Există prietenie între bărbaţi şi femei?

Este deja o întrebare celebră, la care nu poţi răspunde cu la fel de mare uşurinţă ca atunci când te gândeşti la ea sau o adresezi altora.
  • Publicat:
Există prietenie între bărbaţi şi femei?

Este deja o întrebare celebră, la care nu poţi răspunde cu la fel de mare uşurinţă ca atunci când te gândeşti la ea sau o adresezi altora.

Şi dificultatea apare pentru că există două variante, la extremităţi opuse, susţinute cu aceeaşi tenacitate de două tabere: tabăra celor care aduc ca “argument contra”, gelozia şi tensiunea sexuală naturală- inevitabile dintre o femeie şi un bărbat şi tabăra „pro-prietenie” care îi combate pe ceilalţi prin propriul exemplu- „uită-te la mine şi la PRIETENII mei de sex opus!”

Ambele părţi au dreptate şi tot ambele părţi greşesc. Aşa apare şi enigma.

Ce pot să-ţi spun cu siguranţă – din experienţa personală, dar şi a altora – ideea că este imposibilă o prietenie sinceră dintre bărbaţi şi femei este puţin depăşită de evoluţie.

Atunci când toate femeile erau casnice şi toţi bărbaţii munceau pentru existenţa familiei sau mergeau la război, punerea în practică a conceptului de prietenie între persoane de sex opus era aproape imposibilă. Deşi interacţionau în mediile sociale, discutând, glumind, împărtăşind experienţe, prietenia lua sfârşit după închiderea uşilor în spatele bărbatului amic sau femeii prietenă.
Vizitele permanente ale bărbaţilor la casele femeilor erau percepute cu ochi critici şi răutacioşi şi, drept vorbind, se terminau cu o aventură amoroasă, în 90% dintre situaţii.

În zilele noastre, realitatea are alt parfum- femeile şi bărbaţii lucrează împreună, sunt parteneri de afaceri, construiesc clădiri “cot la cot”, îşi asumă relaţii profesionale bazate pe încredere, reciprocitate şi respect.

Bărbaţii şi femeile de azi trăiesc într-o eră a sexualităţii complet diferită şi ca formă şi ca fond, într-o societate care creează continuu noi şi noi contexte favorabile stabilirii relaţiei de prietenie între sexele opuse.

Însă, civilizaţia nu îţi poate anihila complet simţurile (tu ai, în subconştient, aceleaşi instincte feminine, iar el are, în subconştient sau nu, aceleaşi instincte sexuale), de aceea ai nevoie, fie că-ţi place, fie că nu, de reguli clare: nu sex în stare de ebrietate, nu flirt (oricât de nevinovat poate fi), nimic din ce s-ar putea confunda cu atracţia sexuală.

A doua cea mai mare provocare este înfruntarea prejudecăţilor venite din partea celorlalţi: sună bizar, dar fiecare prietenie “bărbat-femeie” este oarecum controlată de acele persoane care nu cred în sinceritatea prieteniei voastre şi care îţi induc întrebări la care poate nici nu te gândeai.

Am avut şi am prieteni de sex opus şi pot aprecia că, pe cât de riscant poate fi, pe atât de nepreţuită este o astfel de prietenie: faţă de probleme, bărbaţii au o perspectivă total diferită în comparaţie cu perspectiva feminină, la ei drama nu există sau apare greu şi dispare uşor, soluţiile sunt la un metru distanţă de ei şi îţi vor împărtăşi opiniile franc, fără ocolişuri sau statusuri pe Facebook.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân