Psihologul Angela Nuţu: cum ştiu dacă mă iubeşte?

Atunci când ne aflăm într-o relaţie, mulţi dintre noi ne punem întrebarea ”Cum ştiu dacă mă iubeşte?” Psihologul are răspunsul.
  • Publicat:
Psihologul Angela Nuţu: cum ştiu dacă mă iubeşte?
FOTO: 123rf.com

Una dintre cele mai importante întrebări şi totodată temeri care apare mereu în relaţia cu partenerul este ”Cum ştiu dacă mă iubeşte?”, iar în această situaţie vorbim atât de cuplurile nou formate, cât şi de partenerii care se află într-o relaţie de ani de zile. Această frământare continuă este motivul pentru care tot mai multe cupluri se ceartă şi se despart.

Psihoterapeutul Angela Nuţu este de părere că aceste frământări apar de cele mai multe ori pentru că nu se discută despre aşteptările pe care le avem, atât noi, cât şi partenerii noştri, iar unele reacţii pasive pot fi interpretate drept lipsă de iubire.

“De câte ori nu i-ai spus că îl iubeşti iar el nici măcar nu a reacţionat în vreun fel? Parcă a trecut pe lângă el fără ca el să fi realizat o clipă că i-ai vorbit? De câte ori nu i-ai zis „Te iubesc” şi ai aşteptat un „Şi eu te iubesc” care nu a mai venit niciodată şi te-ai simţit dezamăgită şi confuză? O altă variantă a aceleaşi situaţii ar fi: îi faci de mâncare, îi speli, ai grijă de el, iar el… nu reacţionează în nici un fel. Nu îţi aduce flori sau bomboane sau o atenţie cât de mică! Nu îţi arată în nici un fel că te iubeşte dar o spune necontenit. Vorbe goale… om fără cuvânt! Îţi par cunoscute aceste situaţii? Dacă DA, atunci te felicit, eşti parte din aproximativ 90% din populaţie. Dacă nu, atunci eşti o fericită care a avut norocul să „nimerească” o persoană care are acelaşi mod de a interpreta viaţa. Fiecare om e diferit. Ştiu, această afirmaţie pare să nu mai aibă nici o putere în zilele noastre, este descărcată aproape complet de orice valoare şi totuşi… chiar aşa este. Fiecare om este diferit pentru că fiecare om vede viaţa în felul său. Cu toate acestea, acest „fel” de a „vedea” viaţa nu este aleatoriu şi nici nu sunt sute de moduri.Este mult mai simplu de atât. Modul în care vedem viaţa şi interpretăm evenimentele din jurul nostru este bazat pe sistemul nostru de reprezentare”, explică psihoterapeutul Angela Nuţu.

De ce interpretăm diferit evenimentele şi reacţiile celor din jur

Specialistul afirmă că viaţa este percepută prin simţuri- văz, auz, miros, atingere, gust. Fiecare dintre noi se foloseşte de unul dintre aceste simţuri ca sistem de bază, dr şi ca filtru cu ajutorul căruia intepretăm lumea din jurul nostru şi pe noi înşine. Cei mai mulţi oameni sunt vizuali, dar aceasta nu este o regulă. Unii sunt tactili (adică kinestezici), alţii auditivi, olfactivi, gustativi etc.

“Sistemul de reprezentare este unul dintre motivele principale pentru care fiecare dintre noi interpretăm atât de diferit, acelaşi eveniment, aceeaşi situaţie. Spre exemplu, trei oameni se uită la o imagine şi exclamă: Primul: Nu-mi pică bine treaba asta. Al doilea: Ceva pute la secvenţa asta. Al treilea: Nu văd ce e aşa special aici.. După cum observăm din exemplul de mai sus, fiecare vorbeşte pe „limba sa”, folosind expresii proprii sistemului de reprezentare. Cunoscând sistemele de reprezentare şi modul în care acestea se exprimă şi se manifestă, este ca şi cum am avea, instant, un dicţionar care ne permite să înţelegem manifestările celor din jur şi astfel să realizăm ce anume vor să zică sau ce intenţie au”, explică specialistul.

Cum ştiu dacă mă iubeşte?

Cunoscând acest aspect esenţiale, este mult mai uşor să descifrăm imediat mesajele pe care le primim de la ceilalţi, atât verbale, cât şi nonverbale. Aşadar, putem discuta cu oricine, în orice „limbă”, să putem vorbi cu fiecare om „pe limba sa”.

“Tu poate te plângi că iubitul tău nu îţi arată că te iubeşte şi doar o declară… vorbe goale. Este foarte posibil ca el să se plângă că tu nu îi spui niciodată că îl iubeşti. Desigur, faci o mulţime de „chestii” dar nu îi spui niciodată… Iar el asta are nevoie să audă. Despre ce vorbim de fapt aici? Despre faptul că unul dintre voi este Vizual iar celălalt Auditiv. Iar acum, pentru că ştii acest lucru, poţi să vezi, să auzi, să simţi, cu alte cuvinte, să observi şi să interpretezi mult mai bine interacţiunea cu el. Tot ce ai nevoie este să cunoşti cheia fiecărui sistem în parte, pentru a putea descifra codul fiecărui om în parte”, conchide psihologul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”