30% dintre romance fac sex protejat

Una din trei romance apartinand grupului de varsta 15-44 ani foloseste astazi o metoda moderna de control al nasterilor – o schimbare majora fata de anul 1990, cand mai putin de 10% dintre romance utilizau metode moderne de contraceptie.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Numarul avorturilor din Romania este in continua scadere, spun statisticile. Aceasta veste buna s-a comunicat in cadrul Conferintei profesionistilor in planificare familiala, desfasurata in perioada 21-23 septembrie la Bucuresti si organizata de Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania. Alta veste excelenta este faptul ca, in ultimii 15 ani, rata avorturilor ca mijloc de contraceptie a scazut considerabil, iar numarul copiilor abandonati este in scadere. Daca in 1990 la fiecare nou-nascut se faceau 3 intreruperi de sarcina, acum 2 ani numarul nasterilor era egal cu cel al avorturilor, iar anul trecut s-au inregistrat 0,736 avorturi la un nou-nascut. Aceasta scadere imbucuratoare a avorturilor se datoreaza folosirii mijloacelor de contraceptie moderne. In acest sens, un rol vital il are informarea populatiei.

La conferinta au participat Excelenta Sa ambasadorul SUA, dl. Nicholas Taubman, secretarul de stat Vlad Ionescu, prof. dr. Robert A. Hatcher de la Universitatea de Medicina Emroy – considerat parintele contraceptiei moderne –, prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternitatii „Panait Sarbu” si Irina Dinca de la Institutul de Cercetare si Formare JSI.

Metodele empirice in scadere
In 2004, circa o treime dintre femei si aproape jumatate dintre barbatii de varsta fertila din Romania foloseau diverse metode moderne de planificare familiala (pilula anticonceptionala, prezervativ, sterilet, diafragma etc). Numarul celor care utilizeaza metode de contraceptie traditionale este in scadere (32,2% in 2004, fata de 34,3% in 1999). Referindu-se la mijloacele empirice de protectie impotriva sarcinii si la numarul mare al decesurilor cauzate de intreruperile de sarcini rudimentare, dr. Bogdan Marinescu a povestit si despre metode mai „sofisticate”, cum ar fi introducerea verighetei in uterul proaspetelor mamici, practica frecventa in special in zona Satu Mare… Imbucurator este ca numarul nasterilor nu pare afectat de utilizarea mijloacelor moderne de contraceptie de catre un numar cat mai mare de persoane fertile.

Cele mai sigure metode de protectie
Dr. Robert Hatcher a tinut sa adauge: „Totusi, cea mai sigura metoda de contraceptie ramane abstinenta. Nu putine sunt cazurile in care femei care au apelat chiar la sterilizare au ramas, dupa cativa ani, insarcinate”. Pe de alta parte, atat in Romania, cat si in SUA „este nevoie de o mai buna informare privind contraceptia, aceasta nu trebuie intrerupta decat atunci cand se doreste nasterea unui copil sau din motive medicale”, a mai spus dr. Hatcher. Atat domnia sa, cat si dr. Marinescu au contrazis practica medicilor care recomanda renuntarea la pilulele contraceptive sau la sterilet sub pretextul refacerii organismului. Pentru mai multa siguranta, medicii recomanda folosirea concomitenta a doua metode contraceptive, de exemplu prezervativul si pilula.

Controverse legate de pilula anticonceptionala
Meritele pilulelei contraceptive in privinta protectiei fata de sarcinile nedorite sunt incontestabile. Totusi, exista destule controverse legate de aceasta pilula. Cele mai multe femei refuza pilula de frica sa nu se ingrase sau, mai nou, de frica unui cancer la san. Dr. Hatcher a mentionat: „Daca te uiti la femeile care iau pilule contraceptive, observi ca putine iau in greutate si putine slabesc. 90% nu sufera schimbari in greutate”. La intrebarea „Ce legatura exista intre pilula contraceptiva si cancerul la san?”, dr. Marinescu ne-a explicat „Aceasta legatura depinde de cantitatea de estrogen din pilule”. Medicii recomanda femeilor care nu au mai folosit acest tip de protectie comprimatele care contin 20 mg de estrogen, iar pe parcurs, in functie de particularitatile fiecareia, se pot prescrie alt tipuri. „Avem o varietate mare de pilule. Si atunci cand afirmam ca pilulele de azi sunt mult mai sigure, suntem convinsi de asta! Dozele sunt mult mai mici si stim exact cui sa le oferim si cui sa nu le oferim!”, a adaugat dr. Hatcher. Totusi efectele adverse ale pilulelor sunt foarte reduse in raport cu benefiiciile aduse, avortul fiind una dintre cele mai traumatizante interventii, atat pentru organism, cat si pentru psihic.

Romania pe drumul cel bun

Inainte de ’89, nu existau pe piata mijloace moderne de prevenire a sarcinii. Cu toate ca avorturile erau interzise, acestea se practicau si aveau diverse repercusiuni negative asupra sanatatii femeii, ducand chiar la deces. 

La inceputul anilor ’90, cu sprjinul Guvernului American a debutat programul national de planificare familiala al Romaniei. Acesta cuprindea 200 de clinici din marile orase. 

 Astazi, programul dispune de acoperire nationala si vizeaza cresterea accesului la metode contraceptive moderne pentru femeile din zonele rurale si din cele mai populate orase ale tarii.

Peste 80% dintre comunitatile din Romania beneficiaza acum de cel putin un medic cu pregatire in planificare familiala, care distribuie contraceptive gratuite femeilor si familiilor care solicita acest lucru.

Pana la sfarsitul anului 2005, in cadrul programului national de planificare familiala erau inregistrati peste 206.000 de utilizatori activi pentru toate metodele de contraceptie. Cunoscuta nu demult pentru politica sa puternic pro-natalista sub regimul comunist, Romania este astazi un model pentru regiunea in care se afla, pentru tarile care dezvolta programe moderne de planificare familiala.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Invata sa faci primul pas!
Invata sa faci primul pas!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân