ajung să se culce pe o ureche şi se trezesc apoi cu mari probleme. Iar mitul sună cam aşa: nu poţi să rămâi însărcinată câtă vreme eşti la menstruaţie. Păi dacă ar fi aşa, explicaţi-mi cum de am marea bucurie să îl strâng la piept pe Bogdănel, băieţelul unei prietene bune şi... păţite.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Credeai că nu poţi rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei?

Cel mai mare şi cel mai periculos mit, aş completa. Pentru că, din cauza lui, numeroase femei, dacă nu chiar toate, ajung să se culce pe o ureche şi se trezesc apoi cu mari probleme. Iar mitul sună cam aşa: nu poţi să rămâi însărcinată câtă vreme eşti la menstruaţie. Păi dacă ar fi aşa, explicaţi-mi cum de am marea bucurie să îl strâng la piept pe Bogdănel, băieţelul unei prietene bune şi… păţite.

Singurul lucru cert pe care pot să vi-l spun despre precizia ovulaţiei este că nu e precisă. În cazuri rare femeile au perioadele ciclului menstrual întocmai cum scrie în carte. În multe alte cazuri, fazele acestui ciclu urmează nişte reguli numai de ele ştiute şi ne strică distracţia când ne e lumea mai dragă.

Din exact acest motiv şi aşa-numita metodă a calendarului mai este cunoscută şi ca jocul cu focul. Să încerci să îi ţii o socoteală exactă organismului mereu surprinzător e loterie curată. Însă, dacă multe femei au început să renunţe la „calendar”, tot mai multe, spun ginecologii, recunosc că fac sex neprotejat în timpul menstruaţiei, convinse că atunci chiar nimic nu se poate întâmpla. Cum vă spuneam, ar trebui să îl cunoaşteţi pe Bogdănel.

Cazuri rare şi speciale

Se întâmplă rar, dar se întâmplă, spun medicii despre apariţia unei sarcini după un act sexual în zilele sângerării. Teoretic, majoritatea femeilor au cicluri menstruale care durează între 2 şi 8 zile şi au loc la 26-34 de zile. Iar ovulaţia se petrece undeva la mijlocul acestui ciclu şi reprezintă cea mai fertilă perioadă a lui.

Dar nu toate femeile se înscriu în regula unui ciclu de 28-32 de zile (aceste cifre reprezintă grosul cazurilor). Cele cu un ciclu mai scurt – 24 de zile, să spunem, ar putea avea 7 zile de sângerare, contact sexual în ultima dintre ele şi ovulaţie la 3 zile după. Iar, cum spermatozoizii pot supravieţui de la 3 până la 5 zile, există riscul – sau şansa, depinde cum priveşti – să rămână însărcinată.

De asemenea, femeile cu cicluri neregulate, nu doar cele cu cicluri scurte, pot fi surprinse de cele 2 liniuţe pe testul de sarcină dacă riscă în timpul menstruaţiei. Aşadar, grijă mare şi protecţie la fel de mare! Nu vă asumaţi riscuri şi griji inutile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”