Motivul pentru care relaţiile se rup uşor: „Bărbaţii se ataşează sexual de femei”

Relaţiile din ziua de astăzi sunt făurite pe nisipuri mişcătoare, iar sexul modul în care poţi fugi de o realitate în care nu te regăseşti. Monogamia e pentru mulţi dintre noi doar o amintire., iar încrederea acordată partenereuilui te poate trimite rapisd în bătaia furtunii.Ba mai mult, se spune că atunci când cineva pleacă din viaţa ta, piezi şi o parte din tine, aşa că depresia e doar la un colt distanţă. Cât adevăr se ascunde în spatele acestor spuse?De ce au uitat oamenii să iubească, de ce relaţiile nu se mai repară, ci pur şi simplu se anulează, aflăm de la psihologul Radu Leca.
  • Publicat:
Motivul pentru care relaţiile se rup uşor: „Bărbaţii se ataşează sexual de femei”

Relaţiile din ziua de astăzi sunt făurite pe nisipuri mişcătoare, iar sexul modul în care poţi fugi de o realitate în care nu te regăseşti. Monogamia e pentru mulţi dintre noi doar o amintire, iar încrederea acordată partenereului te poate trimite rapid în bătaia furtunii. Ba mai mult, se spune că atunci când cineva pleacă din viaţa ta, pierzi şi o parte din tine, aşa că depresia e doar la un colţ distanţă.  Cât adevăr se ascunde în spatele acestor spuse? De ce au uitat oamenii să iubească, de ce relaţiile nu se mai repară, ci pur şi simplu se anulează, aflăm de la psihologul Radu Leca!

„Oamenii nu au fost construiţi să fie monogani, în schimb, educaţia spartană, venită din 1950 până astăzi, i-a transformat cu forţa în monogami. Monogamia înseamnă moartea sufletului. De ce? Odată impusă cu forţă, fără logică sau un alt tip de raţiune, subiectul se converteşte la ceea ce nu este. Dacă subiectul este programat să aibă 20 de relaţii, dintre care chiar cinci în paralel, se va sufoca într-o relaţie monogamă, iar sexul ocazional, indiferent de partener, o să fie o răzbunare pe propria neputinţă. Subiectul nu poate accepta cine şi ce este. El se simte diferit, dar educaţia îi impune o anumită direcţie, cu care el, subiectul, nu este de acord.

Despărţirea apare când cel puţin unul dintre parteneri înşală, trădează, minte. Din toată această luptă pentru supremaţie, cel mai mult suferă copiii, acolo unde există.  Ei sunt cei prinşi în furtuna emoţională ce se dezlănţuie’’, precizează Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?

De ce se tem oamenii să mai iubească? De ce se ajunge atât de uşor la despărţire?

Oamenii nu iubesc. Ei se ataşează. Ataşamentul nu are legătură cu dragostea. Şi câinii se ataşează de stăpânii lor, indiferent dacă au grijă de ei sau nu. Ce-i drept, ataşamentul în cazul oamenilor este mai evoluat. Bărbaţii se ataşează sexual de femei, iar femeile se ataşează vizual de bărbaţi. Confortul apare în ambele cazuri.Ţinând cont că majoritatea relaţiilor sunt întemeiate constant pe interes şi acces la conexiuni business, dragostea a fost de ceva ani îngropată adânc. Romantismul a fost înlocuit de erotism şi de sexualitate extremă. Bărbaţii sunt dependenţi de sex, iar femeile de succesul erotic’’, adaugă specialistul.

Despărţirile sunt astăzi fomale şi construite după modelul: > „Să nu credeţi că femeile nu ştiu să se despartă. Din contră. Aici avem un model special: Dragule, nu mă simt înţeleasă şi împlinită aăaturi de tine. Nu am un vibe bun. Îmi este greu dar trebuie să renunţ la confortul trăit alături de tine. Ştiu o să-mi fie greu. Simt nevoia unui alt început”, spune Radu Leca.

Ba mai mult, există şi modalităţi de despărţire la care nu există răspuns. Iată care sunt acestea în opinia specialistului!

  • Dragul meu, te-am minţit. Nu are rost sa te superi, faptul este deja consumat. M-am îndrăgostit de ideea că suntem împreună, nu de tine. A fost o fantasmă trăită real. Nu mai vreau să ne minţim.
  • Scumpul meu iubit, sunt extrem de suparată pe mine. Stai liniştit, nu ai nicio vină. Pe mine sunt supărată. Am fost atrasă într-un joc ce nu a depins de mine, iar acum sunt prizonieră. Îmi este ruşine, dar m-am îndrăgostit.
  • Viaţa alături de tine, dragule, este o permanentă surpriză plăcută. Ştiind acest lucru o să-mi vină foarte greu să recunosc că am cunoscut un bărbat, la muncă, ce nu îmi oferă surprize. Totul alături de el este static. Pentru moment, am nevoie de ceva static. Surprizele m-au obosit.

Femeia intră în depresie atunci când nu mai are pe cine să iubească’’

Despărţirea de cel cu care ai împărţit totul lasă urme, iar rănile s-ar putea să nu se vinde niciodată. Depresia nu alege, ci loveşte atât oamenii consideraţi puternici, cât şi pe cei mai timizi dintre noi. „Depresia ucide sufletul, iar după despărţire, datorita multiplelor neînţelegeri, a ideii de vinovăţie, partenerii fostului cuplu cedează, ajungându-se pâna la suicid’’.

Femeia îşi pierde identitatea, iar bărbatul echilibrul emoţional. „Identitatea femeii se bazează pe dragoste. Femeia îşi acceptă identitatea iubind. Atunci când nu mai are pe cine să iubească, intră în depresie, indiferent dacă are sau nu copil.  Despărţirea lasă semne adânci pe chipul unei femei, la fel şi pe trupul ei. Asta nu inseamnă că o poate lua de la început, căutând un înlocuitor, la început tip surogat, ulterior unul definitiv’’, precizează psihologul Radu Leca.

De ce se rup relaţiile?

„Graba şi interesele. Lipsa traiului împărţit înainte de mariaj. Necunoaşterea partenerului înaintea căsătoriei grăbite. Biblia ortodoxă spune aşa: nu vă grabiţi în căsătorie, nu consumaţi căsătoria înaintea începerii ei. Dacă nu ştiţi cu cine staţi în casă, ce ticuri şi obiceiuri are, cum să puteţi face casa cu ea/el?

Atâta timp cât pe tine te enervează cum se spală pe dinţi partenerul de cuplu, cum mănâncă, cum face duş, cum face sex, atunci nu exista şanse reale de armonie. Neştiind aceste lucruri înaintea căsătoriei şi existand interese financiare ce conduc inevitabil la grăbirea căsătoriei, la 6-10 luni de la mariaj, divorţul apare’’, mai spune Radu Leca.

Românii par să respire nefericirea prin toţi porii. De ce s-a ajuns aici?

„Balcanicii  au fost mereu nefericiţi, nu de ieri sau de azi. Fericirea pentru ei se măsoară în băutură şi mâncare bună, şi eventual o partidă de sex, dar niciodată cu partenerul lor oficial de cuplu. Fericirea la români trece prin pat şi buzunar’’, crede psihologul.

Relaţiile nu se consolidează forţat. Dacă partenerii de căsnicie nu vor să fie ajutaţi, ajutorul psihologului e, de multe ori, în zadar. “Paşii ce trebuie făcuţi în direcţia consolidării unei căsnicii sunt următorii: consiliere psihologică de două ori pe săptămână pentru ambii parteneri, apariţia duhovnicului în viaţa lor, multiple activităţi realizate împreună, cărţi citite împreună, sex de calitate”, concluzionează Radu Leca.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”