galerie

9 semne că eşti într-o relaţie toxică. Principalul motiv care duce la despărţire


  • 9 Lipsa de sentimente. Implicarea emoţională este foarte importantă pentru un cuplu. Este foarte important să comunicăm afectiv, să ne complimentăm reciproc, să ne oferim feedback pozitiv, să ne spunem des cât de mult ne iubim şi apreciem reciproc.
  • 8. Lipsa sau problemele de comunicare. Verbalizarea nu reprezintă comunicare. Tonul ridicat, injuriile, certurile, scandalurile nu au legătură cu comunicarea normală dintr-un cuplu. Comunicarea adevărată conţine complimente, emoţii şi afecte pozitive, dorinţa de a asculta ceea ce spune celălalt până la capăt, chiar dacă greşeşte, şi răbdarea de a-l face să înţeleagă că a greşit fără să îl traumatizăm.
  • 7. Lipsa de timp şi de activităţi petrecute împreună. Timpul petrecut împreună este bine să fie de calitate pentru amândoi. Asta înseamnă să avem activităţi comune care să ne facă plăcere, cum ar fi spectacole, filme, un sport, un joc de societate.
  • 6. Gelozia extremă. Gelozia în anumite limite este normală atunci când iubeşti. Dacă ajunge însă să îl sufoce pe celălalt, înseamnă că ai trecut de mult de limita rezonabilă.
  • 5. O relaţie extraconjugală. Acesta este un subiect extrem de sensibil. Faptul că am ajuns să ne petrecem extrem de mult timp la serviciu, prea mult din punctul meu de vedere, poate duce la anumite afinităţi greu de stăpânit. Însă, atunci când vorbim de o relaţie extraconjugală, este bine să încercăm să vedem dacă este reală sau dacă este doar în imaginaţia noastră.
  • 4. Prietenii toxici. Sunt câteva categorii de prieteni ce merită evaluaţi foarte sincer pentru a vă hotărî dacă mai merită să continuaţi prietenia. Şi aici mă refer la prietenii adictivi, ce vă pot transfera adicţia lor şi vouă, fără să vă gândiţi, prietenii veşnic neajutoraţi, supăraţi, trişti, abătuţi, neînţeleşi şi prietenii imaturi, cei care doresc să vă comportaţi veşnic ca un adolescent.
  • 3. Tulburări sexuale. Frigiditatea, anorgasmia, lipsa erecţiei sau problemele erectile, ejacularea precoce sunt probleme ce pot avea o cauză medicală sau psihologică. Dacă vă întâlniţi cu oricare dintre acestea, mergeţi cât mai repede la un medic pentru a găsi tratamentul cel mai potrivit.
  • 2. Adicţiile. Alcoolul, drogurile, anumite medicamente pot influenţa dramatic comportamentul unei persoane. Dacă vă aflaţi în relaţie de cuplu cu o persoană aflată sub una sau mai multe din aceste influenţe, nu speraţi că situaţia se va rezolva de la sine. Apelaţi cât mai urgent la un specialist.
  • 1. O tulburare de personalitate sau de comportament. Foarte des întâlnesc la cabinet persoane ce au o relaţie cu o persoană ce suferă de o tulburare psihică şi nu recunoaşte acest lucru. Dacă remarcaţi la partener comportamente ce vă dau de gândit – cum ar fi: este tot timpul îngrijorat, apăsat, trist, abătut, speriat, recalcitrant, nervos, furios, are senzaţia că toată lumea are ceva cu el, nu îi pasă de sentimentele nimănui, vă acuză de tot felul de lucruri neadevărate pe voi sau pe ceilalţi –, poate fi cazul să veniţi la psiholog.
8. Lipsa sau problemele de comunicare. Verbalizarea nu reprezintă comunicare. Tonul ridicat, injuriile, certurile, scandalurile nu au legătură cu comunicarea normală dintr-un cuplu. Comunicarea adevărată conţine complimente, emoţii şi afecte pozitive, dorinţa de a asculta ceea ce spune celălalt până la capăt, chiar dacă greşeşte, şi răbdarea de a-l face să înţeleagă că a greşit fără să îl traumatizăm.
1/1