Cu gândul la orgasm, plăcerea vine instant – „Artificiile” din creier anunţă orgasmul

Aţi auzit de multe ori cum în această viaţă totul porneşte de la creier, cum toate drumurile pornesc şi duc într-un final la motorul central al organismului uman. Şi nu este deloc deplasată afirmaţia oricât de copleşitoare vi se poate părea repetarea ei continuă. Iar dintre toate funcţiile pe care creierul le ţine sub control, una extrem de importantă este funcţia organelor genitale.
  • Publicat:
Cu gândul la orgasm, plăcerea vine instant  - „Artificiile” din creier anunţă orgasmul

Aţi auzit de multe ori cum în această viaţă totul porneşte de la creier, cum toate drumurile pornesc şi duc într-un final la motorul central al organismului uman. Şi nu este deloc deplasată afirmaţia oricât de copleşitoare vi se poate părea repetarea ei continuă.

Iar dintre toate funcţiile pe care creierul le ţine sub control, una extrem de importantă este funcţia organelor genitale.

Tocmai de aceea şi sintagma “creierul este cel mai mare organ sexual”… pentru că, deşi nu îl vedem sau nu îl putem atinge, procesul prin care creierul dă startul vieţii sexuale este un adevărat spectacol de lumini, şi nu metaforic.

Neurologii au observat aceste lumini la nivelul creierului în timpul actului sexual şi mai ales în timpul orgasmului.

Sexualitatea masculină vs sexualitatea feminină

Femeile şi bărbaţii resimt plăcerea sexuală aproximativ în acelaşi fel, cu precizarea că există unele diferenţe anatomice. Cu ajutorul tehnologiei din imagistica medicală (scanări ale creierului) s-a putut observa acea latură sexuală a creierului uman care are şi ea la fel de bine două genuri distincte şi capricioase.

Sex la feminin

În timpul orgasmului, creierul femeii reacţionează în „linişte”: cortexul prefrontal stâng şi cortexul prefrontal dorsal par a fi nişte zone dezactivate. Tot aceste zone sunt şi cele care sunt implicate în acţiunile de auto-control şi judecată socială.

Nu mai este pentru nimeni o surpriză faptul că femeile sunt fiinţele al căror centru emoţional este ceva mai dezvoltat.

Adevărat, dar nu complet: în timpul actului sexual, reprezentantele sexului frumos îşi iau concediu de la implicarea emoţională pe care şi-o reactivează fie după, fie înaintea actului sexual în sine.

O altă trăsătură specifică femeilor este puterea gândului pe care bărbaţii nu o pot manifesta la fel de bine: dacă femeile îşi imaginează o zonă erogenă stimulată, se activează cortexul senzorial exact ca atunci când zona chiar este excitată fizic. Şi uite aşa, gândul le ajută pe femei chiar să aibă şi orgasm.

Când bărbaţii au orgasm…

… o parte a creierului, zona ventral tegmentală care este responsabilă cu eliberarea dopaminei (chimicala plăcerii), prezintă un grad de activitate mai crescut decât în situaţia femeilor.

Marea asemănare între sexul feminin şi sexul masculin

În momentul stării de orgasm, în creierul uman (atât la femeie, cât şi la bărbat) se manifestă un gol emoţional. Practic femeile şi bărbaţii trăiesc orgasmul aproape identic, prin lipsa elementului afectiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”