Contraceptia momentului, nici un risc pentru inima?

Contraceptivele de ultima generatie contin o cantitate mai mica de estrogeni, ceea ce inseamna mai putine riscuri pentru sanatate
  • Publicat:
  • Actualizat:
Contraceptia momentului, nici un risc pentru inima?
Contraceptia momentului, nici un risc pentru inima?

La vremuri noi, tratamente noi. Mai eficiente si mai putin nocive, spun cercetatorii americani, care ne dau numai vesti bune despre pilulele contraceptive de ultima generatie: acestea nu pun inima in pericol la fel ca cele din „vechea garda”. Iar unii specialisti vor sa ne convinga si de faptul ca nu ingrasa! Sa-i credem?

La aparitia ei, in anii ‘60, pilula anticonceptionala a creat o adevarata revolutie feminista. Reprezentantele sexului slab (pana atunci!) au putut, in sfarsit, decide pentru viitorul lor si s-au putut bucura de viata la fel ca si barbatii.

Din pacate, studiile din anii ce-au urmat au scos in evidenta cateva efecte secundare deloc de neglijat, printre care perturbarea functiei cardiace, in special la fumatoarele trecute de 35 de ani.

Iata motivul pentru care aceste femei, daca tineau intr-adevar la propria sanatate, au fost nevoite sa se reorienteze catre alte metode contraceptive.

Noile contraceptive nu afecteaza inima

O data ce stiinta a evoluat, au aparut si contraceptivele de ultima generatie, adica cele lansate in ultimii 10 ani. Acestea contin o cantitate mai mica de estrogeni, ceea ce inseamna mai putine riscuri pentru sanatate, spun cercetatorii de la Institutul de Cardiologie Cedars-Sinai, Los Angeles.

Practic, ele nu contribuie la cresterea tensiunii arteriale sau a riscului de atac de cord, asa cum se intampla cu pilulele de care dispuneam pana in anii ‘90.

Ingrasa sau nu?

Aceasta este intrebarea! In ciuda faptului ca tot mai multe femei dau vina pe anticonceptionale pentru kilogramele in exces, oamenii de stiinta de la un institut german de sanatate (IQWiG) spun ca aceasta acuzatie este neintemeiata.

Ei sustin ca acumularile de grasime sunt pricinuite de inaintarea in varsta, nicidecum de tratamentul hormonal, iar renuntarea la pilule in nici un caz nu le va redefini silueta.

Pe de alta parte, colegii de la Universitatea de Medicina din Texas, Statele Unite, sunt de parere ca tocmai continutul hormonal al contraceptivelor – injectabile, in studiul lor, este de vina pentru cresterea in greutate de care se plâng femeile.

La finele cercetarilor, oamenii de stiinta au concis: in 2 ani de tratament se strang aproape 2 kg in plus.

Citeste si CSID: Metoda contraceptiva potrivita

Foto: SHUTTERSTOCK

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: