5 cauze care pot favoriza uscăciunea vaginală

Există soluţii de ameliorare a uscăciunii vaginale, însă în primul rând este necesar să ştim care este cauza ce a dus la apariţia acestei neplăceri!
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 cauze care pot favoriza uscăciunea vaginală

Uscăciunea vaginală apare la două din trei femei cu vârsta de peste 60 de ani şi poate fi o consecinţă a numeroşi factori, precum modificările hormonale, anxietatea, anumite medicamente sau folosirea unor şerveţele intime care irită ţesutul delicat al vaginului.

Acest simptom neplăcut stă adesea la baza durerii resimţite în timpul actului sexual.
 

Din fericire, există soluţii de ameliorare a uscăciunii vaginale, însă în primul rând este necesar să ştim care este cauza ce a dus la apariţia acestei neplăceri.

Cauzele uscăciunii vaginale

Iată care sunt principalele cauze ale vaginului uscat:

Modificările hormonale – scăderea nivelului de estrogen, proces specific în menopauză, perimenopauză, după naştere şi în timpul alăptării, poate fi de vină pentru uscăciunea resimţită la nivelul vaginului. De asemenea, chimioterapia şi radioterapia pot duce la inhibarea producţiei de estrogen.

Anumite medicamente – pastilele contra răcelii, astmului şi alergiilor absorb lichidele din ţesuturi, inclusiv la nivelul vaginului.

Preludiu scurt – în unele cazuri, vaginul uscat este o consecinţă a disfuncţiilor sexuale ale partenerului. Dacă acesta suferă de ejaculare prematură, e posibil ca preludiul să fie mult prea scurt, iar vaginul să nu aibă timp suficient pentru a se lubrifia.

Substanţe chimice – în special cele din produsele de îngrijire intimă (şerveţele, geluri, săpunuri etc.), care pot cauza alergii la nivelul vaginului.

Anxietatea şi stresul – factorii emoţionali pot influenţa capacitatea vaginului de a se lubrifia, ca urmare a fluxului sanguin redus.

Cum poţi trata şi preveni uscăciunea vaginală

Tratamentul uscăciunii vaginale se instituie în funcţie de cauza descoperită. Dacă problema este de natură hormonală, medicii ar putea recomanda terapia cu estrogen.

Alte metode care pot ameliora această problemă constau în folosirea lubrifianţilor (pe bază de silicon, uleiuri sau apă) sau a supozitoarelor vaginale.

Uscăciunea vaginală este un simptom foarte neplăcut, dar trebuie să reţii că sunt căi prin care disconfortul poate fi redus. Dacă viaţa ta sexuală are de suferit din această cauză, mergi la medic pentru un tratament corect şi eficient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cine se teme de ginecolog?
Cine se teme de ginecolog?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”