Legile atracţiei sau cum ne alegem persoana iubită?

“Căile îndrăgostirii” descifrează misterele uneia dintre cele mai profunde experienţe omeneşti, realizând totodată o analiză detaliată a factorilor care duc la atracţie şi la iubirea romantică. În calitate de psiholog social şi cercetător, Ayala Malach Pines analizează felul în care ne îndrăgostim, precum şi motivele pentru care alegem o anumită persoană.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Legile atracţiei sau cum ne alegem persoana iubită?

“Căile îndrăgostirii” descifrează misterele uneia dintre cele mai profunde experienţe omeneşti, realizând totodată o analiză detaliată a factorilor care duc la atracţie şi la iubirea romantică.

În calitate de psiholog social şi cercetător, Ayala Malach Pines analizează felul în care ne îndrăgostim, precum şi motivele pentru care alegem o anumită persoană.

Excitaţia: elixirul iubirii

Orice elixir eficient al dragostei trebuie să conţină adrenalină. Aceasta înseamnă că e important să profităm de momentele în care corpul nostru este inundat în mod natural de adrenalină, fiindcă acestea sunt momente în care avem tendinţa de a fi mai deschişi la iubire.

Pentru a putea iubi pasional, o persoană trebuie mai întâi să fie excitată fizic, o stare manifestată prin palpitaţii ale inimii, tremor nervos, roşeală şi respiraţie accelerată. O dată ce este excitată, nu-i rămâne decât să-şi identifice complexul de sentimente ca fiind iubire pasională, şi va fi trăit iubirea autentică.

Chiar dacă excitaţia fizică iniţială este rezultatul unei experienţe irelevante… o dată ce a cunoscut persoana, a fost atrasă de ea şi a identificat experienţa ca fiind iubire, este vorba de iubire.

Cine se aseamănă se adună sau contrariile se atrag?

Nu te uita după Făt-Frumos venind pe cal dintr-un ţinut îndepărtat ori după o prinţesă exotică sau misterioasă care vine dintr-un regat necunoscut.

Persoana care îţi e similară prin mediul de provenienţă, aspect, inteligenţă, atitudini, interese şi maturitate emoţională este persoana cu care e cel mai probabil să trăieşti fericit(ă) până la adânci bătrâneţi. În plus, este probabil să îţi găseşti cel mai potrivit partener romantic în mediul cel mai apropiat şi mai familiar.

Se poate ca, metaforic vorbind, fata sau băiatul de alături să fie cea sau cel cu care ai cele mai mari şanse de a trăi în armonie şi extaz conjugal. O dată ce ai găsit pe cineva care îţi seamănă în toate dimensiunile importante, caută pe cineva a cărui personalitate o completează pe a ta într-un mod care ţi se pare incitant şi gratificant.

Imaginea romantică internă

Imaginea noastră romantică este codul romantic intern care stabileşte de cine ne îndrăgostim. Cum poate fi conştientizată imaginea aceasta romantică, în mare măsură inconştientă? O modalitate plăcută este vizualizarea relaţiei de iubire ideale. Care sunt pentru tine, cele mai importante caracteristici ale unei asemenea relaţii şi ale unei iubiri perfecte?

Poţi culege indicii din relaţiile trecute cu foşti iubiţi sau cu prietenii apropiaţi. Cealaltă modalitate, mai recomandată, este să priveşti proiecţia imaginii tale romantice asupra oamenilor de care ai fost îndrăgostit(ă) în trecut. Aceste persoane reprezintă obiectele iubirii tale, anima sau animus, imprimările pozitive, harta iubirii.

Date carte

“Căile îndrăgostirii. Cum ne alegem persoana iubită”, de Ayala Malach Pines, Editura Trei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Ce ne facem cu rutina sexuală
Ce ne facem cu rutina sexuală
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”