Despartirea nu e un capat de tara

Despartirile nu sunt niciodata usoare, insa, din fericire, exista solutii pentru a le depasi. Fie ca intalnirea cu parintii unuia dintre parteneri nu a mers bine, fie ca exista asteptari prea mari de la ea, pe care el nu le mai poate satisface - ori invers.
  • Publicat:
Despartirea nu e un capat de tara
Despartirea nu e un capat de tara

De ce se frang inimile?

Exista o multitudine de motive pentru care doua persoane aleg sa alcatuiasca un cuplu. Totusi, cel mai des intalnit se regaseste in nevoia de a umple un gol. Si, indiferent ca persoana aleasa implineste sau nu asteptarile, peste jumatate dintre cupluri raman impreuna, chiar daca lucrurile nu sunt tocmai lapte si miere.

De aceea, partenerii hotarasc sa ramana impreuna, de mult ori pentru perioade inexplicabil de lungi. Faptul de a avea asteptari iesite din comun de la viitoarea pereche dauneaza foarte mult sanatatii cuplului, mergand pana la a-l scinda foarte aproape de momentul formarii.

Cei care au aceste asteptari incearca sa transforme partenerul in ceea ce cred ei ca ar trebui sa fie, alungandu-l si distrugand orice sansa de a cladi o relatie impreuna.

O alta cauza ar fi cea in care unul dintre membrii cuplului exagereaza cu grija fata de celalalt, neglijand intimitatea. Ei trebuie sa fie constienti ca alintul si intimitatea sunt doua manifestari cu totul si cu totul diferite care pot deruta persoana iubita, facand-o sa nu stie ce sa mai creada.

Cine sufera mai mult- femeile sau barbatii?

Se pare ca ei; studiile demografice arata ca mai multi barbati decat femei tind sa incerce sa isi ia viata in urma unei relatii care a luat sfarsit. Explicatia este oarecum simpla: femeile acorda mult mai multa atentie vietii lor sentimentale si trairilor pe care le au, motiv pentru care pot anticipa o eventuala scindare a cuplului.

Prin comparatie, barbatii par sa fie luati prin surprindere, actionand fara discernamant in perioada imediat urmatoare despartirii. In plus, femeile au tendinta sa vorbeasca mult mai mult despre ce se intampla cu ele, fie ca aleg sa faca asta la coafor, in taxi sau cand merg in vizita la vreo prietena.

Ele reusesc sa faca fata despartirilor de iubit, insa nu pot trece peste eventualele comparatii pe care acesta le face cu noua partenera. Cand in joc intra parerea pe care orice femeie o are despre sine, lucrurile capata o alta intorsatura.

De aceea, este mai greu pentru acestea sa accepte sfarsitul relatiei daca cele ele sunt cele parasite.

Cea mai buna varianta atat pentru ea, cat si pentru el, este sa cada de acord asupra despartirii, sa discute despre motivele care au dus la aceasta, si sa incerce sa ramana prieteni. Sa isi aminteasca momentele placute si sa le pretuiasca pentru ceea ce sunt- o buna bucata din trecutul fiecaruia.

Daca partenerii sunt trecuti de varsta tineretii, este cu atat mai dureros sa renunte la viata in doi cu care ajunsesera sa se obisnuiasca odata cu trecerea timpului.

De aceea, in cazul acestora, perioada de recuperare este mai mare decat in cazul unui cuplu tanar. In plus, apare si sentimentul de victimizare si de invinovatire, si totodata intervine furia si depresia.

Cea  mai buna maniera de a face fata unei astfel de situatii este aceea de a merge la cateva sedinte de consiliere de specialitate, de a canaliza atentia spre familie, prieteni si activitati placute.

Majoritatea celor care au trecut printr-o despartire se autocompatimesc, fapt care dauneaza foarte mult atat imaginii pe care fiecare o are despre sine, cat si putintei de a face fata momentului.

Este important ca fiecare sa aiba in vedere ca terminarea unei relatii nu este un capat de lume, ca orice experienta trebuie tratata ca atare, indiferent ca este buna sau rea, si ca toate lucrurile care ni se intampla au si o parte buna.

Cum faci fata unei despartiri?

Cand o relatia ia sfarsit, nimeni nu trebuie sa se invinovateasca. In loc, este bine sa se gandeasca la ce anume ar schimba daca ar putea, si sa incerce sa invete din propriile greseli ca sa se descurce mai bine data viitoare.

Totusi, nu faceti asta imediat dupa despartire, pentru ca veti sfarsi prin a va reprosa o groaza de lucruri. Faceti aceasta introspectie doar atunci cand ati renuntat sa mai visati la o reconciliere si cand puteti sa priviti cu obiectivitate in urma.

Exista 5 stadii ale durerii pricinuite de o despartire, iar acestea sunt: negarea, furia, targuirea, depresia si acceptarea.

Cateodata unii pasi se pot sari, insa nu oricine are suficienta putere ca sa reuseasca. Sunt persoane care pastreaza furia si ura ani la randul.

Pe de alta parte, multi incearca sa inlocuiasca persoana pierduta cu o alta, incidenta fiind mult mai mare in cazul barbatilor.

Gasirea grabnica a altui partener care sa il inlocuiasca pe cel de dinainte nu este tocmai o miscare indicata; psihoterapeutii pe probleme de cuplu sfatuiesc persoanele care s-au despartit de curand sa isi acorde timp sa se obisnuiasca cu situatia, sa realizeze unde si cum au gresit inainte de a incepe o relatie cu alt partener.

Muzica te poate ajuta sa te relaxezi si sa uiti. Nu cauta insa melodiile care va identificau ca si cuplu, pentru ca nu vor face altceva decat sa iti trezeasca amintiri care de multe ori sunt inca dureroase!

Jurnalul – in vreme ce pentru unii poate fi un soi de datorie zilnica, pentru altii scrisul intr-un jurnal poate fi o adevarata terapie. Povesteste gandurile si trairile pe care le ai, si vei vedea ca te ajuta sa te eliberezi. Unii isi descopera in aceste clipe grele diverse talente cum ar fi desenul sau poezia.

Cei din jur – pot fi exact ceea ce cauti daca vrei sa iti auzi gandurile rostite. Prietenii sau familia se dovedesca  fi un real sprijin atunci cand singuratatea si depresia bat la usa. Daca nu reusesti sa treci peste vreo relatie din trecut nici chiar cu ajutorul sfaturilor apropiatilor, da-le de inteles ca situatia nu este atat de simpla precum o socotesc acestia, si cauta sprijin de specialitate.

Distractia- oriunde, oricum, la orice ora este buna. Iesi cu prietenii si vei vedea ca, cel putin pentru moment, ai sa uiti de suparare si regrete. Mergi la cinema, la plimbare, la un concert. Prilejul conteaza mai putin atat timp cat ajutorul primit este real.

Ramane mult loc pustiu in inima cuiva dupa o despartire, fapt care nu poate fi negat. Bucurii, asteptari si posibilitati. Cheia pentru a depasi momentul sta in acordarea de timp. Lasa sa treaca suficienta vreme pentru a te obisnui cu ideea, fa doar ce iti place si apoi va veni timpul sa te gandesti si la infiriparea unei noi relatii.

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Vacanta impreuna - vis sau cosmar?
Vacanta impreuna - vis sau cosmar?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: