Sindromul Cenuşăresei: femeia care se teme în permanenţă de singurătate

Simţi tot timpul nevoia de a fi protejată şi ţi-e teamă de singurătate? E posibil să suferi de sindromul Cenuşăresei!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sindromul Cenuşăresei: femeia care se teme în permanenţă de singurătate

Sindromul Cenuşăresei a fost teoretizat prima dată în 1990 de psihologul Colette Dowling în „The Cinderella Complex: Women’s hidden fear of independence”. Acest complex se referă la acele femei dominate de frica de singurătate, de teama de a fi independente şi de dorinţa de a fi în permanentă protejate de cineva.

Acestea caută în permanenţă un bărbat pentru a se pune la umbra lui, considerând că nu vor putea niciodată să se descurce singure.

Această frică de singurătate reprezintă sentimentul lor dominant, de cele mai multe înnăscut în copilărie, atunci când părinţii tind să fie exagerat de implicaţi sau, din contră, atunci când nu se implică mai deloc în viaţa copilului.

Astfel, încă de la o vârstă fragedă, se naşte nevoia de a fi susţinută de cineva. Pentru că aşa a fost învăţată de nişte părinţi supraprotectori sau pentru că nu a avut niciodată sprijinul lor.

Din păcate, o femeie ce are această suferinţă nu caută problemele acolo unde sunt de fapt, şi anume în ea însăşi. Din contră, ea caută să se ascundă de ele, încercând să îşi descopere eroul care o va salva de ea însăşi.

De cele mai multe ori, în viaţa reală, bărbaţii simt destul de repede această problemă, o consideră un semn de slăbiciune şi ajung să se folosească de acea femeie o perioadă scurtă.

Astfel, de cele mai multe ori, femeia ce suferă de sindromul Cenuşăresei are o viaţă ce poate semăna cu un carusel. Intră în relaţii cu tot sufletul şi dorinţa de a se simţi protejată, însă, foarte repede, relaţia se sfârşeşte. În acest mod, apare un şir prelung de relaţii, în care femeia caută în permanenţă şi cu asiduitate acelaşi lucru: protecţia unui bărbat.

Acest sindrom, din păcate, nu le ajută nici pe femeile care au o inteligenţă peste medie, pentru că şi acestea tind să facă aceleaşi greşeli. De aceea, în cazul în care descoperiţi că aveţi această suferinţă, cel mai bun remediu îl poate reprezenta un specialist psihoterapeut. Împreună puteţi descoperi care vă sunt temerile, precum şi modul acestora de manifestare, pentru ca mai apoi să puteţi găsi acele calităţi ce vă pot construi o stimă de sine echilibrată şi încrederea în forţele proprii care v-au lipsit.

Abia apoi puteţi aborda cu uşurinţă o nouă relaţie în care nu veţi mai căuta doar protecţia bărbatului, renunţând la orice pentru a o primi. Veţi putea descoperi modul prin care puteţi construi o relaţie care să aibă la bază calităţile ambilor parteneri. Doar aşa puteţi avea o relaţie trainică în care să vă puteţi savura viaţa cu plăcere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”