Sex cu colegul. De ce?

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai probleme cu partenerul şi să te refugiezi într-o relaţie – platonică sau nu – cu un coleg? Poate ţie nu, dar multor paciente ale psihoterapeutului Constantin Cornea li s-a întâmplat. Iată care sunt motivele pentru care femeile intră într-o relaţie cu un coleg de la birou, spuse chiar de un specialist.
  • Publicat:
Sex cu colegul. De ce?

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai probleme cu partenerul şi să te refugiezi într-o relaţie – platonică sau nu – cu un coleg? Poate ţie nu, dar multor paciente ale psihoterapeutului Constantin Cornea li s-a întâmplat. Iată care sunt motivele pentru care femeile intră într-o relaţie cu un coleg de la birou, spuse chiar de un specialist.

Răspunsurile venite aproape pe negândite, la cabinet, sună în felul următor: “pentru că mă place aşa cum sunt, pentru că m-am săturat de cel de acasă, pentru că vreau ceva nou, pentru că mă simt în sfârşit iubita şi apreciată.” Aşa să fie, oare?, se întreabă Constantin Cornea.

Dar tu ce ai făcut pentru că răspunsurile de mai sus să fie corecte? Nu te grăbi să răspunzi, dar nici nu te gândi prea mult. Pentru că în ambele situaţii vorbim despre un mecanism de apărare. Într-adevăr cele mai multe situaţii de amantlâc, sunt între colegi. Pentru că sunt la îndemână, sau pentru că, ştiind situaţia de acasă, pot deveni convingători jucând rolul pe care tu ţi-l doreşti.

De ce se întâmplă aşa? Este omul, oare, un animal care are nevoie de schimbare?

Uneori da, pentru  că schimbarea este factor de progres, dar alteori poate fi doar un exerciţiu de frustrare, ori mecanism de apărare folosit doar pentru a nu-mi recunoaşte un defect. Şi uite aşa avem persoane care înşală, pentru că aşa simt nevoia, persoane care înşală căutând motiv, sau persoane care înşală pentru că s-au trezit într-o situaţie pe care nu o pot controla. Oricum am încerca să dezbatem această problemă, este evident că subiectul este reprezentat de om, cu toate defectele şi calităţile lui. Iar omul nu este perfect.

Este moral să se întâmple astfel? Cum se simt cei care chiar pun în practică relaţia cu colegul?

Unii mai rău, alţii chiar bine. Unele consideră că vor arde în iad, altele consideră că astfel plătesc celui de acasă că nu le respectă sau nu le apreciază la adevărată valoare.
Dar toate, doresc să împărtăşească experinţă prin care trec. Şi de fapt, de aici încep cu adevărat problemele. Pentru că simt să împărtăşească cu prietenele, care în funcţie de caracterul lor, le judecă sau se bucură pentru ele. Dar, în orice caz, nu se pot opri să nu povestească la rândul lor, altor prietene. Colegilor, care fac acelaşi lucru că şi prietenele.

Ce se întâmplă dacă relaţia continuă?

Partenerul cumva află şi relaţia de cuplu are de suferit.

Sunt parteneri care trec peste aventura soţiei?

90% nu trec peste aventură soţiei. 10% rămân pentru a-i plăti pentru ceea ce a făcut sau pentru că nu oricum, nu are unde să se ducă. Restul, indifferent de costuri, pleacă din relaţie…

Ce este de făcut în situaţia când apare posibiliatea unei relaţii de amantie?

Se evaluaeza ce ai de pierdut, ce fel va reacţiona partenerul şi ce faci dacă se află.

Mai poţi întoarce un partener, după ce l-ai înşelat?

Oarecum da, dacă eşti dispusă să plăteşti costurile. Pentru că el nu va înceta niciodată să îţi reproşeze.

Sunt şi situaţii în care amantia se termină fericit?

2% da. Când amanţii îşi părăsesc familia pentru a forma un nou cuplu. În rest, divorţul, sau certurile sunt cele care mai pot guverna, cel mult o perioadă, cuplurile în care a existat o astfel de situaţie.

Terapia de cuplu ajută partenerii să treacă peste înşelat? În În anumite situaţii dar, dar din păcate, în marea majoritate a situaţiilor nu. Pentru că terapia de cuplu nu poate şterge memoria sau schimba personalitatea…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”