Viaţa alături de un antisocial…

Dacă partenerul tău nu este tocmai ceea ce ai visat , ba din contră, are tendinţa de a se retrage într-un univers îndepărtat de prietenii tăi, socializează extrem de greu şi, pe deasupra, are accese de violenţă, decizia ta constă în a alege dacă vrei să rămâi într-o relaţie dezechilibrată ori să pleci.
  • Publicat:
Viaţa alături de un antisocial...

Dacă partenerul tău nu este tocmai ceea ce ai visat , ba din contră, are tendinţa de a se retrage într-un univers îndepărtat de prietenii tăi, socializează extrem de greu şi, pe deasupra, are accese de violenţă, decizia ta constă în a alege dacă vrei să rămâi într-o relaţie dezechilibrată ori să pleci.

Ceea ce vrem să subliniem este că, prin continuarea unei relaţii cu un antisocial, te afli într-un pericol real.

Cercetările efectuate de-a lungul timpului în domeniul psihologiei au demonstrat faptul că trăsăturile antisocialului sunt împământenite, cronice şi imuabile. Nu trebuie să-ţi faci speranţe că se va schimba, că nu te va mai manipula, exploata sau că îi va păsa vreodată de dorinţele şi nevoile tale. Îţi recomandăm să accepţi faptul că nu este o alegere sănătoasă pentru tine şi că ar trebui să iei în considerare terminarea relaţiei.

Deşi nu am prezentat problema în culori pastelate, ne dăm seama că, din diverse motive, e posibil să alegi să rămâi în relaţie. Poate crezi că trăsăturile antisocialului nu sunt atât de grave precum par şi nu prezintă riscuri pentru tine. Sau poate aveţi copii împreună şi eşti de părere că aceştia nu sunt încă afectaţi de comportamentul partenerului tău. Sau, în cazul în care sunteţi căsătoriţi, te simţi obligată să-ţi onorezi jurămintele făcute în faţa lui Dumnezeu. Aceste motive trebuie desigur luate în considerare.
Dacă decizi să rămâi în această relaţie, sperăm ca următoarele sfaturi te vor ajuta:

Schimbările vor fi nesemnificative

Pentru a fi diagnosticat cu o tulburare de personalitate antisocială, o persoană trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: un istoric (care datează cel puţin din perioada adolescenţei) de comportamente ilicite, manipulatoare, turbulente, care încalcă tot ce înseamnă limite şi norme relaţionale şi sociale.

În consecinţă, schimbările pozitive nu vor avea loc peste noapte. Oamenii cu personalitate periculoasă nu conştientizează şi nu sunt afectaţi de faptul că gândurile şi comportamentul lor sunt disfuncţionale.
Partenerul antisocial va încerca să te convingă că nefericirea ta ţi se datorează în totalitate şi că nu are nicio legătură cu el. Nu te aştepta la schimbări majore şi nu-ţi face mari speranţe.

Ia măsurile adecvate pentru a fi în siguranţă

Deoarece oamenii cu personalitate periculoasă sunt iresponsabili şi nepăsători, se poate întâmpla să ajungi în situaţii în care prorpia siguranţă să-ţi fie ameninţată. Persoanele cu tulburări antisociale sunt deseori violente, aşa că ia-ţi toate măsurile de siguranţă pentru a şti că te afli în afara oricărui pericol. Aceasta poate însemna că trebuie să-ţi cauţi un alt loc în care să stai cât timp tu şi partenerul tău urmaţi o terapie sau poate însemna că poţi oricând apela la sprijinul familiei şi al prietenilor în cazul în care ai nevoie de ajutor.

Este timpul să te asiguri că tu şi copiii tăi (dacă e cazul) aveţi pe cineva pe care să vă puteţi baza. De asemenea, dacă ai dovezi de infidelitate din partea partenerului tău, evită să faci sex neprotejat cu el, pentru a nu te pricopsi cu o boală cu transmitere sexuală. În plus, nu ezita să ceri ajutorul avocaţilor, consilierilor financiari, detectivilor particulari şi al medicilor.

Trage-l la răspundere calm, dar cu fermitate

Modalitatea prin care antisocialul funcţionează este să încerce să scape de probleme prin a te învinovăţi pe tine. Deşi majoritatea oamenilor încearcă să-şi rezolve problemele şi să-şi pună ordine în viaţă, în acest caz, va trebui să-i transmiţi partenerului tău că este responsabil pentru lucrurile pe care le face. Nu-l acoperi şi nu-i rezolva problemele, deoarece acest lucru va conduce la menţinerea comportamentelor sale nesănătoase. De ce s-ar schimba dacă tu eşti acolo mereu să-i rezolvi problemele pe care singur şi le creează?

Dacă continui să acţionezi de pe această poziţie, partenerul tău va forţa nota din ce înc e mai des şi va continua să te exploateze. Impunându-i limite, sunând la poliţie în caz de nevoie, separându-te când şi dacă este momentul, vei creiona cel mai bun scenariu pentru schimbare. Iar când îl confrunţi, foloseşte afirmaţii de tipul “Eu…”, pentru a-i transmite că vorbeşti serios.

Terapia nu va ajuta foarte mult

Persoanele cu acest tip de personalitate nu simt nevoia să meargă la terapie. Pur şi simplu nu consideră că au o problemă. Nu ei sunt cei cu probleme, ci toţi ceilalţi. Când doreşti să mergi la consiliere, să te aştepţi ca partenerul tău să opună rezistenţă. Să nu fii surprinsă când va pune pe seama ta toate problemele din relaţia voastră. Sau poate te vei trezi că partenerul tău încearcă să te convingă că vă puteţi spune problemele unul altuia, fără a fi nevoie de un arbitru imparţial.

Dacă partenerul tău este de acord să meargă la terapie, este doar o metodă de-a lui de a evita conflictul şi de a te ţine aproape. Cercetările arată că adulţii antisociali nu rămân foarte mult timp într-o terapie. Aceştia au tendinţa de a-şi submina terapeutul, nu se prezintă la toate şedinţele sau învaţă limbajul terapiei, fără să schimbe, de fapt, nimic.

Când este bine să pleci

Dacă partenerul tău prezintă toate trăsăturile tulburării de personalitate antisociale, nu este difici să ne imaginăm că vei ajunge în punctul în care nu vei mai putea sau nu vei mai dori o relaţie cu acesta. Partenerul antisocial va fi întotdeauna iresponsabil, nu te vei putea baza pe el, va fi impulsiv, va căuta un mod de a se răzbuna şi de a se certa, va fi incapabil să se ataşeze de alţii, va rămâne indiferent la nevoile tale, infidel, te va manipula şi te va exploata.
Este, aşadar, de aşteptat că vei decide, la un moment dat, că tu şi copiii tăi (dacă este cazul) veţi avea o viaţă mai bună fără acest om în preajmă.

Sursa: „Dragoste nebună, Ghid de evitare a personalităţilor ciudate”, Dr. Brad Johnson, Editura Curtea Veche Publishing (www.curteaveche.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”