Cele mai mari probleme in viata intima a barbatilor

Ejacularea precoce nu tre­bu­ie privita ca un dezastru sau o rusine, ea fiind pe deplin rever­si­bila cu putin efort si, in cele mai multe cazuri, fara medica­mente
  • Publicat:
Cele mai mari probleme in viata intima a barbatilor
Cele mai mari probleme in viata intima a barbatilor

Acestea sunt ejacularea precoce, disfunctiile erectile si andropauza. Am rugat-o pe Emilia Potenteu, psihosexolog, sa ne spuna principalele motive pentru care romanii, cu necazuri in viata sexuala, ii trec pragul cabinetului. Si, desigur, sa vina cu sfaturi de pret.

1. Ejacularea precoce – adica eliminarea lichidului spermatic, cu un minimum de stimul si impotriva vointei, inainte sau la scurt timp dupa pa­trunderea penisului in vagin.

„Nu tre­bu­ie privita ca un dezastru, o rusine sau un capat de tara, ea fiind pe deplin rever­si­bila cu un efort sustinut si, in cele mai multe cazuri, fara prescrierea de medica­mente. Cauzele sunt de cele mai multe ori de natura psihologica, ejacularea pre­coce nedatorandu-se unei probleme pur fizice, care ar tine de urologie. Solu­tio­na­rea problemei se obtine mai de­gra­ba in cabinetul psihoterapeutului decat la me­dic”, explica psihosexologul nostru, Emilia Potenteu.

„Con­cret?”, am insistat. „In psihotera­pie, tran­sa hipnotica ofera accesul nein­gradit ca­tre interiorul nostru, catre pul­siunile care ne conduc spre esec, iar o data iden­ti­fi­cate cauzele, acestea pot fi inlaturate, mo­dificate sau asumate”, a venit raspunsul.

2. Disfunctia erectila – pe intelesul tuturor, incapacitatea de a atinge sau de a mentine o erectie su­fi­cient timp pentru a finaliza actul sexual. „Inainte de toate, cauzele pot fi mul­tiple, atat unele de natura fizica (diabet, tensiune arteriala, obezitate, boli cronice grave, colesterol, alcoolism, dereglari hor­monale, abuz de medicamente, de tutun etc.), cat si unele de natura psihologica (80% dintre disfunctiile erec­tile) si includ anxietatea (pentru un barbat care are unele dificultati erectile, anxietatea anticipatorie va duce la imposibilitatea de a avea o erectie), depresia (disfunctia erectila este de 2 ori mai frecventa in randul barbatilor care sufera o depresie), probleme in relatie, stres, reactii de doliu sau de pierdere, stima de sine scazuta”, spune Emilia Potenteu.

Dar tratamentul? „Trebuie luate in calcul cateva schimbari in modul de viata al pacientului (renuntatul la fumat, reducerea cantitatii de alcool consumat si incercarea de a reduce stre­sul si anxietatea), precum si demararea psihoterapiei sau chiar a terapiei de cuplu (sexul este un dans in doi)”.

Andropauza sau frica de batranete – andropauza este termenul medical folosit pentru a descrie scaderea progresiva a nivelului de testosteron, corelata cu aparitia unor simptome ca astenia, depresia si disfunctiile sexuale si care, la nivel mental, inregistreaza o intreaga colectie de simptome disfunctionale si autodis­tructive. E si normal.

Testosteronul este hormonul responsabil de libidou, formarea si eliberarea spermei in timpul actului sexual, precum si de pastrarea fortei si tonusului muscular si mental.

Ce-ar fi de facut? „Alaturi de tratamentul hormonal, medicul poate indica si modificarea stilului de viata, in sensul practicarii unui sport sau urmarii unei diete, in vederea eliminarii factorilor de risc (obezitate) si obligatoriu, psihoterapie”, afirma psihosexologul.

Foto: Photoland

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Din baietelul tatei, barbat
Din baietelul tatei, barbat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”